23 OKTOBER 2015. - Koninklijk besluit tot wijziging, wat het begrip gecontroleerde werkloosheid betreft, van het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, is een van de maatregelen die de sector van de werkloosheidsverzekering voor jonge werklozen betreft. Deze maatregelen beogen meer bepaald de opschorting van het recht op inschakelingsuitkeringen in het kader van de activeringsprocedure van het zoekgedrag naar werk.

Het voorziet in de mogelijkheid een periode van opschorting van het recht op inschakelingsuitkeringen gedurende zes maanden gelijk te stellen met een periode van gecontroleerde werkloosheid, mits artikel 246 van het genoemde koninklijk besluit van 3 juli 1996 aangepast wordt.

In het licht van het advies van de Raad van State en met het oog op de gemaakte opmerkingen, wordt hierna enige toelichting gegeven.

Bij het onderzoek van de voorafgaande vormvereisten stelt de Raad van State vast dat het aan hem voorgelegde ontwerp van koninklijk besluit afwijkt van het ontwerp dat voorgelegd werd aan het Comité van de verzekering voor geneeskundige verzorging en het Beheerscomité van de uitkeringsverzekering voor werknemers van het RIZIV. Het oorspronkelijke ontwerp betrof de wijziging van twee reglementaire bepalingen, terwijl het aan hem voorgelegde ontwerp de wijziging van slechts één bepaling beoogt, met name artikel 246, eerste lid, van het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.

Het lijkt niet nodig gevolg te geven aan deze opmerking van de Raad van State.

Het ontwerp van koninklijk besluit dat voorgelegd werd aan de twee genoemde Comités van het RIZIV verschilt immers niet, doordat het artikel 246, eerste lid, van het aan de Raad van State voorgelegde ontwerp wijzigt. De tekst is identiek. De twee Comités hebben zich dus met kennis van zaken kunnen uitspreken over de wijziging van artikel 246, eerste lid, die trouwens positief is voor de bedoelde personen. De wijziging heeft immers tot doel een periode van opschorting van het recht op inschakelingsuitkeringen gedurende zes maanden gelijk te stellen met een periode van gecontroleerde werkloosheid.

Voor het overige werd het besluit aangepast aan de bemerkingen geformuleerd door de Raad van State in zijn advies 57.831/2/V van 12 augustus 2015.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Sociale Zaken,

Mevr. M. DE BLOCK

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT