6 SEPTEMBER 2022. - Ministerieel besluit tot regeling van het gebruik van de BelRAI-screener in het kader van de Vlaamse sociale bescherming

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming;

- het besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming, artikel 82.

Vormvereiste(n)

De volgende vormvereiste(n) is/zijn vervuld:

- De Raad van State heeft advies 71.411/1 gegeven op 25 mei 2022, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BESLUIT:

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

  1. BelRAI-screener: de BelRAI-screener, vermeld in artikel 1, 5°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming;

  2. controleorgaan: het controleorgaan als vermeld in artikel 187 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming;

  3. deskundige: de deskundige, vermeld in artikel 962 van het Gerechtelijk Wetboek;

  4. indicatiesteller: een indicatiesteller als vermeld in artikel 2, eerste lid, 16°, van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming.

    Art. 2. De indicatiestellers, het controleorgaan en de deskundigen die tussenkomen in het kader van het zorgbudget zwaar zorgbehoevenden gebruiken de BelRAI-screener op de wijze, vermeld in de handleiding BelRAI-screener, die is opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd.

    Art. 3. Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 juni 2021.

    Brussel, 6 september 2022.

    De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin,

    H. CREVITS

    Bijlage. Handleiding BelRAI-screener als vermeld in artikel 1

    HOOFDSTUK 1. - Algemeen

    Afdeling 1. - Voorwoord

    Deze bijlage bevat de beknopte versie van de handleiding BelRAI-screener. De integrale versie kan opgevraagd worden bij het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming.

    De BelRAI-screener bestaat uit vijf modules:

    module 1: IADL: instrumentele activiteiten van het dagelijks leven;

    module 2: ADL: activiteiten van het dagelijks leven;

    module 3: cognitieve problemen;

    module 4: psychische problemen;

    module 5: gedragsproblemen.

    HOOFDSTUK 2. - Module 1: IADL

    Afdeling 1. - Wijze van scoren

    De vraag luidt: "Heeft de gebruiker problemen met de instrumentele activiteiten van het dagelijks leven?" IADL-activiteiten bestaan uit verschillende deelactiviteiten (of subtaken). Bij het coderen moet gekeken worden naar de verschillende deelactiviteiten om te bepalen in welke mate de persoon die hele activiteit zelf of met behulp van anderen uitvoert. Bij het coderen van IADL-items speelt niet alleen het fysieke of technische aspect een rol, ook de cognitieve en psychische aspecten moeten meegenomen worden in de beoordeling.

    Hierbij moet enerzijds de uitvoering zelf bekeken worden in de laatste drie dagen voorafgaand aan de indicatiestelling. Als de referentieperiode van de laatste drie dagen niet representatief is voor een activiteit omdat die periode bijvoorbeeld in het weekend viel, moet men een representatief kader nemen (niet louter de voorbije drie dagen) dat nog vrij goed in het geheugen ligt (bijvoorbeeld een week).

    Anderzijds worden ook de mogelijkheden bekeken. Om de mogelijkheden te coderen, wordt een inschatting gemaakt van de hulp die de persoon nodig heeft om de activiteit te voltooien als de gebruikelijke hulp of het klassieke patroon zou wegvallen. Bij mogelijkheden wordt niet alleen rekening gehouden met de fysieke capaciteiten, maar ook met de cognitieve mogelijkheden van de gebruiker.

    Afdeling 2. - De mogelijke scores

    De volgende scores zijn mogelijk:

  5. zelfstandig: er is geen hulp, klaarzetten of toezicht nodig;

  6. hulp beperkt tot klaarzetten;

  7. toezicht: toezicht houden of aanwijzingen geven volstaat. Daarna kan de gebruiker de taak zelfstandig afwerken;

  8. beperkte hulp: de gebruiker heeft bij sommige gelegenheden hulp nodig;

  9. uitgebreide hulp: de gebruiker heeft hulp nodig bij de taak, maar voert zelf nog minstens...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT