22 AUGUSTUS 2020. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 67sexies, § 2, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

De wet van 23 juni 2020 houdende fiscale bepalingen ter bevordering van de liquiditeit en solvabiliteit van ondernemingen in het kader van de bestrijding van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie heeft een éénmalige maatregel heeft ingevoerd waarbij belastingplichtigen een deel of het geheel van hun winst en baten voor het aanslagjaar 2020 kunnen vrijstellen omwille van eventuele verliezen die in de loop van het belastbare tijdperk verbonden met het aanslagjaar 2021 worden geleden.

Vermits de aangifte in de personenbelasting reeds was gepubliceerd op het moment dat de maatregel werd getroffen en dus geen codes bevat om de vrijstelling aan te vragen, moet die aanvraag gebeuren via een apart formulier, waarvan de vorm en de inhoud door de Koning wordt vastgelegd evenals en de termijn waarbinnen het moet worden ingediend. Dit besluit geeft hieraan uitvoering. Het ingediende formulier maakt deel uit van de aangifte voor het aanslagjaar 2020.

Formulier

Het formulier aan de hand waarvan de economische vrijstelling voor toekomstige verliezen wordt aangevraagd, vermeldt de naam en voornaam van de belastingplichtige, zijn fiscaal nummer (nationaal nummer of bisnummer toegekend door de Kruispuntbank Sociale Zekerheid) en het bedrag waarvoor de vrijstelling wordt gevraagd.

Er wordt tevens aan de belastingplichtige gevraagd in bijlage bij het formulier een verantwoording van het bedrag van de vrijstelling te voegen (artikel 1, § 2, derde lid, van het besluit). Die verantwoording omvat vooreerst de berekening van het bedrag van de geraamde verliezen voor het inkomstenjaar 2020 (aanslagjaar 2021). Het is hierbij niet voldoende om gewoon het bedrag van die geraamde verliezen te vermelden. De berekening ervan moet de administratie inzicht geven in de manier waarop die die verliezen werden bepaald. Daarnaast bevat die verantwoording ook de berekening van het maximumbedrag van de vrijstelling. Overeenkomstig artikel 67sexies, § 1, tweede lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92) is dat (absolute) maximumbedrag van de vrijstelling gelijk aan het bruto bedrag van de winst of baten van Belgische oorsprong die in het belastbare tijdperk verbonden met het aanslagjaar 2020 werden behaald of verkregen, de vergoedingen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van winst of baten en de in artikel 27, tweede lid, 5° en 6°, WIB 92 (= de vergoedingen van parlementsleden, senatoren en leden van de provincieraden) vermelde inkomsten uitgezonderd, verminderd met de beroepskosten die op die inkomsten betrekking hebben.

De berekening van het maximumbedrag kan de belastingplichtige helpen om een weloverwogen bedrag aan vrijstelling aan te vragen. Het zal immers het bedrag van de gevraagde (en niet de verleende) vrijstelling zijn dat in aanslagjaar 2021 aan het inkomen wordt toegevoegd (cf. artikel 25, 7°, en 27, tweede lid, 7°, WIB 92).

Het bedrag van de gevraagde vrijstelling kan lager zijn dan het maximumbedrag dat door de belastingplichtige werd berekend. De belastingplichtige kan er bv. voor opteren om een lagere vrijstelling aan te vragen om de kans op een belastingvermeerdering als bedoeld in de artikelen 25/1 en 27/1, WIB 92 voor het aanslag 2021 te verkleinen. In dit kader wordt ook nog opgemerkt dat de andere economische vrijstellingen, met uitzondering van de overdraagbare investeringsaftrek, nog vóór de economische vrijstelling voor toekomstige verliezen worden toegepast (Parl. St. 55-1309/001, p. 4). Belastingplichtigen die aanspraak maken op die andere vrijstellingen, houden daar best rekening mee om het bedrag te bepalen van de vrijstelling voor toekomstige verliezen die ze voor het aanslagjaar 2020 aanvragen.

Het formulier bevat ook (artikel 1, § 2, tweede lid, van het besluit):

- een formule die aangeeft dat de belastingplichtige aanvaardt dat de aanvraag van de vrijstelling definitief en onherroepelijk is;

- een verklaring dat de onderneming niet als een onderneming in moeilijkheden kon worden aangemerkt op 18 maart 2020 (cf. artikel 67sexies, § 4, WIB 92);

- een verklaring waarbij de belastingplichtige zich ertoe verbindt om voor het aanslagjaar 2021 geen gebruik te maken van de forfaitaire grondslagen van aanslag (cf. artikel 67sexies, § 3, WIB 92);

- een verklaring dat de hiervoor besproken bijlage wordt toegevoegd.

Als er voor het aanslagjaar 2020 een gemeenschappelijke aanslag wordt gevestigd, moeten de gegevens van beide echtgenoten apart worden vermeld op het formulier (artikel 1, § 3, van het besluit).

Het formulier is eigenlijk een aanvulling op de aangifte in de personenbelasting of belasting niet-inwoners/natuurlijke personen. Net als die aangifte moet ook het formulier met de aanvraag voor de vrijstelling voor toekomstige verliezen in geval van een gemeenschappelijke aanslag door beide echtgenoten ondertekend worden, zelfs al heeft slechts één echtgenoot inkomsten waarvoor de vrijstelling wordt aangevraagd.

Het model van het formulier is in bijlage bij dit besluit gevoegd. Een PDF-versie van het formulier zal kunnen gedownload worden op de site van de FOD Financiën.

Elektronisch formulier

Het formulier zal via Tax-on-web ook elektronisch kunnen worden ingevuld en ingediend. Het aanvraagformulier zal daarvoor geïntegreerd worden in de elektronische aangifte (artikel 2, § 1, van het besluit). Dit zal niet noodzakelijk gebeuren onder de vorm van een afzonderlijk vak of formulier. Het is de bedoeling dat de elektronische aanvraag zo snel mogelijk operationeel (op 25 augustus 2020) is. Daarom wordt aan de administratie zo veel mogelijk vrijheid gegeven om de gegevens en vermeldingen die voorkomen op het papieren formulier in de Tax-on-web omgeving te verwerken. In dat kader wordt ook de mogelijkheid voorzien om de verklaringen die bij toepassing van artikel 1, § 2, tweede lid, van het besluit moeten worden gedaan (bv. de verbintenis om geen gebruik te maken van de forfaitaire gronden van aanslag voor het aanslagjaar 2021) bij elke betrokken inkomenscategorie op te nemen. De raming van de verliezen en de berekening van het maximumbedrag van de vrijstelling zal ook bij de elektronische aanvraag als bijlage moeten worden toegevoegd (artikel 3, § 2, derde lid, van het besluit).

Indienen van de aanvraag

De belastingplichtigen die hun aangifte in de personenbelasting of in de belasting van niet-inwoners indienen vanaf 25 augustus...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT