30 JULI 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 december 2011 betreffende uitvoering van het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep, in bepaalde federale gezondheidssectoren, wat betreft de premies voor de titels en bijzondere beroepsbekwaamheden en ongemakkelijke prestaties

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, heeft tot doel het artikel 1 van het koninklijk besluit van 28 december 2011 `betreffende uitvoering van het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep, in bepaalde federale gezondheidssectoren, wat betreft de premies voor de titels en bijzondere beroepsbekwaamheden en ongemakkelijke prestaties' aan te vullen. Deze toevoeging impliceert dat de verpleegkundigen, die tewerkgesteld zijn in een ziekenhuis dat onder het paritair comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten 330 valt, geen recht meer hebben op de premies voorzien voor een nieuwe erkenning van een bijzondere beroepstitel of een bijzondere beroepsbekwaamheid verkregen vanaf 1 september 2018. Voor bepaalde van die pas erkende verpleegkundigen voorziet de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 december 2017 betreffende `de invoering van een nieuw loonmodel voor de federale verzorgingsinstellingen' in een loonschaal (`IFIC-barema') die voornoemde premies integreert.

De Raad van State heeft in zijn advies 63.308/3 van 16 april 2018 verschillende opmerkingen geformuleerd.

Om te beantwoorden aan opmerkingen 6.1 en 6.3 wordt het tweede lid geschrapt, om te vermijden dat er discrepanties ontstaan tussen het koninklijk besluit van 28 december 2011 en de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 december 2017.

Om te beantwoorden aan opmerking 7, aangezien de datum van 1 mei 2018 verstreken is en om de mensen die momenteel een bijkomende opleiding volgen om een bijzondere beroepstitel of een bijzondere beroepsbekwaamheid te behalen die recht geeft op die premies, niet te benadelen, wordt de datum van inwerkingtreding van het einde van het recht op die premies vastgelegd op het eind van de referentieperiode waarin men een premie voor het jaar 2018 kan verkrijgen, namelijk op 31 augustus 2018. Zo zal als gevolg geen enkele nieuwe erkenning van een titel of een bekwaamheid na 31 augustus 2018 nog recht geven op een premie.

Om te beantwoorden aan opmerking 6.4 zou die bijkomende termijn vóór de inwerkingtreding van het eind van het recht op de premie de sociale partners in staat moeten stellen om de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst coherenter te maken op basis van het advies van de Raad van State.

Om te beantwoorden aan opmerking 6.2 is er een afwijkend systeem voorzien voor de verpleegkundige, begunstigde van een premie, die van functie wisselt in hetzelfde ziekenhuis of die van ziekenhuis wisselt vallend onder het toepassingsgebied van het voornoemde paritair comité 330, dat hem toelaat om het recht op de premie te behouden voor zover deze de functie van verpleegkundige blijft uitoefenen.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,

  1. DE BLOCK

    RAAD VAN STATE

    afdeling Wetgeving

    Advies 63.308/3 van 16 april 2018 over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 december 2011 betreffende uitvoering van het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep, in bepaalde federale gezondheidssectoren, wat betreft de premies voor de titels en bijzondere beroepsbekwaamheden en ongemakkelijke prestaties'

    Op 10 april 2018 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid verzocht binnen een termijn van vijf werkdagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 december 2011 betreffende uitvoering van het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep, in bepaalde federale gezondheidssectoren, wat betreft de premies voor de titels en bijzondere beroepsbekwaamheden en ongemakkelijke prestaties'.

    Het ontwerp is door de derde kamer onderzocht op 12 april 2018. De kamer was samengesteld uit Jo BAERT, kamervoorzitter, Jeroen VAN NIEUWENHOVE en Wouter PAS, staatsraden, en Astrid TRUYENS, griffier.

    Het verslag is uitgebracht door Tim CORTHAUT, auditeur.

    De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder toezicht van Jeroen VAN NIEUWENHOVE, staatsraad.

    Het advies, waarvan de tekst hierna volgt, is gegeven op 16 april 2018.

    1. Volgens artikel 84, § 1, eerste lid, 3°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, moeten in de adviesaanvraag de redenen worden opgegeven tot staving van het spoedeisende karakter ervan.

      In het onderhavige geval wordt het verzoek om spoedbehandeling gemotiveerd als volgt:

      "L'urgence est motivée par le fait que la convention collective de travail du 11 décembre 2017 concernant l'introduction d'un nouveau modèle salarial pour les services fédéraux des soins de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT