Décision judiciaire de Raad van State, 24 octobre 2011

Date de Résolution24 octobre 2011
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

IXe KAMER

A R R E S T

nr. 215.964 van 24 oktober 2011 in de zaak A. 196.139/IX-6768

In zake : Beatrijs CLIJSTERS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Dirk Lindemans kantoor houdend te 1000 Brussel Keizerslaan 3 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Justitie bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Dirk Van Heuven en Jonas Riemslagh kantoor houdend te 8500 Kortrijk President Kennedypark 6/24 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij :

Dirk SCHEERS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Jan Ghysels kantoor houdend te 1170 Brussel Terhulpsesteenweg 187 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 8 april 2010, strekt tot de nietigverklaring van het koninklijk besluit van 30 december 2009 waarbij Dirk Scheers wordt benoemd tot vrederechter van het achtste kanton Antwerpen.

    IX-6768-1/25

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekster heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    De tussenkomende partij heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 30 juni 2010. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Walter Van Noten heeft een verslag opgesteld.

    De verzoekster heeft een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verwerende partij en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 12 september 2011.

    Kamervoorzitter André Vandendriessche heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Dirk Lindemans, die verschijnt voor de verzoekster, advocaat Jonas Riemslagh, die verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Bastiaan Schelstraete, die loco advocaat Jan Ghysels verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Walter Van Noten heeft een advies gegeven.

    IX-6768-2/25

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. In het Belgisch Staatsblad van 12 juni 2009 wordt de plaats van vrederechter van het achtste kanton Antwerpen vacant verklaard.

    3.2. Zeven personen, onder wie de verzoekster en de tussenkomende partij, stellen zich kandidaat. De verzoekster is rechter in de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen. De tussenkomende partij is beslagrechter bij dezelfde rechtbank.

    3.3. Over de kandidatuur van de verzoekster worden de volgende adviezen gegeven: - De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen geeft op 10 september 2009, in zijn hoedanigheid van korpschef waar de plaats vacant is en in zijn hoedanigheid van korpschef van de verzoekster, een advies met de eindvermelding “zeer gunstig”. De voorzitter is van oordeel dat de verzoekster “in grote mate” aan het profiel van vrederechter in dit kanton beantwoordt.

    Op 21 september 2009 formuleert de verzoekster haar opmerkingen bij dit advies.

    - De vertegenwoordiger van de balie te Antwerpen geeft op 17 september 2009 een advies met de eindvermelding “gunstig”.

    Op 26 september 2009 formuleert de verzoekster haar opmerkingen bij dit advies.

    IX-6768-3/25

    3.4. Over de kandidatuur van de tussenkomende partij worden de volgende adviezen gegeven: - De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen geeft op 10 september 2009, in zijn hoedanigheid van korpschef waar de plaats vacant is en in zijn hoedanigheid van korpschef van de tussenkomende partij, een advies met de eindvermelding “zeer gunstig”. De voorzitter is van oordeel dat de tussenkomende partij “in hoogste mate” aan het gestelde profiel beantwoordt. - De vertegenwoordiger van de balie te Antwerpen geeft op 17 september 2009 een advies met de eindvermelding “gunstig”.

    3.5. Op 29 oktober 2009 worden de kandidaten gehoord door de Nederlandstalige benoemings- en aanwijzingscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (hierna: de benoemingscommissie). De benoemingscommissie beslist vervolgens om de tussenkomende partij voor te dragen voor de vacante plaats van vrederechter van het achtste kanton Antwerpen. Die voordracht is gesteund op de volgende overwegingen:

    “Dirk Scheers behaalde in 1985 het diploma van licentiaat in de rechten.

    In 1988 behaalde hij het getuigschrift van bekwaamheid tot het geven van onderwijs.

    In 2009 behaalde hij het brevet van beslagrechter.

    Van 1 oktober 1985 tot 16 februari 1998 was hij advocaat.

    Bij koninklijk besluit van 2 december 1994 werd hij benoemd tot plaatsvervangend rechter in het vredegerecht van het derde kanton te Antwerpen. Hij oefende het ambt uit van 23 december 1994 tot 16 februari 1998.

    Sinds 1987 was hij lector in de opleiding rechtspraktijk van de Plantijn Hogeschool van de provincie Antwerpen, waar hij Gerechtelijk Privaatrecht en bronnenstudie doceert.

    Bij koninklijk besluit van 20 januari 1998 werd hij benoemd tot rechter in de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen. Bovendien is hij sinds 5 november 2001 beslagrechter in deze rechtbank.

    Bovendien is hij sinds 2005 lesgever ‘burgerlijk procesrecht’ in de Stageschool te Antwerpen (Buba-attest). Van 1994 tot 1998 was hij vast medewerker (sector Gerechtelijk Recht) bij het Tijdschrift ‘Tableau’, uitgegeven door Kluwer Rechtswetenschappen. Hij was tevens wetenschappelijk medewerker ‘Rechtsgids’, Gerechtelijk Recht en Notariaat, uitgegeven door Kluwer. Van 1998 tot 2007 was hij vast medewerker bij de ‘Juristenkrant’. Tot slot is hij lid van de deelredactie Gerechtelijk recht van het

    IX-6768-4/25

    ‘Tijdschrift voor Belgische Burgerlijk Recht’ (T.B.B.R.) en is hij correspondent voor het Nieuw Juridisch Tijdschrift, uitgegeven door Kluwer.

    Hij heeft gepubliceerd en is bovendien sociaal geëngageerd door zijn lidmaatschap in tal van verenigingen en raden van bestuur.

    De waarnemende voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen adviseert tweemaal zeer gunstig en noemt Dirk Scheers een gewaardeerd specialist in gerechtelijk recht en een uitgesproken civilist. Zijn mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden worden als zeer goed beoordeeld. Hij is zeer besluitvaardig en twijfelt zelden of nooit. Hij is zeer stipt en heeft een groot inlevingsvermogen. De waarnemende voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen is van oordeel dat Dirk Scheers in de hoogste mate beantwoordt aan het profiel van vrederechter. Hij bezit een parate en accurate kennis in het burgerlijk en gerechtelijk recht. Bovendien is Dirk Scheers stressbestendig, straalt hij een zekere autoriteit uit en kan hij zeer goed met de burger communiceren, wat hij de laatste jaren perfect heeft kunnen demonstreren als beslagrechter in het kader van de collectieve schuldenregeling. Zijn organisatorische talenten heeft hij het laatste gerechtelijk jaar aangetoond bij het herstructureren en stroomlijnen van de rechtsgang in de meervoudige kamer hogere beroepen vredegerechten.

    De vertegenwoordiger van de Antwerpse balie adviseert gunstig. Men stelt dat hij ervaring heeft verworven in de burgerlijke en strafrechtelijke procedureregels. Zijn mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden worden als goed beoordeeld. Hij is besluitvaardig en beschikbaar. Bovendien is hij stipt en open van geest. De vertegenwoordiger van de Antwerpse balie is van oordeel dat Dirk Scheers geschikt is voor het ambt van vrederechter en dit gelet op zijn brede ervaring, gedrevenheid en besluitvaardigheid,

    Dirk Scheers antwoordt doordacht en gevat op de door de commissie gestelde vragen en heeft een duidelijke en realistische visie op het beoogde ambt.

    Beatrijs Clijsters kan bogen op haar ervaring als advocate en als (plaatsvervangend) rechter in de rechtbank van eerste aanleg. Hoewel beide kandidaten een zeer gunstig advies krijgen van de waarnemende voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, is het advies over de kandidatuurstelling van Dirk Scheers inhoudelijk gunstiger dan dit van Beatrijs Clijsters (beantwoordt in de hoogste mate aan het profiel van vrederechter tegenover beantwoordt in grote mate aan het profiel van vrederechter). Bovendien heeft Dirk Scheers gepubliceerd, terwijl Beatrijs Clijsters deze ervaring mist.

    […]

    Uit wat voorafgaat blijkt dat Dirk Scheers de meest bekwame en geschikte kandidaat is voor deze vacante plaats.”

    3.6. De website van de Hoge Raad voor de Justitie vermeldt op 29 oktober 2009 ’s avonds dat de verzoekster werd voorgedragen voor de vacante plaats van vrederechter van het achtste kanton Antwerpen. Dit bericht wordt later

    IX-6768-5/25

    vervangen door een bericht dat de tussenkomende partij werd voorgedragen. Daarover door de verzoekster om uitleg gevraagd, antwoordt de voorzitter van de benoemingscommissie dat de vermelding van de naam van de verzoekster een louter materiële vergissing betreft.

    3.7. Bij koninklijk besluit van 30 december 2009 wordt de tussenkomende partij benoemd tot vrederechter van het achtste kanton Antwerpen. In het benoemingsbesluit wordt de motivering van de voordracht van de benoemingscommissie integraal overgenomen.

    Deze benoeming wordt met een aangetekende brief van 8 januari 2010 aan de verzoekster ter kennis gebracht en bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 3 maart 2010.

    IV. Onderzoek van de middelen

    1. Eerste middel

    Standpunt van de partijen

    4. De verzoekster voert de schending aan van artikel 259ter van het Gerechtelijk Wetboek en van de formele motiveringsplicht. Zij stelt dat het bestreden besluit steunt op een voordracht die volgt op de intrekking van een voordracht van haar eigen kandidatuur zonder dat die...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT