21 DECEMBER 2022. - Wet houdende diverse fiscale bepalingen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen, hetgeen volgt :

TITEL 1. - ALGEMENE BEPALING

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

TITEL 2 - WIJZIGINGEN BETREFFENDE DE INKOMSTENBELASTINGEN

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992

Art. 2. In artikel 7, § 1, 2°, bbis), van het Wetboek van de inkomstenbelasting 1992, vervangen bij de wet van 17 februari 2021, worden de woorden "of een gewestelijke huisvestingsmaatschappij of een door haar of door de bevoegde overheid inzake sociaal huisvestingsbeleid erkende maatschappij voor sociale huisvesting" ingevoegd tussen de woorden "rechtspersoon die geen vennootschap is" en de woorden ", met het oog op het ter beschikking stellen ervan".

Art. 3. In artikel 32/1 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 27 december 2021 en gewijzigd bij de wet van 5 juli 2022, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in paragraaf 2, eerste lid, 1°, worden de woorden "een binnenlandse vennootschap, door een Belgische inrichting van een buitenlandse vennootschap of door een in artikel 1:6, § 2, van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen bedoelde vereniging met rechtspersoonlijkheid" vervangen door de woorden "een onderneming of vestiging van een onderneming ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen";

  2. in paragraaf 2, eerste lid, 2°, worden de woorden "van één of meer binnenlandse vennootschappen, van één of meer Belgische inrichtingen van een buitenlandse vennootschap die tot dezelfde multinationale groep behoren, of van een in artikel 1:6, § 2, van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen bedoelde vereniging met rechtspersoonlijkheid" vervangen door de woorden "aan één of meer ondernemingen of vestigingen van een onderneming ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen";

  3. paragraaf 3, eerste lid, 2°, wordt vervangen als volgt:

    "2° van de paragraaf 2, eerste lid, 1° of 2°, bedoelde werkgever of vennootschap een in België belastbare bezoldiging ontvangen hebben van meer dan 75.000 euro per kalenderjaar voor de prestaties die de ingekomen belastingplichtige ten behoeve van de in paragraaf 2, eerste lid, 1° of 2°, bedoelde werkgever of vennootschap levert en op de resultaten van die werkgever of vennootschap worden aangerekend, met uitsluiting van de inkomsten die in aanmerking komen voor de in de artikelen 155 en 156 bedoelde vermindering voor buitenlandse inkomsten;".

    Art. 4. In artikel 32/2 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 27 december 2021 en gewijzigd bij de wet van 5 juli 2022, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  4. in paragraaf 2, eerste lid, 1°, worden de woorden "binnenlandse vennootschap, door een Belgische inrichting van een buitenlandse vennootschap of door een in artikel 1:6, § 2, van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen bedoelde vereniging met rechtspersoonlijkheid" vervangen door de woorden "onderneming of vestiging van een onderneming ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen";

  5. in paragraaf 2, eerste lid, 2°, worden de woorden "van één of meerdere binnenlandse vennootschappen, van één of meerdere Belgische inrichtingen van een buitenlandse vennootschap die tot dezelfde multinationale groep behoren of van een in artikel 1:6, § 2, van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen bedoelde vereniging met rechtspersoonlijkheid" vervangen door de woorden "aan één of meerdere ondernemingen of vestigingen van een onderneming ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen";

  6. in paragraaf 2, derde lid, 1°, worden de woorden "dat of een onderneming die" vervangen door de woorden "of een bedrijfstak zoals bedoeld in artikel 12:11 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, van een onderneming waarvan sprake in het eerste lid, 1° en 2°, van deze paragraaf, die in hoofdzaak".

  7. in paragraaf 5, tweede lid, worden de woorden "in België geleverde prestaties" vervangen door de woorden "prestaties die de ingekomen onderzoeker ten behoeve van de in paragraaf 2, eerste lid, 1° of 2°, bedoelde werkgever of vennootschap levert en op de resultaten van die werkgever of vennootschap worden aangerekend, met uitsluiting van de inkomsten die in aan-merking komen voor de in de artikelen 155 en 156 bedoelde vermindering voor buitenlandse inkomsten".

    Art. 5. In artikel 38, § 1, eerste lid, 13°, van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 22 december 2003, worden de woorden "4,10 euro" vervangen door de woorden "6 euro".

    Art. 6. In artikel 38/1 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 22 december 2009 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 25 december 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  8. paragraaf 2 wordt aangevuld met een lid, luidende:

    "Onverminderd het eerste lid, 4°, kan de werknemer of de bedrijfsleider die een elektronische maaltijdcheque heeft verkregen binnen de drie maanden na de vervaldatum van de elektronische maaltijdcheque bij de uitgever ervan een eenmalige aanvraag doen tot reactivering van de cheque. De gereactiveerde elektronische maaltijdcheque heeft een geldigheidsduur van drie maanden.";

  9. paragraaf 4 wordt aangevuld met een lid, luidende:

    "Onverminderd het eerste lid, 4°, kan de werknemer of de bedrijfsleider die een eco-cheque heeft verkregen binnen de drie maanden na de vervaldatum van de eco-cheque bij de uitgever ervan een eenmalige aanvraag doen tot reactivering van de cheque. De gereactiveerde eco-cheque heeft een geldigheidsduur van drie maanden.".

    Art. 7. In artikel 46, § 1, tweede lid, van hetzelfde wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 21 januari 2022, worden de woorden "of een Europese langetermijnbeleggingsinstelling" vervangen door de worden ", een Europese langetermijnbeleggingsinstelling of een bij de FOD Financiën op de lijst van de gespecialiseerde vastgoedbeleggingsfondsen ingeschreven vennootschap".

    Art. 8. In artikel 47, § 7, van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 21 januari 2022, worden de woorden "door de Autoriteit voor financiële Diensten en Markten erkende" ingevoegd tussen de woorden "waaraan een" en het woord "beleggingsvennootschap" en worden de woorden "of een Europese langetermijnbeleggingsinstelling deelneemt" vervangen door de woorden ", een Europese langetermijnbeleggingsinstelling of een bij de FOD Financiën op de lijst van de gespecialiseerde vastgoedbeleggingsfondsen ingeschreven vennootschap deelneemt".

    Art. 9. In artikel 57, van hetzelfde wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 21 januari 2022, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  10. in het eerste lid worden de woorden "en een samenvattende opgave" opgeheven;

  11. in het tweede lid worden de woorden "en een samenvattende opgave" opgeheven;

  12. in het vierde lid worden de woorden "en een samenvattende opgave" opgeheven.

    Art. 10. In artikel 64quater, tweede lid, vierde streepje, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 25 november 2021, worden de woorden ", eerste streepje," opgeheven.

    Art. 11. In artikel 90, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 26 april 2022, worden in de bepaling onder 1° ter de woorden "zoals gewijzigd door het koninklijk besluit van 31 augustus 2022 tot wijziging van artikel 17 van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders," ingevoegd tussen de woorden "datzelfde artikel 17" en de woorden "geen sociale bijdragen verschuldigd zijn".

    Art. 12. In artikel 134, van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 13 december 2012 en gewijzigd bij de wetten van 27 december 2012, 26 december 2015, 30 juni 2017, 25 december 2017 en 26 maart 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  13. in paragraaf 3, eerste lid, wordt de zin "Dit belastingkrediet kan niet meer bedragen dan 250 euro per kind ten laste." opgeheven;

  14. in paragraaf 3 worden tussen het eerste en het tweede lid, dat het vierde lid wordt, twee leden ingevoegd, luidende:

    "Het in het eerste lid bedoelde belastingkrediet kan niet meer bedragen dan:

    - 250 euro per kind ten laste voor wie artikel 132bis niet wordt toegepast;

    - de helft van het in het eerste streepje vermelde bedrag per kind voor wie artikel 132bis wordt toegepast.

    Voor de toepassing van het tweede lid worden als gehandicapt aangemerkte kinderen voor twee gerekend.";

  15. in paragraaf 4, eerste lid, worden in de bepaling onder 6° de woorden "250 euro per kind ten laste" vervangen door de woorden "het overeenkomstig paragraaf 3, tweede en derde lid, bepaalde maximumbedrag";

  16. in de Franse tekst van paragraaf 4, eerste lid, wordt in de bepaling onder 6° het woord "en-semble" vervangen door het woord "ensemble";

  17. in paragraaf 4, tweede lid, worden in de bepaling onder 1° de woorden "de artikelen 132, eerste lid, 7° en 8°, en 133" vervangen door de woorden "artikel 132, eerste lid, 7° en 8° ";

  18. in paragraaf 4, tweede lid, worden in de bepaling onder 2° de woorden "per kind ten laste" opgeheven.

    Art. 13. In artikel 174/1, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de programmawet van 25 december 2017 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 5 juli 2022, worden de woorden "134, § 3, eerste lid, en § 4, eerste lid, 6°, " vervangen door de woorden "134, § 3, tweede lid,".

    Art. 14. Artikel 180, eerste lid, 5° bis, van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 8 mei 2014, wordt vervangen als volgt:

    "5° bis het Participatiefonds - Vlaanderen, het Participatiefonds - Wallonië en het Participatiefonds - Brussel;".

    Art. 15. In artikel 185, § 3, tweede lid, van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 27 juni 2021, worden in de Franstalige tekst de woorden "sont réduits" vervangen door de woorden "est réduit".

    Art. 16. In artikel 194quater/1, § 2, 1°, van hetzelde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT