29 SEPTEMBER 2022. - Koninklijk besluit tot intrekking van de erkenning van het Executief van de Moslims van België en tot opheffing van het koninklijk besluit van 15 februari 2016 houdende erkenning van het Executief van de Moslims van België

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit voor te leggen, betreft de islam die in België sedert 1974 is erkend. Het heeft tot 1998 geduurd vooraleer een akkoord tussen de Moslimgemeenschap van België en de overheid kon worden bereikt rond een representatief orgaan voor de islamitische eredienst. Dat heeft in het bijzonder te maken met het gebrek aan een hiërarchische structuur binnen die eredienst, zoals we die binnen de meeste andere erkende erediensten of levensbeschouwingen in België kennen.

De stabiliteit van dat representatief orgaan is echter steeds een aandachtspunt geweest en ondanks verschillende initiatieven van de overheid, met o.a. verkiezingen in 1998, 2005 en 2014.

Het Executief van de Moslims van België werd laatstelijk, bij koninklijk besluit van 15 februari 2016 "houdende erkenning van het Executief van de Moslims van België", erkend als representatief orgaan van de temporaliën van de islamitische eredienst.

De mandaten van de leden van het Executief van de Moslims van België zijn reeds sinds 1 april 2020 verstreken.

Uit mijn beslissing als minister van Justitie van 14 september 2022 blijkt dat er redenen zijn om over te gaan tot de intrekking van de erkenning van het Executief van de Moslims van België als representatief orgaan van de temporaliën van de islamitische eredienst. Door het Executief van de Moslims van België worden immers onvoldoende concrete stappen genomen om daadwerkelijk verkiezingen te organiseren, terwijl de mandaten van de leden van het EMB reeds sinds 1 april 2020 zijn verstreken. Bovendien blijkt dat het zgn. "Vernieuwingsproject", dat aan de basis zal liggen van de vernieuwing van het Executief van de Moslims van België, op basis van een gebrekkige besluitvorming en een manifest gebrek aan transparantie tot stand is gekomen. Bovendien is gebleken dat vereiste representativiteit en legitimiteit van de door het EMB aangekondigde verkiezingen niet kunnen worden gegarandeerd.

In mijn beslissing als minister van Justitie van 14 september 2022 wordt ook vastgesteld dat er ernstige tekortkomingen en zware disfuncties zijn in de werking van het huidige Executief. Zowel de legitimiteit als de wettigheid van de beslissingen die worden genomen door het Executief van de Moslims van België, dat reeds sinds 1 april 2020 in lopende zaken is, worden bovendien zelfs door een belangrijk deel van de leden van het Executief van de Moslims van België betwist.

Deze vaststellingen zijn van dien aard dat zij de intrekking van de erkenning van het Executief van de Moslims van België als representatief orgaan van de temporaliën van de islamitische eredienst rechtvaardigen. Er dient dan ook besloten te worden dat het Executief van de Moslims van België niet langer optreedt als een functionerend representatief orgaan van de Islamitische eredienst, dat nog in staat is om op een doeltreffende wijze beslissingen te nemen en zijn rol als een stabiele en volwaardige gesprekspartner voor de burgerlijke overheden van dit land op te nemen.

Het is onontbeerlijk dat een juridisch vacuüm wordt vermeden en de continuïteit van bepaalde essentiële administratieve taken wordt verzekerd in afwachting van de erkenning van een nieuw representatief orgaan van de temporaliën van de islamitische eredienst.

De overheid heeft bovendien de plicht om actief de vrijheid van eredienst te ondersteunen.

Het is in de praktijk echter onmogelijk om het voltallige Executief van de Moslims van België te belasten met het garanderen van de continuïteit van de dienstverlening. In mijn beslissing als minister van Justitie van 14 september 2022 heb ik immers vastgesteld dat de werking van dit orgaan niet meer gegarandeerd is. Het Executief van de Moslims van België blijkt in de praktijk nog enkel te functioneren bij monde van zijn Bureau.

Daarom is een voorlopige regeling voorzien waarin het Bureau van het Executief van de Moslims van België, die hierin wordt ondersteund door de secretarissen-generaal van het Executief van de Moslims van België, deze opvolging verzekert. Het Bureau van het Executief van de Moslims van België behandelt reeds de dossiers en zal dus voorlopig de continuïteit van de dienstverlening kunnen verzekeren. Handelingen die niet onder lopende zaken vallen, behoren niet tot het takenpakket, zoals bijvoorbeeld de protocollaire vertegenwoordiging van de moslimgemeenschap van België; de deelname aan overlegplatformen met de burgerlijke overheden; of het opzetten van een nieuw representatief orgaan van de islamitische eredienst.

Dit zijn, Sire, de voornaamste redenen die ten grondslag liggen aan het besluit dat aan Uwe Majesteit ter goedkeuring wordt voorgelegd en die middels de goedkeuring van het besluit worden bijgetreden.

Artikelsgewijze bespreking

In mijn beslissing als minister van Justitie van 14 september 2022 worden de motieven uiteengezet die een beslissing tot intrekking van de erkenning van het Executief van de Moslims van België als representatief orgaan van de temporaliën van de islamitische eredienst rechtvaardigen. De goedkeuring van het voorliggende besluit houdt in dat deze motieven integraal worden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT