24 JUNI 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2019 betreffende de selectieve participatietoeslagen leerling, wat betreft de algemene vrijstellingen van de toekenningsvoorwaarden

Rechtsgrond

Dit besluit is gebaseerd op:

- het Groeipakketdecreet van 2018, artikel 24, tweede lid.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, heeft zijn akkoord gegeven op 7 juni 2022.

- Er is een verzoek om spoedbehandeling ingediend, gemotiveerd door de omstandigheid dat dit besluit in werking zal treden vanaf het schooljaar 2022-2023 en het besluit hiervoor tijdig definitief dient te worden goedgekeurd en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Het besluit is enerzijds noodzakelijk voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen jonger dan 12 jaar om recht te kunnen openen op een selectieve participatietoeslag. Op basis van de huidige regelgeving kan een -12-jarige niet-begeleide minderjarige vreemdeling die niet in het bezit is van een attest van immatriculatie geen recht openen op een selectieve participatietoeslag. Anderzijds voorziet dit besluit in een aantal wijzigingen dewelke dienen in te gaan bij de start van een nieuw schooljaar.

Aangezien de lacune voor de niet-begeleide minderjarige vreemdeling zo snel mogelijk dient te worden rechtgezet en het onmogelijk is om dit besluit te laten ingaan in de loop van een schooljaar, voorziet dit besluit in een inwerkingtreding vanaf het schooljaar 2022-2023, waardoor een spoedbehandeling zich opdringt.

Een adviestermijn van 30 dagen er toe leiden dat een definitieve goedkeuring voor het zomerreces niet meer mogelijk is en bijgevolg ook niet de inwerkingtreding bij de start van het nieuwe schooljaar.

De Raad van State heeft advies 71.655/1 gegeven op 9 juni 2022, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 3°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

Artikel 1. In artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2019 betreffende de selectieve participatietoeslagen leerling, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 11 februari 2022, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. punt 1° en punt 2° worden vervangen door wat volgt:

    "1° het kind dat het slachtoffer is van mensenhandel of -smokkel als vermeld in titel II, hoofdstuk IV, van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, geattesteerd door een centrum dat door de federale...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT