Décision judiciaire de Raad van State, 31 janvier 2011

Date de Résolution31 janvier 2011
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

IXe KAMER

A R R E S T

nr. 210.849 van 31 januari 2011 in de zaak A. 171.647/IX-5291

In zake : Rita SEGERS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Dominique Matthys kantoor houdend te Gent Sint-Annaplein 34 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Justitie bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bart Bronders kantoor houdend te Oostende Archimedesstraat 7 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij :

Marie-Dominik DESIMPELAERE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Dirk Lindemans kantoor houdend te Brussel Keizerslaan 3 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 31 maart 2006, strekt tot de nietigverklaring van het koninklijk besluit van 12 januari 2006 waarbij Marie-Dominik Desimpelaere benoemd wordt tot vrederechter van het kanton Deinze.

    IX-5291-1/23

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekster heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    De tussenkomende partij heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 7 juni 2006. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Walter Van Noten heeft een verslag opgesteld.

    De verzoekster heeft een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 17 januari 2011.

    Kamervoorzitter André Vandendriessche heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Dominique Matthys, die verschijnt voor de verzoekster, advocaat Pascal Louage, die loco advocaat Bart Bronders verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Bert Van Herreweghe, die loco advocaat Dirk Lindemans verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Walter Van Noten heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    IX-5291-2/23

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. In het Belgisch Staatsblad van 10 juni 2005 wordt de vacature bekendgemaakt van het ambt van vrederechter van het kanton Deinze.

    3.2. Veertien personen, onder wie de verzoekster en de tussenkomende partij, stellen zich kandidaat.

    De verzoekster is sedert 1994 ondervoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Dendermonde. Voorheen was zij rechter in de rechtbank van eerste aanleg te Dendermonde (1983 tot 1994) en advocate (1975 tot 1983).

    De tussenkomende partij was van 1998 tot 12 januari 2006, datum waarop het thans bestreden besluit werd genomen, rechter in de rechtbank van koophandel te Oudenaarde. Van 1987 tot 1998 was zij advocate. 3.3. Over de kandidatuur van de verzoekster worden volgende adviezen gegeven:

    ‐ de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Gent geeft op 14 september 2005 een advies waarvan het besluit als volgt luidt:

    “Op basis van haar jarenlange ervaring als advocaat, rechter en ondervoorzitter in de rechtbank van eerste aanleg te Dendermonde meen ik een zeer gunstig advies te kunnen verlenen aan deze kandidate. De kandidate zal zich wel op korte tijd moeten inwerken nu zij in het nabije verleden praktisch uitsluitend strafrecht heeft behandeld.

    De kandidaat heeft zowel de vereiste communicatieve vaardigheden en een goede juridische kennis als leidinggevende capaciteiten om als vrederechter te functioneren.”

    IX-5291-3/23

    - de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Dendermonde geeft op 15 september 2005 een advies waarvan het besluit als volgt luidt:

    “Uit dit alles volgt dat de kwaliteiten van de kandidate, mits het zich opnieuw inwerken in een materie die zij om vanzelfsprekende redenen reeds gedurende jaren niet beoefende - wat mij evenwel geen probleem lijkt -, derwijze mogen worden beoordeeld, dat zij een uitmuntende vrederechter zou zijn.”

    - de stafhouder van de orde van advocaten te Dendermonde geeft op 15 september 2005 een “gunstig” advies.

    3.4. Over de kandidatuur van de tussenkomende partij worden volgende adviezen gegeven:

    de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Gent geeft op 14 september 2005 een advies waarvan het besluit als volgt luidt:

    “Op basis van haar jarenlange ervaring als advocaat en als rechter in de rechtbank van koophandel te Oudenaarde meen ik een zeer gunstig advies te kunnen verlenen aan deze kandidate.

    De kandidaat heeft zowel de vereiste communicatieve vaardigheden en een goede juridische kennis als leidinggevende capaciteiten om als vrederechter te functioneren.”

    - de voorzitter van de rechtbank van koophandel te Oudenaarde geeft op

    22 augustus 2005 een advies waarvan het besluit als volgt luidt:

    “uiterst gunstig advies - de kandidate bezit de vereiste vaardigheden en bekwaamheden - de kandidate kan bovendien steunen op een zeer rijke ervaring als advocaat sinds 1987 tot 1998 en sindsdien als magistraat.”

    de stafhouder van de orde van advocaten te Oudenaarde geeft op 14 september 2005 een “zeer gunstig” advies.

    3.5. Op 2 november 2005 worden de kandidaten gehoord door de Nederlandstalige benoemings- en aanwijzingscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (hierna: de benoemingscommissie). De benoemingscommissie beslist

    IX-5291-4/23

    om de tussenkomende partij voor te dragen voor de vacante plaats van vrederechter van het kanton Deinze. Die voordracht steunt op volgende overwegingen:

    “ (...)

    Wat de door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Gent georganiseerde test over de parate kennis van de verschillende kandidaten betreft, moet worden opgemerkt dat de commissie geen rekening kan houden met de opmerkingen die hieruit volgen omdat niet alle kandidaten deze test hebben afgelegd.

    Marie-Dominik Desimpelaere behaalde in 1987 het diploma van licentiaat in de rechten.

    Van september 1987 tot begin februari 1998 was zij advocaat. Als advocaat was zij voornamelijk actief in het burgerlijk recht. In het bijzonder heeft zij een goede kennis verworven van het personen- en familierecht en het recht met betrekking tot onroerende goederen (huur en handelshuur, erfdienstbaarheden, burenhinder, ... ), en heeft zij zich aldus vertrouwd kunnen maken met een groot deel van de materies die behoren tot de bevoegdheden van de vredegerechten.

    Bij koninklijk besluit van 29 januari 1998 werd zij benoemd tot rechter in de rechtbank van koophandel te Oudenaarde. Als rechter in deze rechtbank behandelt zij burgerlijke zaken, waaronder de benoemde contracten, de handelscontracten en zaken met betrekking tot buitencontractuele aansprakelijkheid. Tevens behandelt zij de zaken in hoger beroep tegen de vonnissen van de vrederechters.

    Zij was enige tijd redactielid van het Tijdschrift Huurrecht en is auteur van een aantal relevante juridisch-wetenschappelijke publicaties.

    Haar huidige korpschef adviseert haar kandidatuur uiterst gunstig. Hij noemt haar een uitstekend jurist met een zeer grondige kennis van het burgerlijk recht die in staat is om in voor de rechtsonderhorige bevattelijke en zeer heldere taal zeer goed juridisch onderbouwde en gestructureerde vonnissen te schrijven. Hij wijst tevens op haar grote luisterbereidheid waarbij zij aandacht heeft voor de noden van de rechtzoekende en voor de menselijke aspecten van iedere zaak. Zij heeft tevens het vermogen om zich op een duidelijke en begrijpelijke wijze uit te drukken ten aanzien van de rechtzoekende. Ze past zich aan het kennisniveau van de rechtzoekende zonder te vervallen in familiariteit doch door uitleg te geven waar nodig en gewenst. Haar korpschef noemt haar intellectueel en juridisch geschikt voor het betrokken ambt en is van oordeel dat zij tijdens haar loopbaan een zeer grondige relevante kennis en een zeer ruime relevante beroepservaring heeft verworven en onmiddellijk inzetbaar is. Hij wijst nog op haar sterke persoonlijkheid en het feit dat zij over het nodige gezag beschikt om de leiding van een kanton op zich te nemen.

    IX-5291-5/23

    Van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Gent krijgt zij een zeer gunstig advies. In zijn advies maakt de voorzitter zich de lovende bewoordingen uit het advies van de voorzitter van de rechtbank van koophandel te Oudenaarde tot de zijne. Ook hij noemt haar een uitstekend jurist met betrekking tot de burgerlijke procedures, wijst op haar communicatieve vaardigheden (zowel mondeling als schriftelijk), haar werkijver en rendement, alsook op haar luisterbereidheid en aandacht voor de rechtzoekende en haar groot aanpassingsvermogen en polyvalentie.

    Ook de vertegenwoordiger van de Oudenaardse balie wijst in haar zeer gunstig advies onder meer op de kwaliteiten van Marie-Dominik Desimpelaere inzake luisterbereidheid en haar communicatieve vaardigheden jegens de rechtzoekende. Zij noemt haar een uitstekende juriste, professioneel, rechtlijnig en rechtvaardig.

    De commissie is van oordeel dat Marie-Dominik Desimpelaere over de vereiste kwaliteiten beschikt om een uitstekend vrederechter te worden. Zij heeft zonder twijfel een goede uitstraling naar de burger toe (hetgeen de commissie trouwens heeft kunnen vaststellen tijdens de hoorzitting), en uit haar dossier blijkt dat zij steeds beschikbaar en gedreven is en beschikt over de juiste menselijke kwaliteiten die een goed en duurzaam contact met de rechtzoekenden garanderen. Belangrijke kwaliteiten voor een magistraat die het meest en het nauwst in contact komt met de burger en die aldus in belangrijke mate het imago bepaalt van justitie.

    (...)

    Rita...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT