26 FEBRUARI 2022. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, wijzigt het koninklijk besluit van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen.

Het betreffende ontwerp van besluit voorziet in een administratieve procedure vóór inschrijving waarbij de concessionaris - nl. het particulier of publiekrechtelijk orgaan dat door de bevoegde overheid tijdelijk belast wordt, onder haar gezag overeenkomstig de bepaalde voorwaarden, met de productie en uitreiking van kentekenbewijzen en kentekenplaten, cf. de definitie in artikel 1, 28° en 30° van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen - het kentekenbewijs of het attest van verlies, diefstal of tenietgaan van het kentekenbewijs, bedoeld in artikel 32 van het bovenvermelde koninklijk besluit van 20 juli 2001, van een reeds in België ingeschreven voertuig van de categorie L, nl. twee- of driewielige voertuigen of vierwielers, naziet.

In navolging maakt de concessionaris het kentekenbewijs of het attest van verlies, diefstal of tenietgaan van het kentekenbewijs desgevallend ongeldig en vindt er een elektronische overdracht plaats van gegevens aan de Directie Inschrijvingen Voertuigen.

Tevens reikt de concessionaris een gevalideerd aanvraagformulier tot inschrijving van het voertuig uit.

De bedoeling van deze procedure is om ervoor te zorgen dat de voertuigen die voordien reeds in België waren ingeschreven en die het voorwerp uitmaken van een nieuwe aanvraag tot inschrijving op naam van een nieuwe titularis, zouden kunnen worden ingeschreven via WebDIV.

Zolang deze administratieve procedure niet wordt ingevoerd, kunnen deze voertuigen enkel worden ingeschreven via de DIV-antennes of door het dossier per post over te maken aan de Directie Inschrijvingen Voertuigen.

Deze administratieve procedure is dus geenszins te vergelijken met de administratieve technische keuring van een voertuig en valt derhalve niet onder de gewestelijke bevoegdheid inzake het toezicht op de naleving van de technische federale voorschriften voor voertuigen met het oog op hun inverkeerstelling en de technische keuring van voertuigen die op de weg rijden in toepassing van de federale normen. Tijdens deze administratieve procedure vindt geen nazicht van het voertuig plaats en wordt geen controle uitgevoerd van de technische voertuigvoorschriften, noch van de technische voertuigdocumenten.

Aangezien, indien een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT