Décision judiciaire de Raad van State, 13 juin 2013

Date de Résolution13 juin 2013
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VIIe KAMER

A R R E S T

nr. 223.861 van 13 juni 2013 in de zaak A. 202.640/VII-38.314.

In zake : Joanna CAVENS (overleden) rechtsgeding hervat door : Fons PEETERS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Yves Loix en Jo Van Lommel kantoor houdend te 2018 Antwerpen Mechelsesteenweg 27 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Steve Ronse en Kaat Decock kantoor houdend te 8500 Kortrijk President Kennedypark 6, bus 24 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij :

Francis PEETERS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Koen Van Wynsberge kantoor houdend te 9080 Lochristi Denen 157 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 28 november 2011, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur van 19 september 2011 waarbij het bestuurlijk beroep ingesteld tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Antwerpen van 13 januari 2011,

VII-38.314-1/18

houdende het verlenen aan Francis Peeters van de milieuvergunning voor het verder exploiteren en veranderen door uitbreiding en wijziging van een varkenshouderij, gelegen aan de Doornestraat 68 te Herentals, ongegrond wordt verklaard en de beroepen beslissing wordt bevestigd.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekster heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

De tussenkomende partij heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 9 februari 2012. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

Eerste auditeur-afdelingshoofd Eric Lancksweerdt heeft een verslag opgesteld.

Uit het uittreksel uit het register der overlijdensakten van de gemeente Olen blijkt dat de verzoekster is overleden op 23 augustus 2012.

Het verzoek tot gedinghervatting werd op 13 september 2012 ingediend door Fons Peeters.

De gedinghervattende verzoeker heeft een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verwerende partij en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 28 maart 2013.

Staatsraad Peter Sourbron heeft verslag uitgebracht.

VII-38.314-2/18

Advocaten Yves Loix en Jo Van Lommel, die verschijnen voor de verzoeker, advocaat Steve Ronse, die verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Koen Van Wynsberge, die verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur-afdelingshoofd Eric Lancksweerdt heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. De tussenkomende partij exploiteert een varkensbedrijf aan de Doornestraat 68 te Herentals.

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft op 19 september 1991 akte genomen, geldend als vergunning voor een termijn verstrijkend op 19 september 2011, van de exploitatie van een inrichting bestaande uit het stallen van 760 gespeende varkens en 240 niet-gespeende biggen, de opslag van 1.020 m³ dierlijke drijfmest en elektromotoren met een totaal vermogen van 30 kW. Op 6 april 1995 heeft de deputatie een vergunning verleend voor het veranderen van de varkenshouderij door wijziging en uitbreiding. De verandering betrof onder meer de renovatie van bestaande stallen tot een vernieuwde stal voor het houden van 800 vleesvarkens en de uitbreiding met een nieuwe stal voor het houden van 188 zeugen, 5 beren, 20 opfokzeugen, 480 biggen en 512 vleesvarkens. Voortaan zou de inrichting 1.525 varkens, waarvan 188 zeugen, omvatten.

VII-38.314-3/18

Op stedenbouwkundig vlak ziet de vergunningstoestand er als volgt uit : - bij besluit van 5 maart 1976 heeft het college van burgemeester en schepenen van de stad Herentals een vergunning verleend voor het bouwen van een woning met kweek- en mestvarkensstal, koestal en bergplaats, gelegen op kadastrale percelen sectie E, nummers 321b en 323; - op 22 juni 1994 heeft het college van burgemeester en schepenen een stedenbouwkundige vergunning verleend om de bestaande varkenshouderij te slopen en een nieuw varkensbedrijf, bestaande uit een kweek- en varkensstal, loods voor brijvoeding, garagewerkplaats en mestplaats, te bouwen; het advies van de gemachtigde ambtenaar over de desbetreffende bouwaanvraag vermeldt onder meer :

"- Overwegende dat de aanvraag het totaal slopen en herbouwen van een bestaand varkensbedrijf betreft;

- Gelet op de bouwvallige en verouderde toestand van de bestaande stallen; - (…);

Gunstig onder volgende voorwaarde:

- (…); - de bestaande, ouderlijke bedrijfswoning deel blijft uitmaken van het bedrijf, m.a.w. dat er geen tweede bedrijfswoning kan worden toegestaan".

3.2. Op 26 november 2008 wordt proces-verbaal opgesteld omdat niet alle bedrijfsgebouwen gebouwd en/of afgebroken blijken te zijn conform de verleende stedenbouwkundige vergunningen en een bijkomende bedrijfswoning werd gerealiseerd in een loods.

3.3. De tussenkomende partij dient op 2 augustus 2010 een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in tot regularisatie van de bestaande bedrijfsgebouwen.

3.4. Vervolgens dient de tussenkomende partij op 22 september 2010 een milieuvergunningsaanvraag in om de varkenshouderij verder te exploiteren en

VII-38.314-4/18

te veranderen door wijziging en uitbreiding. Het voorwerp van de aanvraag omvat onder meer het houden van 1.534 varkens.

3.5. Op 13 januari 2011 verleent de deputatie van de provincie Antwerpen de gevraagde milieuvergunning. Tevens wordt akte genomen van een aantal klasse 3-inrichtingen.

3.6. De oorspronkelijke verzoekster stelt administratief beroep in tegen die vergunning.

3.7. In het kader van de administratieve beroepsprocedure worden een aantal adviezen uitgebracht.

De afdeling Milieuvergunningen en de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie adviseren gunstig. De afdeling Stedenbouwkundig Beleid en Onroerend Erfgoedbeleid adviseert gunstig, "(m)its voldaan wordt aan de reeds opgelegde voorwaarden in de verleende stedenbouwkundige vergunning en de nodige regulariserende stedenbouwkundige vergunningen worden bekomen".

3.8. Op 6 juni 2011 verleent het college van burgemeester en schepenen van de stad Herentals een stedenbouwkundige vergunning tot regularisatie van de bestaande bedrijfsgebouwen.

Ook tegen deze beslissing stelt de oorspronkelijke verzoekster administratief beroep in.

Met een besluit van 8 september 2011 weigert de deputatie van de provincie Antwerpen in beroep de stedenbouwkundige vergunning tot regularisatie van de bestaande bedrijfsgebouwen.

VII-38.314-5/18

3.9. Op 19 september 2011 verklaart de bevoegde Vlaamse minister het beroep tegen de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT