3 JUNI 2022. - Decreet over de organisatie van zomerscholen (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

DECREET over de organisatie van zomerscholen

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Algemene bepalingen

Art. 2. In dit decreet wordt verstaan onder:

  1. onderwijsinstellingen: instellingen van het basisonderwijs of het secundair onderwijs die de Vlaamse Gemeenschap erkent, financiert of subsidieert;

  2. lokale besturen: de gemeenten en de provincies van het Vlaamse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

    Art. 3. Een zomerschool bestaat uit een gevarieerd en doelgericht aanbod van onderwijs-en vrijetijdsactiviteiten dat gekoppeld is aan de individuele leernoden van de deelnemende leerlingen.

    Een zomerschool heeft een van de volgende doelstellingen of beide doelstellingen:

  3. aan de algemene competenties van de leerlingen werken;

  4. de leerachterstand van de leerlingen remediëren.

    Een zomerschool vindt plaats tijdens de zomervakantie. Een zomerschool heeft een duur van tien volle dagen of twintig halve dagen. De Vlaamse Regering kan een afwijkende duur van een zomerschool bepalen voor een specifieke doelgroep.

    HOOFDSTUK 3. - Voorwaarden voor de organisatie van zomerscholen

    Art. 4. Een zomerschool kan alleen worden georganiseerd voor kleuters en leerplichtige leerlingen.

    De organisator van een zomerschool deelt de leerlingen in zodat de onderwijs- en vrijetijdsactiviteiten op maat van elke deelnemende leerling aangeboden kunnen worden.

    Een zomerschool is gratis voor de leerlingen en de leerlingen nemen deel op vrijwillige basis.

    De aanstelling van personeelsleden binnen een zomerschool gebeurt overeenkomstig de wettelijke of decretale bepalingen die van toepassing zijn op de arbeidsverhouding tussen de organisator van een zomerschool en het personeelslid in kwestie. De aanstelling gebeurt steeds op vrijwillige basis.

    Art. 5. § 1. Een zomerschool kan alleen georganiseerd worden door onderwijsinstellingen of lokale besturen.

    De organisatoren, vermeld in het eerste lid, kunnen voor de organisatie van een zomerschool onderling samenwerken of samenwerken met instellingen van het volwassenenonderwijs, instellingen van het hoger onderwijs, of andere organisaties.

    § 2. De lokale besturen kunnen een regierol opnemen voor de organisatie van een zomerschool ten aanzien van minstens twee onderwijsinstellingen. Voor de regierol kunnen de lokale besturen onderling...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT