23 APRIL 2020. - Besluit van de Regering nr. 1 tot verlenging van de mogelijkheid vermeld in artikel 1, § 1, van het crisisdecreet 2020 van 6 april 2020 waarbij het gemeentecollege bepaalde bevoegdheden in de plaats van de gemeenteraad kan uitoefenen

Regering van de Duitstalige Gemeenschap,

Verslag aan de Regering

Naar aanleiding van de gezondheidscrisis die door het coronavirus (COVID-19) is ontstaan, heeft het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap op 6 april 2020 het crisisdecreet 2020 aangenomen. Dat decreet voorziet in verscheidene maatregelen om ervoor te zorgen dat de overheden op het niveau van de gemeenten en de gemeenschap in staat zijn om te handelen.

Dat geldt vooral voor de gemeentelijke beslissingsorganen. Het is niet uitgesloten dat het vermogen van de gemeenteraden om te handelen - doordat de gemeenteraadsleden in hun bewegingsvrijheid belemmerd worden of hun mandaat om gezondheidsredenen niet kunnen uitoefenen - in de nabije toekomst sterk ingeperkt wordt of zelfs tot stilstand komt. Om dat te voorkomen en de continuïteit van de openbare dienstverlening en het vermogen van de gemeenten om binnen hun bevoegdheidsgebieden te handelen te waarborgen, bepaalt artikel 1, § 1, van het crisisdecreet 2020 dat het gemeentecollege de mogelijkheid dient te krijgen om de bevoegdheden vermeld in artikel 35 van het gemeentedecreet van 23 april 2018 onder bepaalde voorwaarden in de plaats van de gemeenteraad uit te oefenen.

Die maatregel is beperkt tot dertig dagen. Overeenkomstig artikel 11 van hetzelfde decreet is hij ingegaan op 26 maart 2020 en verstrijkt hij dus op 24 april 2020.

Volgens artikel 1, § 3, van hetzelfde decreet kan de Regering de duur twee keer voor dezelfde termijn verlengen bij een besluit waarbij in het bijzonder de noodzaak wordt verantwoord. Gelijktijdig wordt bepaald dat het besluit van de Regering, onmiddellijk nadat het is aangenomen, overgezonden wordt aan de voorzitter van het Parlement. Het besluit houdt op gevolg te hebben als het Parlement het niet binnen een termijn van zes maanden bekrachtigt.

Aangezien de dwingende en dringende redenen die in dat opzicht aan de aanneming van het crisisdecreet 2020 ten grondslag lagen, nog altijd gelden, wordt voorgesteld om de vermelde maatregel met dertig dagen te verlengen.

Hoewel op grond van spoedeisendheid dient te worden afgezien van een advies van de Raad van State, wordt een verslag aan de Regering opgemaakt en dit naar aanleiding van een aanbeveling van de Raad van State die gericht was aan de Brusselse Hoofdstedelijke Regering:

"Overeenkomstig artikel 3bis, § 1, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State worden koninklijke besluiten "die de van kracht zijnde wettelijke bepalingen kunnen opheffen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT