21 DECEMBER 2022. - Koninklijk besluit houdende de toekenning van een federale basisdotatie aan de gemeente of aan de meergemeentepolitiezone voor het jaar 2022 en tot vaststelling van het bedrag van de maandelijkse voorschotten op de federale basisdotatie toegekend voor het jaar 2023

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb te Uwer ondertekening voor te leggen, betreft de toekenning door de federale overheid van een federale basisdotatie aan de gemeente of aan de meergemeentepolitiezone voor de werking van de lokale politie voor het jaar 2022. Het stelt eveneens het bedrag vast van de maandelijkse voorschotten op de federale basisdotatie toegekend aan de politiezones voor het jaar 2023.

De federale basisdotatie bestaat uit drie componenten: 1) de federale basisdotatie sensu stricto overeenkomstig de toepassing van de KUL-norm eigen aan elk van de politiezones en de matiging van het effect van deze toepassing door het supra- en intrazonale solidariteitsmechanisme, 2) het geleidelijke herstel van de solidariteit aan de politiezones die een positief saldo vertoonden in toepassing van de forfaitaire financiering gebaseerd op de KUL-norm en 3) de financiering van de toelage « Brussels Hoofdstedelijk Gewest ».

De modaliteiten voor de berekening van deze componenten zijn opgesteld als volgt:

De toegekende bedragen voor de federale basisdotatie sensu stricto zijn berekend vertrekkend van de theoretische bedragen van de federale basistoelage, bepaald voor elke politiezone afzonderlijk in de bijlage 1 van het koninklijk besluit van 2 augustus 2002 houdende de toekenning van de definitieve federale basistoelage, een toelage uitrusting handhaving openbare orde en een toelage veiligheids- en samenlevingscontracten, aan sommige politiezones en aan sommige gemeenten voor het jaar 2002 en tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 december 2001 houdende de toekenning van een voorschot op de federale basistoelage voor het jaar 2002 aan de politiezones en van een toelage aan sommige gemeenten (B.S. 13 augustus 2002).

De modaliteiten volgens welke de bedragen genoemd in het koninklijk besluit van 2 augustus 2002 worden geactualiseerd, zijn de volgende:

In eerste instantie worden de bedragen aangepast aan de reële evolutie van de gezondheidsindex die is berekend op de laatste jaarlijks beschikbare basis op het ogenblik van de bepaling van de algemene uitgavenbegroting (in dit geval december 2020). Voor de vaststelling van de bedragen voor het jaar 2022 worden de op deze wijze aan de reële gezondheidsindex geactualiseerde bedragen in een tweede fase verhoogd met de verwachte groeipercentages van de gezondheidsindex voor 2020 tot 2021 (2,01%) en voor 2021 tot 2022 (5,98%) zoals voorzien door het Planbureau.

Het zijn de vooruitzichten opgesteld door het Planbureau op 01 maart 2022 die in aanmerking werden genomen om respectievelijk de evolutie van 2020 tot 2021 en van 2021 tot 2022 vast te leggen.

Wat meer in het bijzonder het interzonale solidariteitsmechanisme betreft, inherent aan de federale basisdotatie, wordt voor het jaar 2022 een gedeelte toegekend aan de politiezones dat gelijk is aan het gecumuleerde bedrag dat werd hersteld in het jaar 2018, geactualiseerd volgens de regels van toepassing voor de indexatie van de federale basisdotatie zoals hoger gepreciseerd.

De laatste component van de federale basisdotatie resulteert uit de toepassing van wat is bepaald in het koninklijk besluit RPPol van 30 maart 2001 betreffende de toelage "Brussels Hoofdstedelijk Gewest" (artikel XI.III.28). De progressieve verhoging van de component van de federale basisdotatie in dit kader toegekend (in relatie met de verhoging van de toelage die de personeelsleden genieten overeenkomstig het aantal jaren aanwezig op het grondgebied van het "Brussels Hoofdstedelijk Gewest") bereikte in 2008 zijn plafond. Het bedrag toegekend bij onderhavig besluit houdt alleen een indexatie in van dit plafond.

Deze indexatie baseert zich op de gemiddelde vereffeningscoëfficiënt van de lonen, zoals voor het jaar 2022 bepaald op de website van de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning, welke coëfficiënt werd bekomen in verhouding tot deze weerhouden in 2003, het eerste jaar waarin de tegenhanger van deze toelage werd geïntegreerd in de federale basisdotatie.

Het geraamde bedrag van de drie componenten van de federale basisdotatie 2022 wordt vastgelegd op 773.255.846,70EUR.

Op basis van de planning van de opmaak van de Begroting van de federale Staat en de begrotingscontroles, wordt de bepaling van de bedragen van de federale basisdotatie van het jaar X uitgevoerd op basis van de effectieve evolutie van de gezondheidsindex tot in december van het jaar X-2 en op basis van een raming van de evolutie van diezelfde index gedurende het jaar X-1 en het jaar X. De verwachte evolutie die in aanmerking wordt genomen bij de bepaling van de bedragen van de federale basisdotatie worden vervolgens vergeleken met de effectieve evolutie van de gezondheidsindex van december van het jaar X.

Bovendien, en om een (negatieve) correctie van de indexatie van de federale basisdotatie van 2022 door compensatie op de federale basisdotatie van 2023 zo veel mogelijk te vermijden, gebeurt de betaling van de federale basisdotatie voor 2022 onder de vorm van maandelijkse voorschotten ten belope van 98% van een twaalfde van de als federale basisdotatie aan de politiezones toegewezen geraamde bedragen van 2021.

Het saldo van de federale basisdotatie voor 2022 zal...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT