23 MAART 2022. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 november 2021, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende flexibiliteit en variabele tewerkstelling (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 18 november 2021, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende flexibiliteit en variabele tewerkstelling.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 23 maart 2022.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 november 2021

Flexibiliteit en variabele tewerkstelling (Overeenkomst geregistreerd op 13 december 2021 onder het nummer 168822/CO/318.02)

  1. Algemene bepalingen

    Artikel 1. Toepassingsgebied

    Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werknemers en de werkgevers van de diensten voor gezinszorg (gezins- en bejaardenhulp) van de Vlaamse Gemeenschap.

    Onder "werknemers" wordt verstaan : de werknemers die worden tewerkgesteld als verzorgende, oppasser, poetshulp/huishoudhulp in de gezinszorg, inbegrepen de werknemers betaald uit de middelen Sociale Maribel en de werknemers tewerkgesteld in een GESCO-statuut.

    Art. 2. Doelstelling

    Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot doel een flexibele werkregeling te organiseren.

    Door flexibel werk kunnen werknemers beter regelen wanneer ze meer en wanneer ze minder willen werken. Wendbaar werk en een werkbare combinatie van het werk- en privéleven dragen bovendien bij tot de aantrekkelijkheid van het beroep.

    Van werkgeverszijde ervaart men een noodzaak om te kunnen beantwoorden aan de specifieke zorgbehoeften van cliënten en te kunnen inspelen op actuele zorgvragen. Op deze manier wordt de zorgverlening gebaseerd op de zorgnood van de cliënt op momenten dat cliënten deze zorg nodig hebben en kan worden afgestapt van het standaard zorgaanbod.

    Ook vanuit organisatorische redenen dringt een flexibele arbeidsregeling zich op.

    De collectieve arbeidsovereenkomst van 18 november 2021 betreffende de continue dienstverlening blijft onverminderd van toepassing.

    Art. 3. Vrijwilligheid

    § 1. Alle werknemers - zowel bestaande werknemers als werknemers die nieuw in dienst treden - hebben de keuze tussen enerzijds de flexibele werkregeling en anderzijds de werkregeling die binnen het algemeen wettelijk kader kan worden toegepast.

    § 2. De werknemer die in het flexibel werksysteem wil stappen, geeft dit te kennen :

    - bij de indiensttreding, door het ondertekenen van een addendum als bijlage bij de nieuwe arbeidsovereenkomst;

    - indien de werknemer reeds in dienst is, door het ondertekenen van een addendum aan de lopende arbeidsovereenkomst.

    § 3. De vrijwilligheid wordt gegarandeerd door de mogelijkheid voor de werknemers om uit het flexibele werksysteem te stappen conform het deel IV - Terugkeermogelijkheid van deze regeling.

  2. Verzorgenden en oppassers

    HOOFDSTUK I. -Principes van flexibel werken

    Art. 4. § 1. De werknemers worden tewerkgesteld door middel van een variabel uurrooster met een variabel arbeidsritme met annualisering.

    § 2. Om de voorspelbaarheid van dit werkregime te verhogen, wordt dit flexibel werkregime gebaseerd op een referentieuurrooster dat in onderling overleg wordt overeengekomen en door de dienst dient nageleefd te worden.

    § 3. De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur wordt in de individuele arbeidsovereenkomst vastgelegd.

    § 4. De grenzen van de arbeidsduur in de artikelen 19, 20, 20bis en 27 van de arbeidswet mogen overschreden worden op voorwaarde dat :

    - de dagelijkse arbeidstijd 9 uren niet overschrijdt;

    - de wekelijkse arbeidstijd 45 uren niet overschrijdt;

    - de wekelijkse arbeidsduur over een periode van één jaar (52 weken) de grenzen van de in de arbeidsovereenkomst vastgelegde gemiddelde wekelijkse arbeidsduur niet overschrijdt.

    Over een periode van één...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT