21 DECEMBER 2022. - Koninklijk besluit houdende de toekenning van een federale dotatie ter ondersteuning van de kosten inherent aan de uitvoering van de wet SALDUZ door de lokale politie gedurende het jaar 2022

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb te Uwer ondertekening voor te leggen, betreft de toekenning van een dotatie aan de gemeente of aan de meergemeentepolitiezone als financiële tussenkomst voor het jaar 2022 in de kosten voor de lokale politie inherent aan de uitvoering van de wet SALDUZ.

Het artikel 41bis van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP), voorziet in de mogelijkheid voor de federale overheid om specifieke dotaties toe te kennen aan de politiezones.

De paramaters voor de federale basisdotatie en de federale bijkomende dotatie werden vastgelegd in het kader van de politiehervorming en de hierop volgende tegensprekelijke debatten en analyse inzake de `aanvaardbare meerkost' in 2002. Wanneer de SALDUZ wet in werking trad in 2012 en dit stijgende kosten met zich meebracht voor de politiezones, lag de structurele federale financiering dus al vast.

Om tegemoet te komen aan de meerkost waarmee de politiezones in het kader van de wet SALDUZ werden geconfronteerd en die niet in rekening was gebracht bij de bepaling van de federale basisdotatie en de bijkomende federale dotatie, besloot de federale Regering in 2012 tot een financiële tussenkomst ten gunste van de politiezones.

Voor het jaar 2022 wordt te dien einde een totaalbedrag van 2.074.099,84 € EUR toegekend aan de lokale politie. Dit bedrag dient, naargelang hun aantal uitgevoerde tussenkomsten SALDUZ van categorie III en IV (Notificatie van de Ministerraad van 12 maart 2012) te worden verdeeld onder de 185 politiezones.

De gebruikte cijfergegevens voor de verdeling zijn gebaseerd op de registratie en extractie van de verschillende SALDUZ-variabelen in het ISLP - registratiesysteem van de lokale politie - voor het jaar 2021 (januari t.e.m. december).

De bedragen van de desbetreffende dotatie voor het jaar 2022, alsook het aantal tussenkomsten SALDUZ van categorie III en IV waarop deze bedragen worden vastgesteld, worden vermeld in bijlage.

Wij hebben de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaars,

De Minister van Binnenlandse Zaken,

  1. VERLINDEN

    21 DECEMBER 2022. - Koninklijk besluit houdende de toekenning van een federale dotatie ter ondersteuning van de kosten inherent aan de uitvoering van de wet SALDUZ door de lokale politie gedurende het jaar 2022

    FILIP, Koning der Belgen,

    Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

    Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, de artikelen 41bis, 41ter en 91/10;

    Gelet op de wet van 29 december 2021 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2022;

    Gelet op het advies van de Inspecteur-generaal van Financiën, gegeven op 6 oktober 2022;

    Gelet op het advies van de Raad van burgemeesters, gegeven op 22 oktober 2022;

    Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris voor Begroting, gegeven op 17 november 2022

    Op de voordracht van de Minister van Binnenlandse Zaken en op het advies van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT