Décision judiciaire de Raad van State, 1 février 2013

Date de Résolution 1 février 2013
JuridictionSchorsing UDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe KAMER

A R R E S T

nr. 222.343 van 1 februari 2013 in de zaak A. 207.526/XII-7197

In zake: de NV HYDROSCAN bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Johan Mommaerts kantoor houdend te 3000 Leuven Philipslaan 20 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

de PROVINCIE VLAAMS-BRABANT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Michel van Dievoet kantoor houdend te 1000 Brussel Wolstraat 56 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij:

de NV ANTEA BELGIUM bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Christophe Lenders en Joris Wouters kantoor houdend te 2018 Antwerpen Mechelsesteenweg 27 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van de vordering

  1. De vordering, ingesteld op 2 januari 2013, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van “de beslissing van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant van 13 december 2012 betreffende het gunnen van een opdracht voor diensten voor de opmaak van bermbeheerplannen in de Vlaams-Brabantse gemeenten waarbij [de

    XII-7197-1/18

    nv Hydroscan] uitgesloten werd en Antea Belgium […] geselecteerd werd als meest voordelige regelmatige inschrijver”.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een nota ingediend.

    Met een verzoekschrift van 11 januari 2013 heeft de nv Antea Belgium gevraagd om in het administratief kort geding te mogen tussenkomen.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 24 januari 2013, om 10.00 uur.

    Kamervoorzitter Dierk Verbiest heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Sarah Van Deun, die loco advocaat Johan Mommaerts verschijnt voor de verzoekende partij, advocaat Filip van Dievoet, die loco advocaat Michel van Dievoet verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Joris Wouters, die verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Luc Vermeire heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. Verwerende partij schrijft een algemene offerteaanvraag uit voor een aanneming van diensten, in de aankondiging kort beschreven als “Dienstenopdracht voor de opmaak van bermbeheerplannen in de Vlaams-Brabantse gemeenten”.

    De kostprijs wordt blijkens het dossier geraamd op 313.970 euro.

    XII-7197-2/18

    3.2. De aankondiging van de opdracht wordt op 25 juni 2012 bekendgemaakt in het Bulletin der Aanbestedingen en op 29 juni 2012 in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    3.3. Het bijzonder bestek bepaalt onder “Artikel 1.16 Kwalitatieve selectiecriteria”:

    “1.16.1 Technische bekwaamheid […] 1.16.2 Organigram

    Het organigram en de samenstelling van de leden-werknemers van de inschrijver met vermelding van de respectievelijke studie- en beroepskwalificaties van de werknemers van de inschrijver die mee zullen werken aan de uitvoering van de opdracht waaruit de bekwaamheid moet blijken (een uitgebreide ecologische kennis om de opdracht naar behoren te kunnen uitvoeren). Voor elk van de personen wordt een kort curriculum vitae en een referentielijst bijgevoegd met vermelding van de ervaring die ze verworven hebben.

    Deze gegevens dienen ook doorgegeven te worden van de onderaannemers waarmee de inschrijver desgevallend zal werken”.

    Het wordt niet betwist dat dit punt 1.16.2. in feite een tweede selectievereiste inzake technische bekwaamheid vormt.

    Het bestek stelt in artikel 1.17 de volgende gunningscriteria vast: “Financieel criterium – Kostprijs” (60 punten), “Voorstel van inhoudelijke aanpak” (20 punten) en “Voorstel van organisatorische aanpak” (20 punten). Deze criteria en de wijze van quotering worden in het bijzonder bestek nader uitgewerkt.

    3.4. De offertes worden geopend op 19 september 2012. Er worden vijf offertes ingediend waaronder deze van verzoekende partij en van de nv Antea Belgium.

    3.5. De offertes worden beoordeeld door een jury.

    Voor de vier offertes andere dan deze van verzoekende partij wordt een beoordelingstabel opgesteld met scores voor de drie gunningscriteria.

    XII-7197-3/18

    Daarbij hoort een prijsvergelijking en een verslag waarin door de jury de offertes worden beoordeeld in het licht van de twee andere gunningscriteria.

    Blijkens die beoordelingstabel behaalt de nv Antea Groep met 82,56 op 100 de hoogste score.

    3.6. Op 13 december 2012 beslist de deputatie van Vlaams-Brabant dat verzoekende partij “wordt uitgesloten op basis van de CV’s, het organigram en de samenstelling van de leden-werknemers (met vermelding van de respectievelijke studie- en beroepskwalificaties die mee zullen werken aan de uitvoering van de opdracht) waaruit de bekwaamheid en een uitgebreide ecologische kennis om de opdracht naar behoren te kunnen uitvoeren niet voldoende blijkt”.

    Tegelijk wordt beslist de vier andere inschrijvers te selecteren, wordt de nv Antea Belgium “ingevolge een afweging van de offertes met toepassing van de in het bestek aangegeven gunningscriteria” “geselecteerd”, lees gekozen, als de meest voordelige regelmatige inschrijver en wordt de opdracht gegund aan de nv Antea Belgium.

    Inzake “A. Administratieve selectiecriteria” bevat deze beslissing vervolgens de volgende beoordeling:

    “A. Administratieve selectiecriteria […] 3) organigram en de samenstelling van de leden-werknemers met vermelding van de respectievelijke studie- en beroepskwalificaties van de werknemers die mee zullen werken aan de uitvoering van de opdracht waaruit de bekwaamheid moet blijken. Voor elk van de personen wordt een kort curriculum vitae en een referentielijst bijgevoegd met vermelding van de ervaring die ze verworven hebben.

    Antea Belgium ok Hydroscan Niet ok farMER ok Natuurpunt Studie ok Grontmij ok

    Besluit: De offerte van Hydroscan biedt ons niet voldoende garantie dat de opdracht in al zijn facetten naar behoren zal kunnen uitgevoerd worden. De verschillende toegevoegde CV’s kunnen niet overtuigen dat voldoende

    XII-7197-4/18

    kennis/ervaring/opleiding, bij de verschillende mensen die worden voorgesteld, aanwezig is om de opdracht naar behoren uit te voeren. Hydroscan wordt als gevolg uitgesloten.

    Alle andere inschrijvers voldoen aan de gestelde selectiecriteria en worden bijgevolg geselecteerd”.

    3.7. Met een blijkbaar aangetekend verzonden brief gedateerd op 18 december 2012 deelt verwerende partij aan verzoekende partij mee dat zij niet werd geselecteerd en dat de offerte van de nv Antea Belgium als eerste werd gerangschikt en gekozen. Voor de motieven van de niet-selectie wordt verwezen naar het bijgevoegde uittreksel van de gemotiveerde gunningsbeslissing, in feite de volledige beslissing maar met onleesbaarmaking van de namen van de andere inschrijvers – behalve in het besluit aan wie wordt gegund – en van hun beoordeling.

    3.8. Op 2 januari 2013 wordt voorliggende vordering tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid ingediend.

    IV. Tussenkomst

  3. Verzoekende partij tot tussenkomst blijkt voordeel te halen uit de bestreden beslissing en heeft er belang bij dat de vordering wordt afgewezen. Dienvolgens moet haar verzoek tot tussenkomst worden ingewilligd.

    V. Ontvankelijkheid van de vordering

    5.1. Verwerende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT