29 AUGUSTUS 2021. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juni 2020, gesloten in het Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken, betreffende wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 tot invoering van een sociaal pensioenplan voor de arbeiders in ondernemingen van de technische land- en tuinbouwwerken en vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2019 (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juni 2020, gesloten in het Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken, betreffende wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 tot invoering van een sociaal pensioenplan voor de arbeiders in ondernemingen van de technische land- en tuinbouwwerken en vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2019.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 29 augustus 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad:

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken

Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juni 2020

Wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 tot invoering van een sociaal pensioenplan voor de arbeiders in ondernemingen van de technische land- en tuinbouwwerken en vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2019 (Overeenkomst geregistreerd op 30 juli 2020 onder het nummer 159772/CO/132)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders die ressorteren onder het Paritair Comité nr. 132 van de ondernemingen van de technische land- en tuinbouwwerken die, in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 tot invoering van een sociaal pensioenplan voor de arbeiders in ondernemingen van de technische land- en tuinbouwwerken (hierna de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008) niet zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel. Zij wijzigt de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 tot invoering van een sociaal pensioenplan voor de arbeiders tewerkgesteld in ondernemingen van de technische land- en tuinbouwwerken (registratienummer 87808) en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2019 (registratienummer 157163/CO/132).

§ 2. Met "arbeiders" worden alle arbeiders bedoeld zonder onderscheid naar gender.

HOOFDSTUK II. - Pensioenreglement

Art. 2. Het pensioenreglement opgenomen in bijlage 1 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 wordt vervangen door het pensioenreglement in bijlage 1 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

HOOFDSTUK III. - Solidariteitsreglement

Art. 3. Het solidariteitsreglement opgenomen in bijlage 2 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 wordt vervangen door het solidariteitsreglement in bijlage 2 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

HOOFDSTUK IV. - Financieringsreglement

Art. 4. Het financieringsreglement opgenomen in bijlage 3 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 wordt vervangen door het financieringsreglement in bijlage 3 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Commentaar:

Wat de tweede pensioenpijler betreft, werd in het sectorakkoord 2019-2020 afgesproken om de werkgeversbijdrage van 1,87 pct. (inclusief de 0,05 pct. voor de solidariteit) te verhogen met 0,13 pct. en dit met ingang van het eerste kwartaal van 2020.

De sociale partners zijn zich bewust van de problematiek van harmonisatie aanvullende pensioenen arbeiders-bedienden, en zijn overgegaan tot de toekenning van de verhoging van de bijdragevoet op basis van een duidelijk zicht op de concrete situatie in de ondernemingen behorend tot de sector, en met de nodige verantwoordelijkheid.

HOOFDSTUK V. - Begrippenlijst

Art. 5. De begrippenlijst opgenomen in bijlage 4 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 wordt vervangen door de begrippenlijst in bijlage 4 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

HOOFDSTUK VI. - Geldigheidsduur

Art. 6. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2020 en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

§ 2. Zij heft tevens de collectieve arbeidsovereenkomst op van 27 juni 2019 betreffende de financiering van het sociaal pensioenplan voor de arbeiders tewerkgesteld in de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken (geregistreerd onder het nr. 152830/CO/132).

§ 3. Zij kan door één der partijen worden opgezegd mits een opzegging van zes maanden, bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken en aan de erin vertegenwoordigde organisaties. De opzegging is alleen geldig voor zover artikel 10, § 1, 3° van de WAP is nageleefd.

Art. 7. Overeenkomstig artikel 14 van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités worden, voor wat betreft de ondertekening van deze collectieve overeenkomst, de handtekeningen van de personen die deze aangaan namens de werknemersorganisaties enerzijds en namens de werkgeversorganisaties anderzijds, vervangen door de notulen van de vergadering die door de voorzitter en de secretaris zijn ondertekend en door de leden goedgekeurd.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 augustus 2021.

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juni 2020, gesloten in het Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken, betreffende wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 tot invoering van een sociaal pensioenplan voor de arbeiders in ondernemingen van de technische land- en tuinbouwwerken en vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2019

Pensioenreglement

  1. Doel en voorwerp van de pensioentoezegging

    1.1. Het pensioenreglement wordt opgemaakt in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2008 tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenplan voor de arbeiders tewerkgesteld in ondernemingen van de technische land- en tuinbouwwerken, alsook in voorkomend geval, van de collectieve arbeidsovereenkomst tot wijziging en coördinatie van het sociaal sectoraal pensioenplan, hierna "CAO van 5 februari 2008" genoemd.

    1.2. Het pensioenreglement bepaalt de aansluitingsvoorwaarden, de regels en modaliteiten inzake de uitvoering van de pensioentoezegging, alsook de rechten en plichten van de inrichter, de pensioeninstelling, de aangeslotenen en hun begunstigden.

    1.3. Het doel van de pensioentoezegging is het garanderen, buiten de wettelijke verplichtingen inzake pensioen en ter verhoging ervan aan:

    - De aangeslotene zelf, een kapitaal of een levenslange lijfrente indien hij in leven is op de einddatum;

    - De begunstigden voorzien door onderhavig reglement, een kapitaal of een levenslange overlevingsrente in geval van overlijden van de aangeslotene vóór de einddatum.

    1.4. Het sectoraal pensioenstelsel betreft met ingang van 1 juli 2017 een multi-sectoraal pensioenstelsel waarvan de inrichters zijn:

    - Het "Fonds tweede pijler PC 132";

    - Het "Fonds tweede pijler PC 144";

    - Het "Fonds tweede pijler PC 145".

    De voormelde inrichters hebben een overeenkomst tot overname van rechten en verplichtingen gesloten die als doel heeft de opheffing van de gevolgen van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, anders dan door overlijden of pensionering, wanneer de aangeslotene een werkgever verlaat die deelneemt aan het sectoraal pensioenstelsel van één van deze inrichters en een nieuwe arbeidsovereenkomst sluit met een nieuwe werkgever die deelneemt aan hetzelfde sectoraal pensioenstelsel maar waarvan de inrichter een andere inrichter is dan deze onder vorige werkgever. Een kopie van deze overeenkomst is gehecht als bijlage bij het pensioenreglement. Deze overeenkomst treedt in werking op 1 juli 2017.

  2. Beheer

    2.1. Binnen de juridische structuur van de pensioeninstelling kan de inrichter ervoor opteren één of meerdere deelaspecten van het beheer aan derden uit te besteden.

    2.2. Het beheer van de pensioentoezegging omvat de volgende deelaspecten: administratief, financieel, boekhoudkundig en actuarieel beheer. Dit beheer wordt door de inrichter toevertrouwd aan AG Insurance, naamloze vennootschap, met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, Emile Jacqmainlaan 53 (toegelaten door de FSMA onder code 0079), hierna "de pensioeninstelling" genoemd.

  3. Werking in de tijd

    3.1. De pensioentoezegging vangt aan op 1 januari 2008. Het voortbestaan ervan gaat samen met de solidariteitstoezegging, ingesteld bij de CAO van 5 februari 2008.

    3.2. Met respect voor de geldende wettelijke bepalingen kan de beheersovereenkomst bij de pensioeninstelling opgezegd worden in geval van niet-betaling der premies, in gemeenschappelijk akkoord tussen de inrichter en de pensioeninstelling of door beslissing van één der partijen. De opzegging moet gebeuren door middel van een aangetekende brief en zal automatisch ook de opzegging van de beheersovereenkomst van de solidariteitstoezegging inhouden.

    3.3. De individuele rekening van de deelnemer treedt automatisch in werking op het moment dat voldaan werd aan de onder punt 5 gedefinieerde aansluitingsvoorwaarden, doch ten vroegste vanaf de aanvangsdatum van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenplan.

  4. Definities

    De begrippen die in het vervolg van dit reglement opgenomen zijn, worden toegelicht in de begrippenlijst, dewelke als bijlage is gehecht aan de CAO van 5 februari 2008. De begrippen moeten in elk geval worden opgevat in hun betekenis zoals verduidelijkt in...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT