4 MEI 2021. - Koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 4 en 5 van het koninklijk besluit van 26 april 2018 houdende uitvoering van artikel XX.1, § 1, laatste lid, van het Wetboek van economisch recht wat betreft de toepassing van boek XX van het Wetboek van economisch recht op de beoefenaars van een vrij beroep

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het koninklijk besluit dat ik de eer heb Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, heeft betrekking op de wijziging van de artikelen 4 en 5 van het koninklijk besluit van 26 april 2018 houdende uitvoering van artikel XX.1, § 1, laatste lid, van het Wetboek van economisch recht wat betreft de toepassing van boek XX van het Wetboek van economisch recht op de beoefenaars van een vrij beroep.

Dit is een technisch koninklijk besluit betreffende de wijziging en de toevoeging van vrije beroepen.

In tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd in het advies 69.112/2 van de Raad van State van 21 april 2021, is een technische aanpassing van de aanhef niet nodig omdat dit het officieel opschrift van het koninklijk besluit betreft dat als rechtsgrondslag dient voor het onderhavige besluit.

Artikelsgewijze bespreking

Artikel 1

Dit artikel behoeft geen bijzondere commentaar.

Artikel 2 en 3

Deze artikelen wijzigen en vervolledigen het voormelde koninklijk besluit van 26 april 2018 betreffende de vrije beroepen en aanverwante instellingen.

Enerzijds worden 11° en 12° vervangen ingevolge de fusie van het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten en het Instituut van de accountants en de belastingconsulenten tot het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants, overeenkomstig de wet van 17 maart 2019 betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur.

Anderzijds worden de leden 13°, 14° en 15° ingevoegd.

De leden 13° en 14° betreffende de auto-experts en de landmeters-experten, die het gevolg zijn van een onoplettendheid bij de aanneming van voormeld koninklijk besluit van 26 april 2018, worden ingevoegd overeenkomstig de wet van 15 mei 2007 tot erkenning en bescherming van het beroep van auto-experts en tot oprichting van een Instituut van de auto-experts en de wet van 11 mei 2003 tot oprichting van federale raden van landmeters-experten.

  1. met betrekking tot de octrooigemachtigden wordt toegevoegd ingevolge de inwerkingtreding van het koninklijk besluit van 30 september 2020 betreffende de vertegenwoordiging inzake octrooien.

    Artikel 4

    Dit artikel behoeft geen bijzondere commentaar.

    Ik heb de eer te zijn,

    Sire,

    Van Uwe Majesteit,

    de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

    De Minister van Justitie,

    V. VAN QUICKENBORNE

    RAAD VAN STATE

    afdeling Wetgeving

    Advies 69.112/2 van 21 april 2021 over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van de artikelen 4 en 5 van het koninklijk besluit van 26 april 2018...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT