30 SEPTEMBER 2020. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 15, § 10, van de wet van 15 juli 2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (CORONA III) en betreffende de belastingvermindering voor de verwerving van nieuwe aandelen van ondernemingen die hun omzet ingevolge de COVID-19-pandemie sterk hebben zien dalen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat ter ondertekening aan Uwe Majesteit wordt voorgelegd, beoogt de uitvoering van artikel 15, van de wet van 15 juli 2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (CORONA III).

Dit artikel heeft een nieuwe belastingvermindering ingevoerd voor de verwerving van nieuwe aandelen van ondernemingen die hun omzet ingevolge de COVID-19-pandemie sterk hebben zien dalen.

Artikel 15, § 10, van de voormelde wet, delegeert aan de Koning de bevoegdheid om te bepalen hoe het bewijs moet geleverd worden dat vereist is met het oog op het verkrijgen van de belastingvermindering.

Artikel 1 volgt het reeds door artikelen 6312/1 en 6312/3, KB/WIB 92 uitgewerkte schema, wat de belastingvermindering voor de verwerving van nieuwe aandelen van startende ondernemingen (in uitvoering van artikel 14526, § 6, WIB 92) en van groeibedrijven (in uitvoering van artikel 14527, § 5, WIB 92) betreft.

Zodoende moeten vennootschappen die sommen hebben ontvangen die recht geven op belastingvermindering, ten laatste op 31 maart van het jaar volgend op de verwerving van aandelen, en in voorkomend geval voor 31 maart van de volgende jaren een document bij de administratie en bij de belastingplichtige indienen.

Er moeten in voorkomend geval drie types van documenten worden opgesteld:

  1. Voor het jaar van verwerving, moet het document de volgende elementen bevatten:

    - het bedrag van de sommen die recht geven op de vermindering;

    - het bewijs dat de voorwaarden bedoeld in artikel 15, § 2, van de wet van 15 juli 2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (CORONA III), zijn voldaan;

    - het jaarlijks omzetcijfer van de vennootschap voor de periode 14 maart 2020 tot 30 april 2020 en de omzet voor de periode 14 maart 2019 tot 30 april 2019 vermeldt, ofwel zowel de gerealiseerde omzet voor de periode van 14 maart 2020 tot 30 april 2020 vermeldt als de in het financieel plan vooropgestelde omzet voor dezelfde periode (ingeval de vennootschap werd opgericht na 14 maart 2019, anders dan in het kader van een fusie of splitsing van vennootschappen).

    - het feit dat de belastingplichtige nog steeds in het bezit is van de bedoelde aandelen op 31 december van het jaar van de verwerving.

  2. Voor elk van de vijf volgende jaren volgend op de verwerving, moet het document bevestigen dat de belastingplichtige nog steeds in het bezit is van de bedoelde aandelen, en dat nog steeds is voldaan aan de voorwaarden opgenomen in artikel 15, § 2, derde lid, van dezelfde wet.

  3. In voorkomend geval moet het document voor het jaar van de vervreemding van de aandelen of voor het jaar waarin niet langer wordt voldaan aan de voorwaarden opgenomen in artikel 15, § 2, derde lid van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT