25 DECEMBER 2017. - Wet tot wijziging van diverse bepalingen teneinde de gerechtelijke kantons te hervormen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de wet van 25 ventôse jaar XI (16 maart 1803) op het notarisambt

Art. 2. In artikel 5, § 1, van de wet van 25 ventôse jaar XI (16 maart 1803) op het notarisambt, gewijzigd bij de wet van 1 december 2013 die gewijzigd is bij de wet van 8 mei 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. de woorden "Limburg-Aubel" worden vervangen door het woord "Limburg";

  2. de woorden "Malmedy-Spa-Stavelot" worden vervangen door het woord "Spa";

  3. de woorden "Verviers-Herve" worden vervangen door de woorden "het eerste kanton Verviers".

    Art. 3. In artikel 31, vijfde lid, van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 1 december 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  4. de woorden "Limburg-Aubel" worden vervangen door het woord "Limburg";

  5. de woorden "Malmedy-Spa-Stavelot" worden vervangen door het woord "Spa";

  6. de woorden "Verviers-Herve" worden vervangen door de woorden "het eerste kanton Verviers".

    Art. 4. In artikel 50, § 2, eerste lid, 1°, van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 25 april 2014 en gewijzigd bij de wet van 6 juli 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  7. de woorden "Limburg-Aubel" worden vervangen door het woord "Limburg";

  8. de woorden "Malmedy-Spa-Stavelot" worden vervangen door het woord "Spa";

  9. de woorden "Verviers-Herve" worden vervangen door de woorden "het eerste kanton Verviers".

    HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van de wet van 15 juni 1935 op het gebruik der talen in gerechtszaken

    Art. 5. In artikel 7, § 1bis, eerste lid, van de wet van 15 juni 1935 op het gebruik der talen in gerechtszaken, ingevoegd bij de wet van 9 augustus 1963 en gewijzigd bij de wet van 11 juli 1994, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  10. de woorden "van de kantons Moeskroen en Komen" worden vervangen door de woorden "van het kanton Moeskroen";

  11. de woorden "een van de gemeenten van het kanton Sint-Martens-Voeren" worden vervangen door de woorden "de gemeente Voeren".

    Art. 6. In artikel 7bis, § 1, eerste lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 9 augustus 1963 en vervangen bij de wet van 19 juli 2012, worden de woorden "Voor de vredegerechten van Kraainem, Sint-Genesius-Rode" vervangen door de woorden "Voor de vredegerechten van Sint-Genesius-Rode".

    Art. 7. In artikel 14, tweede lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 9 augustus 1963, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  12. de woorden "in één van de kantons Moeskroen, Komen" worden vervangen door de woorden "in het kanton Moeskroen";

  13. de woorden "Sint-Martens-Voeren" worden vervangen door de woorden "in de gemeente Voeren".

    Art. 8. In artikel 42, derde lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 19 juli 2012, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  14. het woord "Grimbergen," wordt opgeheven;

  15. de woorden "Herne-Sint-Pieters-Leeuw," worden opgeheven;

  16. de woorden "Kraainem-Sint-Genesius-Rode" worden vervangen door de woorden "Sint-Genesius-Rode";

  17. de woorden "Overijse en" worden opgeheven.

    Art. 9. In artikel 43, § 1, van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 1 december 2013, wordt het tweede lid vervangen als volgt :

    "Nochtans moeten twee magistraten van het parket van de procureur des Konings te Bergen en een magistraat van het arbeidsauditoraat Henegouwen bovendien het bewijs leveren van de kennis van het Nederlands.".

    Art. 10. In artikel 46 van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 25 maart 1999, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  18. de woorden "In de kantons Aat-Lessen" worden vervangen door de woorden "In het kanton Aat";

  19. de woorden "en Edingen-Lens" worden opgeheven;

  20. de woorden "Moeskroen-Komen-Waasten" worden vervangen door het woord "Moeskroen";

  21. de woorden "het tweede kanton Ieper - Poperinge" worden vervangen door de woorden "het kanton Poperinge";

  22. het woord "Ronse" wordt vervangen door het woord "Geraardsbergen";

  23. de woorden "Herne-Sint-Pieters-Leeuw" worden vervangen door het woord "Lennik";

  24. de woorden "Tongeren-Voeren" worden vervangen door het woord "Tongeren";

  25. de woorden "Kraainem-Sint-Genesius-Rode" worden vervangen door de woorden "Sint-Genesius-Rode".

    Art. 11. In artikel 53 van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 20 december 1957 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 januari 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  26. in paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden "provincies en" opgeheven;

  27. in paragraaf 1, wordt het derde lid opgeheven;

  28. in paragraaf 1, vierde lid, dat het derde lid wordt, wordt het woord "Bergen" vervangen door het woord "Henegouwen";

  29. in paragraaf 2, eerste lid, worden de woorden "In de provinciën en in het arrondissement" vervangen door de woorden "In de arrondissementen";

  30. in paragraaf 2, tweede lid, wordt de eerste zin opgeheven;

  31. in paragraaf 2, derde lid, wordt het woord "Hasselt" vervangen door het woord "Limburg";

  32. paragraaf 5, eerste lid, wordt vervangen als volgt :

    "Een griffier van de vredegerechten van de kantons Moeskroen-Komen-Waasten, Aat-Lessen en Edingen-Lens moet bewijzen de Nederlandse taal te kennen.";

  33. paragraaf 5, tweede lid, wordt vervangen als volgt :

    "Een griffier van de vredegerechten van het kanton Tongeren-Voeren, het tweede kanton Kortrijk, het tweede kanton Ieper-Poperinge en het kanton Ronse moet bewijzen de Franse taal te kennen.";

  34. paragraaf 5 wordt aangevuld met een lid, luidende :

    "De hoofdgriffier of een griffier van de vredegerechten van de kantons Kraainem-Sint-Genesius-Rode, Meise en Herne-Sint-Pieters-Leeuw moet bewijzen de Franse taal te kennen.";

  35. in paragraaf 5, eerste lid, vervangen bij de bepaling onder 7°, worden de woorden "Moeskroen-Komen-Waasten" vervangen door het woord "Moeskroen";

  36. in paragraaf 5, eerste lid, vervangen bij de bepaling onder 7°, worden de woorden ", Aat-Lessen" vervangen door de woorden "en Aat";

  37. in paragraaf 5, eerste lid, vervangen bij de bepaling onder 7°, worden de woorden "en Edingen-Lens" opgeheven;

  38. in paragraaf 5, tweede lid, vervangen bij de bepaling onder 8°, worden de woorden "Tongeren-Voeren" vervangen door het woord "Tongeren";

  39. in paragraaf 5, tweede lid, vervangen bij de bepaling onder 8°, worden de woorden "het tweede kanton Ieper-Poperinge" vervangen door de woorden "het kanton Poperinge";

  40. in paragraaf 5, tweede lid, vervangen bij de bepaling onder 8°, wordt het woord "Ronse" vervangen door het woord "Geraardsbergen";

  41. in paragraaf 5, derde lid, ingevoegd bij de bepaling onder 9°, worden de woorden "Kraainem-Sint-Genesius-Rode" vervangen door de woorden "Sint-Genesius-Rode";

  42. in paragraaf 5, derde lid, ingevoegd bij de bepaling onder 9°, worden de woorden "Herne-Sint-Pieters-Leeuw" vervangen door het woord "Lennik".

    HOOFDSTUK 4. - Wijzigingen van het Gerechtelijk Wetboek

    Art. 12. Artikel 67 van het Gerechtelijk Wetboek, hersteld bij de wet van 4 mei 2016, waarvan de bestaande tekst paragraaf 1 zal vormen, wordt aangevuld met een paragraaf 2 luidende :

    " § 2. Wanneer de behoeften van de dienst het rechtvaardigen en rekening houdend met de belangen van de rechtzoekenden, kan de voorzitter van de vrederechters en rechters in de politierechtbank zaken die bij een vrederechter aanhangig zijn gemaakt, verdelen onder andere territoriaal bevoegde vrederechters die hij aanwijst. Onder een behoefte van de dienst kan worden begrepen de verdeling van de werklast, de onbeschikbaarheid van een rechter, een vereiste deskundigheid, de goede rechtsbedeling of andere daarmee vergelijkbare objectieve redenen. Tegen de beslissing van de voorzitter van de vrederechters en rechters in de politierechtbank kan geen enkel rechtsmiddel worden aangewend.

    Wanneer de verdeling, bedoeld in het eerste lid, aanleiding geeft tot een wijziging van de oorspronkelijke toewijzing, worden de partijen en in voorkomend geval hun advocaten daarvan langs elektronische weg of bij gewone brief op de hoogte gebracht.".

    Art. 13. In artikel 150, § 4, eerste lid, 1°, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 1 december 2013, worden volgende wijzigingen aangebracht :

  43. de woorden "Beaumont-Chimay-Merbes-le-Château" worden vervangen door het woord "Chimay";

  44. de woorden "Fontaine-l'Evêque," worden opgeheven.

    Art. 14. In artikel 162, § 3, tweede lid, van hetzelfde Wetboek, gewijzigd bij de wet van 8 mei 2014, worden de woorden "artikel 186, § 1, tiende lid" vervangen door de woorden "artikel 186, § 1, negende lid".

    Art. 15. In artikel 186, § 1, van hetzelfde Wetboek, vernummerd bij de wet van 1 december 2013 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 25 december 2016, wordt het negende lid opgeheven.

    Art. 16. In artikel 186bis, vierde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 22 december 1998 en gewijzigd bij de wet van 1 december 2013, worden de woorden "Kraainem en" opgeheven.

    Art. 17. In artikel 187ter van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 april 2005 en gewijzigd bij de wet van 1 december 2013, worden de woorden "artikel 186, § 1, tiende lid" vervangen door de woorden "artikel 186, § 1, negende lid".

    Art. 18. In artikel 191ter van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 april 2005 en gewijzigd bij de wet van 1 december 2013, worden de woorden "artikel 186, § 1, tiende lid" vervangen door de woorden "artikel 186, § 1, negende lid".

    Art. 19. In artikel 194ter van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 april 2005 en gewijzigd bij de wet van 1 december 2013, worden de woorden "artikel 186, § 1, tiende lid" vervangen door de woorden "artikel 186, § 1, negende lid".

    Art. 20. In artikel 223, eerste lid, 2°, van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 21 december 2009 en gewijzigd bij de wet van 5 februari 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  45. in de bepaling onder d) worden de woorden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT