3 JUNI 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de taalvoorwaarden voor exploitanten en bestuurders van individueel bezoldigd personenvervoer opgenomen in het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2019 betreffende de exploitatievoorwaarden voor het individueel bezoldigd personenvervoer

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, artikel 7, § 1, artikel 18, § 2, en artikel 21, § 2, 1°.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Inspectie van Financiën heeft een gunstig advies gegeven op 9 mei 2022.

- Er is geen advies gevraagd aan de Raad van State, met toepassing van artikel 3, § 1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. Er is een dringende noodzakelijkheid omdat de opgelegde taalvereiste B1 in de praktijk te hoog ligt voor een belangrijk gedeelte van de doelgroep (huidige en potentiële bestuurders). Bovendien zijn er na de recente coronacrisis in de sector veel werknemers in andere sectoren aan het werk gegaan, en blijkt het moeilijk om nieuwe kandidaten te vinden. Daarnaast moesten ook de opleidingscentra de voorbije twee jaar meermaals de deuren te sluiten of waren ze aangewezen op een beperkte dienstverlening. In de taxisector zijn de kandidaat-chauffeurs, veel meer dan in andere sectoren met nieuwkomers, anderstalig en kortgeschoold. Als er niet dringend regelgevend wordt ingegrepen, zou in de komende maanden de bestuurderspas van zo'n 2600 bestuurders, op een totaal van ongeveer 8600, ingetrokken worden. Dit besluit is daarmee dringend noodzakelijk en moet bijgevolg onmiddellijk inwerking treden.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

Artikel 1. Artikel 11 van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2019 betreffende de exploitatievoorwaarden voor het individueel bezoldigd personenvervoer wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 11. Een exploitant is beroepsbekwaam als hij de activiteit individueel bezoldigd personenvervoer opneemt als activiteitencode in de Kruispuntbank voor Ondernemingen en in voorkomend geval in de statuten.".

Art. 2. In artikel 17 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 18 september 2020, wordt punt 6° opgeheven.

Art. 3. In artikel 26 van hetzelfde besluit wordt punt 3° vervangen door wat volgt:

"3° hij beschikt over een minimale kennis van het Nederlands:

  1. op het niveau B1, richtgraad 2, van het Europees Referentiekader voor Talen of;

  2. op het niveau A2 van het Europees...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT