Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft de invoering van een erkenningsregeling voor verslaggevers en van een vrijstelling voor bepaalde gebouwen van landbouwbedrijven, de 4 avril 2014

Artikel 1. Het opschrift van titel VIII van het Energiebesluit van 19 november 2010 wordt vervangen door wat volgt:

"Titel VIII. - Erkenning van energiedeskundigen, verslaggevers, opleidings- en exameninstellingen en de certificering van aannemers en installateurs".

Art. 2. Aan titel VIII van hetzelfde besluit worden een hoofdstuk VI, bestaande uit artikel 8.6.1 tot 8.6.3, en een hoofdstuk VII, bestaande uit artikel 8.7.1 tot 8.7.2, toegevoegd, die luiden als volgt:

"Hoofdstuk VI. - Erkenning als verslaggever

Art. 8.6.1. § 1. Het Vlaamse Gewest stelt een erkenningsregeling in voor verslaggevers.

§ 2. Om door het Vlaamse Gewest erkend te kunnen worden als een verslaggever, vermeld in § 1, voldoet de kandidaat-verslaggever aan de volgende voorwaarden:

  1. houder zijn van een door het Vlaams Energieagentschap erkend getuigschrift betreffende een opleiding tot verslaggever;

  2. zich ertoe verbinden de verklaring op erewoord voor verslaggevers na te leven;

  3. geslaagd zijn voor een door het Vlaams Energieagentschap georganiseerd centraal examen.

    § 3. De minister legt de voorwaarden vast waaraan de opleiding, vermeld in § 2, 1°, moet voldoen om voor de erkenning van verslaggevers in aanmerking te komen. Die voorwaarden bestaan minstens uit een opsomming van vereiste kennisdomeinen, die worden aangevuld of aangepast naargelang wijzigende regelgeving en/of innovatie in de energietechnieken, en het gebruik van de EPB-software. De voorwaarden kunnen ook nadere regels bevatten met betrekking tot de duur van de opleiding, de vorm en de inhoud van de testen, of examens. De minister kan tevens nadere voorwaarden bepalen waaraan de opleidingsinstelling moet voldoen.

    Het getuigschrift van een opleiding tot verslaggever mag enkel uitgereikt worden aan kandidaten die meer dan 80 % van de tijd aanwezig zijn tijdens de opleiding. De minister kan bepalen welke opleidingsmodules in elk geval verplicht te volgen zijn.

    § 4. De minister kan nadere regels vastleggen voor de inhoud van de verklaring op erewoord, vermeld in § 2, 2°. Die verklaring op erewoord heeft minstens betrekking op de onafhankelijke wijze van handelen van de verslaggever ten aanzien van opdrachtgevers, het vermijden van commerciële belangenvermenging en het naleven van een discretieplicht.

    § 5. De minister kan voorzien in vrijstellingen van de voorwaarde in artikel 8.6.1, § 2, 1°, voor kandidaat-verslaggevers die reeds een erkenning hebben behaald in een van de andere gewesten of in een andere Europese lidstaat.

    Art. 8.6.2. Om als rechtspersoon te worden erkend als verslaggever, gelden de hierna vermelde bijzondere erkenningsvoorwaarden:

  4. de zaakvoerder of een bestuurder van de rechtspersoon voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 8.6.1, of;

  5. minstens een natuurlijke persoon in dienst van de rechtspersoon voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 8.6.1.

    Art. 8.6.3. Om door het Vlaamse Gewest erkend te blijven als verslaggever in het kader van de energieprestatieregelgeving, volgt de verslaggever jaarlijks een vorming bij een door de minister erkende opleidingsinstelling. Wanneer de verslaggever een rechtspersoon is, volgt elke persoon, vermeld in artikel 8.6.2, deze vorming.

    De minister legt de voorwaarden vast waaraan een opleidingsinstelling moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen.

    De minister legt de voorwaarden vast waaraan de jaarlijkse vorming moet voldoen om voor behoud van erkenning van verslaggevers in aanmerking te komen. Die voorwaarden kunnen de nadere regels bevatten met betrekking tot de vorm, de inhoud en de duur van de vorming. Bij ingrijpende wijzigingen kan de minister bepalen dat de verslaggever een test moet afleggen over de kennis opgedaan tijdens de permanente vorming. De minister kan nadere regels bepalen betreffende de inhoud en de organisatie van deze test en kan de deelname aan de test afhankelijk stellen van de betaling van een retributie.

    HOOFDSTUK VII. - Centraal examen voor verslaggevers

    Afdeling I. - Deelname aan het centraal examen voor verslaggevers

    Art. 8.7.1. § 1. Kandidaat-verslaggevers die houder zijn van een getuigschrift, vermeld in artikel 8.6.1, § 2, 1°, dat niet ouder is dan twaalf maanden, en verslaggevers waarvan het Vlaams Energieagentschap heeft beslist dat ze hetzij conform artikel 13.4.7/1, § 1, eerste lid van het Energiedecreet van 8 mei 2009 aan het examen dienen deel te nemen, hetzij conform artikel 13.4.7/1, § 1, tweede lid van het Energiedecreet van 8 mei 2009 in hun activiteiten werden geschorst, kunnen deelnemen aan het centraal examen, vermeld in artikel 8.6.1, § 2, 3°.

    De kandidaat-verslaggevers en verslaggevers die behoren tot de categorie, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, kunnen zich voor het centraal examen inschrijven via een webapplicatie die het Vlaams Energieagentschap ter beschikking stelt. Het examen waarvoor de kandidaat-verslaggever zich wil inschrijven, moet echter plaatsvinden voor de termijn, vermeld in het eerste lid, verstreken is. Het Vlaams Energieagentschap kan nadere regels vaststellen voor de manier waarop ze zich kunnen inschrijven.

    § 2. Deelnemers aan het centraal examen moeten de volgende bewijsstukken voorleggen:

  6. het bewijs van hun elektronische inschrijving voor het examen;

  7. het bewijs van de tijdige betaling van de verschuldigde retributie, vermeld in artikel 8.7.2;

  8. het bewijs van hun identiteit.

    § 3. Een kandidaat-verslaggever of een verslaggever die behoort tot de categorie, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, die de bewijsstukken, vermeld in paragraaf 2, niet kan voorleggen, kan niet aan het centraal examen deelnemen.

    § 4. Om te slagen op het centraal examen dienen de kandidaat-verslaggever of de verslaggever die behoort tot de categorie, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, minstens 60 percent te halen op het hele examen en minstens 50 percent voor elk onderdeel van het examen, zoals vastgelegd door de minister conform artikel 8.6.1, § 3.

    § 5. Kandidaat-verslaggevers of verslaggevers die behoren tot de categorie, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, die niet voor het centraal examen slagen, kunnen zich maar eenmaal opnieuw inschrijven voor een nieuw examen, op voorwaarde dat ze nog steeds voldoen aan de voorwaarden, vermeld in paragraaf 1. Als ze voor dat nieuwe examen niet slagen, kunnen ze pas opnieuw deelnemen aan een volgend examen nadat ze de opleiding, vermeld in artikel 8.6.1, § 2, 1°, opnieuw gevolgd hebben.

    Afdeling II. - Retributie voor de deelname aan het centraal examen voor verslaggevers

    Art. 8.7.2. § 1. Deelname aan het centraal examen, vermeld in artikel 8.7.1, is alleen toegestaan na de betaling van een retributie. De retributie dient per centraal examen te worden betaald. Wanneer een kandidaat-verslaggever of een verslaggever, die behoort tot de categorie, vermeld in artikel 8.7.1, § 1, eerste lid, zich inschrijft voor deelname aan een examen, dan bedraagt deze retributie 300 euro.

    § 2. De kandidaat-verslaggevers en verslaggevers die behoren tot de categorie, vermeld in artikel 8.7.1, § 1, eerste lid, die aan het centraal examen willen deelnemen, storten de verschuldigde retributie op het bij de elektronische inschrijving meegedeelde rekeningnummer van het Energiefonds, met vermelding van de datum van het examen en het inschrijvingsnummer.

    Om te kunnen deelnemen aan het centraal examen moet de retributie uiterlijk veertien dagen voor de datum van het examen betaald zijn.

    De retributie is hoofdelijk verschuldigd per deelname aan het centraal examen. Ingeval kandidaat-verslaggevers of verslaggevers die behoren tot de categorie, vermeld in artikel 8.7.1, § 1, eerste lid, door omstandigheden niet kunnen deelnemen aan het centraal examen waarvoor ze zijn ingeschreven, wordt de retributie niet terugbetaald. Ze kunnen zich wel eenmaal herinschrijven voor een volgend examen zonder opnieuw retributie te betalen op voorwaarde dat ze nog steeds voldoen aan de voorwaarden, vermeld in artikel 8.6.1, § 2. Het Vlaams Energieagentschap kan nadere regels vaststellen voor de manier waarop hij zich kan herinschrijven.".

    Art. 3. Aan artikel 9.1.17, § 4 van hetzelfde besluit, ingevoegd bij besluit van 29 november 2013, wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "De minister kan nadere specificaties vastleggen voor de wijze waarop de karakteristieken van bestaande constructiedelen worden gestaafd.".

    Art. 4. Aan artikel 9.1.22 van hetzelfde besluit wordt een tweede lid toegevoegd dat luidt als volgt:

    "De EPB-eisen zijn niet van toepassing voor EPN-eenheden met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m die gelegen zijn in een industrieel gebouw waarin geen energie verbruikt wordt om een specifieke binnentemperatuur te bereiken of in een niet voor bewoning bestemd gebouw in een landbouwbedrijf.".

    Art. 5. In titel IX, hoofdstuk I, afdeling IV van hetzelfde besluit wordt een artikel 9.1.22/1 ingevoegd dat luidt als volgt:

    "Art. 9.1.22/1. Niet voor bewoning bestemde gebouwen van landbouwbedrijven met een lage energiebehoefte en niet voor bewoning bestemde gebouwen van landbouwbedrijven die in gebruik zijn bij een sector die onder een energiebeleidsovereenkomst inzake energieprestatie valt, kunnen worden vrijgesteld van een of meer van de EPB-eisen, vermeld in dit hoofdstuk."

    Art. 6. In artikel 9.1.30, § 4 van hetzelfde besluit worden na de woorden "vermeld in" en voor de woorden "artikel 9.1.23", de woorden "artikel 9.1.22/1," ingevoegd.

    Art. 7. Aan titel XI, hoofdstuk II van hetzelfde besluit, wordt een afdeling VI, bestaande uit artikel 11.2.8, toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "Afdeling VI. - Schorsing en intrekking van de erkenning van de verslaggever

    Art. 11.2.8. Wanneer een verslaggever die conform artikel 13.4.7/1, § 1, eerste lid van het Energiedecreet van 8 mei 2009 door het Vlaams Energieagentschap verplicht werd om binnen een door het agentschap vastgestelde termijn te slagen op het centraal examen, vermeld in artikel 8.7.1, binnen die voormelde termijn niet slaagt, wordt hij automatisch geschorst, wordt hem...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT