20 NOVEMBER 2022. - Wet houdende diverse fiscale en financiële bepalingen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen, hetgeen volgt :

TITEL 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. Artikel 77 voorziet in een gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2003/96/EG van de Raad van 27 oktober 2003 tot herstructurering van de communautaire regeling voor de belasting van energieproducten en elektriciteit.

TITEL 2. - Harmonisatie van de rentevoeten voor schuldvorderingen beheerd door de Federale Overheidsdienst Financiën

HOOFDSTUK 1. - Wijziging van de wet

van 5 mei 1865 betreffende de lening tegen intrest

Art. 3. In artikel 2 van de wet van 5 mei 1865 betreffende de lening tegen intrest, vervangen bij de wet van 27 december 2006 en gewijzigd bij de wet van 8 juni 2008, worden de paragrafen 2/1 en 2/2 ingevoegd, luidende:

" § 2/1. In afwijking van paragraaf 2, wordt wat betreft de fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen waarvan de inning, de terugbetaling of de invordering verzekerd wordt door de Federale Overheidsdienst Financiën, met uitzondering van de gewestelijke belastingen bedoeld in artikel 3 van de bijzondere wet van 16 januari 1989 betreffende de financiering van de Gemeenschappen en de Gewesten, en de daarmee verbonden administratieve sancties, en dit zelfs als de bepalingen die erop van toepassing zijn, verwijzen naar de wettelijke rentevoet in burgerlijke zaken, en voor zover er niet expliciet wordt van afgeweken in fiscale bepalingen:

  1. de wettelijke rentevoet in fiscale zaken op de in te vorderen bedragen wordt jaarlijks aangepast en stemt deze overeen met het gemiddelde van de referte-indexen J bedoeld in artikel 8, eerste lid, 2°, van het koninklijk besluit van 14 september 2016 betreffende de kosten, de percentages, de duur en de terugbetalingsmodaliteiten van kredietovereenkomsten onderworpen aan boek VII van het Wetboek van economisch recht en de vaststelling van referte-indexen voor de veranderlijke rentevoeten inzake hypothecaire kredieten en de hiermee gelijkgestelde consumentenkredieten, van de maanden april, mei en juni van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de rentevoet van toepassing is, zonder dat deze minder dan 4 pct. of meer dan 10 pct. mag bedragen;

  2. de wettelijke rentevoet in fiscale zaken op de terug te betalen bedragen vastgesteld op de rentevoet zoals bepaald in de bepaling onder 1°, verminderd met twee procentpunten.

    Tijdens het derde trimester van elk jaar, publiceert de Federale Overheidsdienst Financiën een bericht in het Belgisch Staatsblad met vermelding van de rentevoet bedoeld in het eerste lid, 1°, die van toepassing is voor het volgende kalenderjaar.

    § 2/2. De interesten die voortvloeien uit de in paragraaf 2/1 bedoelde schuldvorderingen, kunnen niet het voorwerp uitmaken van een kapitalisatie in de zin van artikel 1154 van het Burgerlijk Wetboek, ook al verwijzen de bepalingen die daarop van toepassing zijn naar de regels die in burgerlijke zaken zijn vastgelegd.".

    HOOFDSTUK 2. - Wijziging van de wet van 26 november 2018 tot wijziging van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde wat de automatisering van de uitvoerbare titel inzake de belasting over de toegevoegde waarde betreft

    Art. 4. Artikel 19 van de wet van 26 november 2018 tot wijziging van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde wat de automatisering van de uitvoerbare titel inzake de belasting over de toegevoegde waarde betreft, wordt vervangen als volgt:

    "Art. 19. Met uitzondering van het artikel 15 is deze wet niet van toepassing op het dwangbevel dat is kennisgegeven of betekend vóór de datum van zijn inwerkingtreding.".

    HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van het Wetboek

    van de inkomstenbelastingen 1992

    Art. 5. In artikel 414, § 1, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 2 april 2021, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. het eerste lid wordt vervangen als volgt:

    " § 1. Bij wanbetaling binnen de in de artikelen 412, 413, en 413/1 gestelde termijnen, brengen de verschuldigde sommen ten bate van de Schatkist, voor de duur van het verwijl, een interest op aan een rentevoet zoals bepaald overeenkomstig artikel 2, § 2/1, eerste lid, 1°, van de wet van 5 mei 1865 betreffende de lening tegen intrest.";

  4. het tweede en het derde lid worden opgeheven.

    Art. 6. In artikel 418 van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 11 februari 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  5. in het eerste lid worden de woorden "zoals bepaald overeenkomstig het tweede lid" vervangen door de woorden "zoals bepaald overeenkomstig artikel 2, § 2/1, eerste lid, 2°, van de wet van 5 mei 1865 betreffende de lening tegen intrest";

  6. het tweede lid wordt opgeheven.

    HOOFDSTUK 4. - Wijzigingen

    van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde

    Art. 7. In artikel 51ter van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, ingevoegd bij de wet van 25 april 2007, wordt het woord "intresten" vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 8. In artikel 55 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 7 maart 2002 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 2 april 2021, wordt het woord "interesten" telkens vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 9. In artikel 70, § 4, tweede lid, van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 28 december 1992 en laatstelijk gewijzigd bij de programmawet van 22 juni 2012, wordt het woord "interesten" vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 10. In artikel 73sexies van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 10 februari 1981 en vervangen bij de wet van 26 maart 2018, wordt het woord "interesten" telkens vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 11. In artikel 81 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 15 maart 1999, wordt het woord "interesten" vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 12. In artikel 81bis van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de programmawet van 22 december 2008 en gewijzigd bij de programmawet van 1 juli 2016, wordt het woord "interesten" telkens vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 13. In artikel 82 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 15 maart 1999, wordt het woord "interesten" vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 14. In artikel 82bis van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 15 maart 1999, wordt het woord "interesten" telkens vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 15. In artikel 83 van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 13 april 2019, wordt het woord "interesten" telkens vervangen door de woorden "nalatigheids- en moratoriuminteresten".

    Art. 16. In artikel 85, § 1, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 26 november 2018, wordt het woord "interesten" vervangen door het woord "nalatigheidsinteresten".

    Art. 17. Artikel 91 van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 27 december 2021, wordt vervangen als volgt:

    "Art. 91. § 1. Een nalatigheidsinterest, aan de rentevoet zoals bepaald overeenkomstig het tweede lid, is van rechtswege verschuldigd wanneer de belasting niet voldaan is:

  7. binnen de termijn die ter uitvoering van de artikelen 52, 53, § 1, eerste lid, 3°, 53ter, 2°, en 53octies is gesteld;

  8. binnen de termijn die ter uitvoering van artikel 53nonies is gesteld;

  9. binnen de termijn die ter uitvoering van artikel 54 is gesteld, voor de belastingplichtigen bedoeld in artikel 8;

  10. binnen de termijn vastgesteld in de artikelen 58ter, § 6, vierde lid, 58quater, § 6, negende lid, 58quinquies, § 6, vierde lid, en 58sexies, § 3, tweede lid, en in uitvoering van de artikelen 367, eerste lid, 369decies, eerste lid, en 369tervicies, eerste lid, van de Richtlijn 2006/112/EG.

    De rentevoet van de nalatigheidsinterest stemt overeen met deze bepaald overeenkomstig artikel 2, § 2/1, eerste lid, 1°, van de wet van 5 mei 1865 betreffende de lening tegen intrest, verhoogd met 4 procentpunten.

    Deze nalatigheidsinterest wordt maandelijks berekend over het totaal van de verschuldigde belastingen, afgerond op het dichtstbijzijnde lagere veelvoud van 10 euro. Elk gedeelte van een maand wordt als een volle maand gerekend.

    De nalatigheidsinterest van een maand wordt slechts gevorderd indien hij 5 euro bereikt.

    § 2. Wanneer de in artikel 59, § 2, bedoelde procedure uitwijst dat de belasting werd voldaan over een ontoereikende maatstaf, is een nalatigheidsinterest van rechtswege verschuldigd te rekenen vanaf de kennisgeving van de vordering tot schatting; die nalatigheidsinterest wordt op de in paragraaf 1, tweede tot vierde lid, bepaalde wijze berekend.

    § 3. Een nalatigheidsinterest, tegen de rentevoet zoals bepaald in paragraaf 1, tweede lid, is verschuldigd over de in te vorderen belastingen die niet bedoeld zijn in de paragrafen 1 en 2, alsmede over de in te vorderen boeten, te rekenen vanaf:

  11. de datum van uitvoerbaarverklaring van het innings- en invorderingsregister wanneer de sommen in een innings- en invorderingsregister opgenomen zijn overeenkomstig artikel 85;

  12. de kennisgeving of de betekening van een dwangbevel wanneer de sommen werden opgenomen in een dwangbevel dat eerder dan 1 april 2019 werd kennisgegeven of betekend;

  13. het ogenblik waarop de gerechtelijke beslissing houdende veroordeling tot betaling van deze sommen in kracht van gewijsde is getreden in de andere gevallen.

    Deze nalatigheidsinterest wordt maandelijks berekend over het totaal van de verschuldigde sommen, afgerond op het dichtstbijzijnde lagere veelvoud van 10 euro. Elk gedeelte van een maand wordt als een volle maand gerekend.

    De nalatigheidsinterest van een maand wordt slechts gevorderd indien hij 5 euro bereikt.

    § 4. Een moratoriuminterest tegen de rentevoet zoals bepaald in paragraaf 1, tweede lid, verminderd met twee procentpunten, is van rechtswege verschuldigd over de belastingen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT