5 MAART 2021. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van 3 april 2020 tot regeling van bepaalde tijdelijke maatregelen in de beleidsvelden jeugd en media door de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid ingevolge het coronavirus COVID-19

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- Het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, artikel 5.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 26 februari 2021;

- Er is geen advies gevraagd aan de Raad van State, met toepassing van artikel 3, § 1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. De dringende noodzakelijkheid laat niet toe om te wachten op het advies van de Raad van State binnen een verkorte termijn van 5 dagen, onder meer omwille van de coronacrisis en de zeer snelle evolutie van de situatie.

- Sinds 23 oktober 2020 en minstens tot 1 april 2021 zijn jeugdwerkactiviteiten geannuleerd, beperkt of gewijzigd om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Daardoor kan een belangrijk aantal erkende en gesubsidieerde jeugdverenigingen niet voldoen aan de erkennings- en subsidievoorwaarden van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid. In het belang van de jeugd, de jeugdsector en de Vlaamse Overheid moet er maximale rechtszekerheid aan deze verenigingen worden gegarandeerd in lopende procedures in het kader van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid.

- De Vlaamse hostels en jeugdverblijfcentra waren verplicht gesloten van 14 maart 2020 tot en met 8 juni 2020. Tijdens het zomerseizoen waren er exploitatiebeperkingen en sinds 27 oktober 2020 geldt er opnieuw een verbod op groepsovernachtingen tot minstens 1 april 2021.

Hierdoor kan een groot deel van de hostels en jeugdverblijfcentra niet beantwoorden aan bepaalde decretale voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidiëring binnen het decreet van 6 juli 2012 houdende subsidiëring van hostels, jeugdverblijfcentra, ondersteuningsstructuren en de vzw ADJ. Dit heeft voor gevolg dat in het kader van het decreet van 6 juli 2012 houdende subsidiëring van hostels, jeugdverblijfcentra, ondersteuningsstructuren en de vzw ADJ in het belang van de uitbaters van hostels en jeugdverblijfcentra als van de gebruikersgroepen en in het belang van de Vlaamse overheid maximale rechtszekerheid moet worden verzekerd in lopende procedures.

- Rekening houdend met de aanbevelingen vanuit de wetenschappelijke wereld, de adviezen van de Nationale Veiligheidsraad en van het Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid (CCVO), neemt ook de Vlaamse Overheid de nodige maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, om de veiligheid en de volksgezondheid te garanderen en om de socio-economische gevolgen maximaal te beperken en ondervangen.

Motivering

Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:

- Het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT