5 MEI 2022. - Wet tot wijziging van diverse bepalingen inzake overgangsuitkeringen en overlevingspensioenen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

TITEL 1. - Algemene bepaling

Artikel 1.

Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

TITEL 2. - Bepalingen inzake de overgangsuitkering en het overlevingspensioen in het pensioenstelsel van de overheidssector

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van de wet van 15 mei 1984 houdende maatregelen tot harmonisering in de pensioenregelingen

Art. 2.

In artikel 2, § 1, eerste lid, c), van de wet van 15 mei 1984 houdende maatregelen tot harmonisering in de pensioenregelingen, gewijzigd bij de wet van 21 mei 1991, worden de woorden "vijf in aanmerking komende dienstjaren in de zin van artikel 46 indien hij zijn loopbaan heeft beëindigd na 31 december 1976 en hij in aanmerking komende diensten of periodes na die datum kan doen gelden" vervangen door de woorden "pensioenaanspraakverlenende diensten of periodes van na 31 december 1976 telt in het stelsel van de staatsambtenaren".

Art. 3.

Artikel 5/2, derde lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 15 mei 2014, wordt vervangen als volgt :

"In geval van ambtshalve opruststelling, met inbegrip van de oppensioenstelling wegens lichamelijke ongeschiktheid, voor de wette-lijke pensioenleeftijd van de titularis van het overlevingspensioen, wordt dit betaald vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de periode bedoeld in artikel 5/3, tweede lid.".

Art. 4.

In artikel 5/5, § 1, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 15 mei 2014 wordt tussen het tweede en het derde streepje het volgende streepje ingevoegd :

"- artikel 40bis van de wet van 5 augustus 1978 houdende economische en budgettaire hervormingen, voor de gerechtigde op een rustpensioen die voor de wettelijke pensioenleeftijd ambtshalve op rust werd gesteld, met inbegrip van de oppensioenstelling wegens lichamelijke ongeschiktheid, en zolang hij de wettelijke pensioenleeftijd niet heeft bereikt;".

HOOFDSTUK 2. - Overgangsbepaling

Art. 5.

Artikel 2 is niet van toepassing in de situaties waarin aan de overleden rechtgever, voor de betrokken dienstjaren, reeds een rust-pensioen in de werknemersregeling werd toegekend dat is ingegaan voor 1 mei 2019.

HOOFDSTUK 3. - Inwerkingtreding

Art. 6.

Titel 2 treedt in werking op 1 juli 2022, met uitzondering van de artikelen 2 en 5 die in werking treden op de dag waarop deze wet in het Belgisch Staatsblad wordt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT