3 JUNI 2022. - Decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie, wat betreft de gedeeltelijke omzetting van richtlijn (EU) 2019/882 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten, en tot wijziging van het decreet van 12 februari 2021 houdende wijziging van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie met betrekking tot de landelijke en regionale radio-omroeporganisaties en de technische eindapparatuur voor FM-radio-ontvangst van radio-omroeporganisaties (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

DECREET tot wijziging van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie, wat betreft de gedeeltelijke omzetting van richtlijn (EU) 2019/882 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten, en tot wijziging van het decreet van 12 februari 2021 houdende wijziging van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie met betrekking tot de landelijke en regionale radio-omroeporganisaties en de technische eindapparatuur voor FM-radio-ontvangst van radio-omroeporganisaties

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio- omroep en televisie

Art. 2. Aan artikel 1 van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie, vervangen bij het decreet van 13 juli 2012, worden een punt 4° en een punt 5° toegevoegd, die luiden als volgt:

"4° richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie;

  1. richtlijn (EU) 2019/882 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten.".

    Art. 3. In artikel 2 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 13 juli 2012, 7 december 2018 en 19 maart 2021, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  2. er wordt een punt 7° /2 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "7° /2 eindapparatuur met interactieve computerfuncties voor toegang tot televisiediensten: elke soort apparatuur voor gebruik door consumenten met als voornaamste functie het verlenen van toegang tot televisiediensten;";

  3. er wordt een punt 21° /0 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "21° /0 micro-onderneming: onderneming met minder dan tien werknemers en een jaaromzet of een jaarlijks balanstotaal van maximaal 2 miljoen euro;";

  4. er wordt een punt 29° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "29° /1 personen met een handicap: personen met langdurige fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperkingen die in hun interactie te kampen hebben met diverse drempels die hen kunnen beletten volledig, effectief en op voet van gelijkheid met anderen in de samenleving te participeren;";

  5. er wordt een punt 45° /0 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "45° /0 tot televisiediensten toegang verschaffende diensten: diensten die door middel van elektronische communicatienetwerken worden uitgezonden en die gebruikt worden om kennis te nemen van televisiediensten, ze te kiezen, er informatie over te ontvangen en ze te bekijken, alsmede alle beschikbaar gemaakte functies, zoals ondertiteling, audiobeschrijving, auditieve ondertiteling en gebarentaal, die resulteren uit het toepassen van maatregelen voor het toegankelijk maken van die diensten conform artikel 151. De tot televisiediensten toegang verschaffende diensten omvatten ook elektronische programmagidsen;".

    Art. 4. In artikel 98/1 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 maart 2021, worden de woorden "na de inwerkingtreding van dit decreet" vervangen door de woorden "vanaf 9 mei 2021".

    Art. 5. Aan artikel 99 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 19 maart 2021, wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "Goederen en diensten gratis ter beschikking stellen wordt alleen als productplaatsing gekwalificeerd als het gaat om goederen of diensten van grote waarde. De Vlaamse Regering bepaalt nadere criteria met betrekking tot de kwalificatie van goederen en diensten van grote waarde.".

    Art. 6. In artikel 134 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 12 februari 2021, wordt paragraaf 6 vervangen door wat volgt:

    " § 6. Als de landelijke, netwerk- of lokale radio-omroeporganisatie één jaar na de datum van de ingang van de erkenning nog niet uitzendt, kan de Vlaamse Regulator voor de Media de erkenning opheffen.".

    Art. 7. Artikel 139 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 139. De landelijke radio-omroeporganisaties houden zich, nadat ze een erkenning hebben gekregen, voor de volledige duur van de erkenning aan de basisvoorwaarden, vermeld in artikel 137 en 138, in overeenstemming waarmee de Vlaamse Regering de erkenning heeft uitgereikt.

    De landelijke radio-omroeporganisaties die, nadat ze de erkenning hebben verkregen, wijzigingen willen aanbrengen in de gegevens die zijn vermeld in de offerte die ze hebben ingediend, waardoor wordt afgeweken van het aanvullende kwalificatiecriterium, vermeld in artikel 138, § 2, tweede lid, 1°, over het zendschema en van de aanvullende kwalificatiecriteria, vermeld in artikel 138, § 2, tweede lid, 3°, 4° en 5°, brengen de Vlaamse Regulator voor de Media daarvan op de hoogte. De kennisgeving wordt conform artikel 219 gedaan.

    In afwijking van het eerste en het tweede lid wordt de Vlaamse Regulator voor de Media op de hoogte gebracht van de wijzigingen die betrekking hebben op de statuten of op de aandeelhoudersstructuur en worden die aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring voorgelegd. Bij de beoordeling van de wijzigingen houdt de Vlaamse Regering rekening met het in stand houden van het pluralisme en de diversiteit in het radiolandschap.".

    Art. 8. In artikel 170 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  6. in paragraaf 2 wordt het woord "intrekken" vervangen door het woord "opheffen";

  7. in paragraaf 3 wordt het woord "intrekking" vervangen door het woord "opheffing".

    Art. 9. In artikel 176/2, vierde lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 maart 2021, worden de woorden "de datum van inwerkingtreding van dit decreet" vervangen door de datum "9 mei 2021".

    Art. 10. In artikel 193, § 3, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2016, wordt het woord "intrekken" telkens vervangen door het woord "opheffen".

    Art. 11. In artikel 201, § 1, tweede en derde lid, van hetzelfde decreet wordt het woord "intrekken" telkens vervangen door het woord "opheffen".

    Art. 12. In artikel 214/1 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 13 juli 2012, worden de woorden "eindgebruikers met een handicap" vervangen door de woorden "personen met een handicap".

    Art. 13. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 12 februari 2021, wordt een artikel 214/2 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 214/2. § 1. Eindapparatuur met interactieve computerfuncties voor toegang tot televisiediensten die vanaf 28 juni 2025 in de handel wordt gebracht, voldoet aan de toegankelijkheidsvoorschriften die zijn opgenomen in afdeling 1 en 2 van bijlage 1, die bij dit decreet is gevoegd.

    § 2. Tot televisiediensten toegang verschaffende diensten die vanaf 28 juni 2025 aan consumenten worden geleverd, voldoen aan de toegankelijkheidsvoorschriften die zijn opgenomen in afdeling 3 en 4 van bijlage 1, die bij dit decreet is gevoegd.

    Aanbieders van tot televisiediensten toegang verschaffende diensten stellen conform bijlage 2, die bij dit decreet is gevoegd, de vereiste informatie op en leggen uit op welke manier de diensten aan de toepasselijke toegankelijkheidsvereisten voldoen. De informatie wordt schriftelijk en mondeling aan het publiek ter beschikking gesteld, op een manier die toegankelijk is voor personen met een handicap. De aanbieders bewaren de informatie zolang de dienst in werking is.

    Micro-ondernemingen die de diensten, vermeld in het eerste lid, aanbieden, worden vrijgesteld van de toegankelijkheidsvoorschriften, vermeld in het eerste lid, en van elke verplichting in verband met de naleving van die voorschriften.

    § 3. De toegankelijkheidsvoorschriften, vermeld in paragraaf 1 en 2, zijn uitsluitend van toepassing voor zover de naleving ervan geen van de volgende gevolgen heeft: 1° ze vereisen geen ingrijpende wijziging van een eindapparaat of dienst, die resulteert in een fundamentele wijziging van de wezenlijke aard ervan;

  8. ze leveren geen onevenredige last op voor de betrokken aanbieders van eindapparatuur met interactieve computerfuncties voor toegang tot televisiediensten en aanbieders van tot...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT