24 JUNI 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 15 december 2000 houdende vaststelling van de voorwaarden van toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget aan personen met een handicap

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, artikel 8, 3°, gewijzigd bij het decreet van 25 april 2014, en artikel 19/4, ingevoegd bij het decreet van 15 juli 2016.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Inspectie van financiën heef advies gegeven op 30 maart 2022.

- De Raad van State heeft advies 71.523/1 gegeven op 10 juni 2022, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, en Gezin.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

Artikel 1. In artikel 9, § 1, eerste lid, van het besluit van de Vlaamse regering van 15 december 2000 houdende vaststelling van de voorwaarden van toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget aan personen met een handicap, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse regering van 8 november 2013, worden de woorden "De vergoedbare assistentie" vervangen door de woorden "Het bedrag van het PAB".

Art. 2. Artikel 10 van hetzelfde besluit, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 5 maart 2021,wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 10 § 1. Het PAB kan worden aangewend als de voorwaarden, vermeld in paragraaf 2 tot en met 6, vervuld zijn voor:

  1. handelingen van een persoonlijk assistent;

  2. hoogdrempelige individuele bijstand;

  3. vervoer;

  4. bijstand die wordt verleend door voorzieningen die erkend of vergund zijn door het agentschap of bij het agentschap zijn geregistreerd.

    § 2. De volgende categorieën van handelingen van een persoonlijke assistent komen in aanmerking voor vergoeding met het PAB:

  5. praktische, inhoudelijke en organisatorische hulp of ondersteuning bij huishoudelijke en lichamelijke activiteiten en bij verplaatsingen;

  6. praktische hulp of ondersteuning bij handelingen van het dagelijks leven in verband met schoollopen en werksituatie;

  7. praktische, inhoudelijke en organisatorische hulp of ondersteuning bij het uitoefenen van dagactiviteiten;

  8. agogische, pedagogische of orthopedagogische begeleiding en/of ondersteuning van de persoon met een handicap of zijn ouders, inzonderheid de aanpak van specifieke problemen, toekomstplanning, opbouw van een sociaal netwerk, begeleiding of ondersteuning voor de gezondheid en veiligheid, coaching, ontwikkelingsstimulering bij jonge kinderen, aanleren van zelfredzaamheid en andere specifieke vaardigheden;

  9. bijstand door een doventolk Vlaamse Gebarentaal die niet...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT