20 JANUARI 2023. - Ministerieel besluit tot tweede verlenging van een situatie van overmacht inzake omgevingsvergunningen in de stad Antwerpen

Rechtsgrond

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, artikel 14/1, ingevoegd bij het decreet van 18 december 2015 en gewijzigd bij de decreten van 3 februari 2017 en 26 april 2019.

- het besluit van de Vlaamse Regering van 9 december 2022 tot vaststelling van een situatie van overmacht inzake omgevingsvergunningen in de stad Antwerpen.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- de Inspectie van Financiën heeft gunstig advies gegeven op 8 december 2022 over het besluit van de Vlaamse Regering van 9 december 2022 tot vaststelling van een situatie van overmacht inzake omgevingsvergunningen in de stad Antwerpen. Dit ministerieel besluit verlengt enkel deze regeling en heeft geen financiële impact.

- er is sprake van het "met bijzondere redenen omklede geval van de dringende noodzakelijkheid" als vermeld in artikel 3, § 1, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State zodat geen advies van de afdeling Wetgeving van de Raad van State moet worden ingewonnen.

Motivering van de hoogdringendheid

De informaticasystemen van de stad Antwerpen werden op 6 december 2022 getroffen door een algemene cyberaanval.

Hierdoor werd het volledig gedigitaliseerde proces van de omgevingsvergunningen in Antwerpen ernstig verstoord.

De Vlaamse Regering trof op 9 december 2022 het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een situatie van overmacht inzake omgevingsvergunningen in de stad Antwerpen. Bij ministerieel besluit van 23 december 2022 werd dit besluit voor de eerste keer verlengd.

Hierdoor konden intussen stilzwijgende weigeringen door het college ven burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen vermeden worden en werd de nodige rechtszekerheid gewaarborgd voor alle ingediende omgevingsaanvragen bij de stad.

Ondanks de inspanningen van alle betrokken IT experten en partners is het digitale proces van de omgevingsvergunning tot vandaag nog sterk verstoord.

De verwerking en de opvolging van de aanvragen gebeurt nog steeds handmatig.

Vereenvoudigde procedures met bevraging van de eigenaars van aanpalende percelen en gewone procedures met openbaar onderzoek kunnen nog steeds niet automatisch opgestart worden.

Vermoed wordt dat de vertraagde dienstverlening door de dienst Omgevingsvergunningen van de stad nog enige tijd zal duren.

Immers bouwt zich tegelijk een achterstand op van dossiers die nog moeten behandeld worden, inclusief dus ook de dossiers die tijdelijk opgeschort...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT