29 SEPTEMBER 2021. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven met betrekking tot mondmaskers en hydroalcoholische gels

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Aangezien de doelstellingen van het zomerplan, zoals vastgesteld tijdens het overlegcomité van 11 mei 2021, werden gehaald, heeft het overlegcomité van 20 augustus 2021 beslist dat vanaf 1 september 2021 een bijkomende reeks beperkingen ten aanzien van economische, maatschappelijke, sociale en culturele activiteiten kunnen worden opgeheven.

Vanaf 1 september 2021 is aldus het dragen van het mondmasker niet meer verplicht in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist.

Het dragen van een mondmasker en het respecteren van een veilige afstand van anderhalve meter blijven evenwel nog steeds belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom blijft het dragen van een mondmasker nog wel verplicht in een hele reeks situaties, onder meer op het openbaar vervoer en in de stations, in winkels en winkelcentra, bij verplaatsingen in horecazaken, in conferentiezalen, handelsbeurzen, auditoria, gebouwen van de eredienst, gerechtsgebouwen, bibliotheken en tijdens betogingen. Ook op drukbezochte plaatsen zoals winkelstraten, jaarmarkten en kermissen blijft de mondmaskerplicht gelden.

Aangezien de mondmaskerplicht aldus op vele plaatsen behouden blijft, heeft de Regering beslist om de tarifaire gunstregeling van 6 pct. met drie maanden te verlengen, te rekenen vanaf de vervaldatum van de huidige tijdelijke tarifaire gunstregeling.

Een andere zeer belangrijke barrièrehandeling is het regelmatig desinfecteren van de handen met hydroalcoholische gels. Onze burgers hebben zich die handeling ondertussen eigengemaakt en ze vormt een eenvoudig en efficiënt middel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Veel van de inrichtingen die terug geopend mochten worden, nodigen hun cliënteel of bezoekers trouwens uit om systematisch die barrièrehandeling te stellen vooraleer hun inrichting of complex te betreden.

Bijgevolg heeft de Regering eveneens beslist om, net zoals voor de mondmaskers, de tarifaire gunstregeling van 6 pct. voor de hydroalcoholische gels met ingang van 1 oktober 2021 met drie bijkomende maanden te verlengen om de continuïteit in de toepassing van dit verlaagd btw-tarief voor die goederen te verzekeren.

Toelichting bij de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT