2 SEPTEMBER 2021. - Koninklijk besluit tot eenmalige verlenging van de toepassingsperiode van de steunzones rondom Genk, Turnhout en Zaventem-Vilvoorde

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

De wet van 15 mei 2014 houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance werd recent aangepast waardoor de gewesten voortaan de mogelijkheid hebben om de toepassingsperiode van de steunzones te verlengen. Tegelijk werd met dit voorstel de maximale toepassingsduur van de bestaande steunzones verlengd van zes jaar naar zeven jaar en zes maanden.

De minister-president van de Vlaamse Regering heeft in een brief laten weten van deze mogelijkheid gebruik te willen maken en heeft gevraagd om de toepassingsperiode van de drie bestaande steunzones te verlengen met 18 maanden.

Ik heb vastgesteld dat deze vraag van het Vlaamse Gewest in overeenstemming is met hetgeen in de voormelde wet van 15 mei 2014 is voorzien. In uitvoering van het met het Vlaamse Gewest gesloten samenwerkingsakkoord, beoogt dit ontwerp dan ook om deze vraag van het Vlaamse Gewest te honoreren waardoor wordt voorgesteld om de toepassingsperiode van de steunzones rond Genk en Turnhout te verlengen tot 31 oktober 2022 en deze rond Zaventem-Vilvoorde te verlengen tot 31 mei 2025.

In dit ontwerp is eveneens een retroactieve inwerkingtredingdatum voorzien. Hiermee wordt beoogt om rechtsonzekerheid te vermijden omtrent de formulieren die mogelijk tussen 30 april 2021 en de bekendmaking van dit besluit in het Belgisch Staatsblad zouden zijn ingediend. Het is uiteraard de bedoeling dat deze niet worden uitgesloten van de toepassing van de in artikelen 2758 en 2759 WIB 92 opgenomen steunmaatregelen.

Tot slot, in gevolge het advies van de Raad van State, omtrent het met het Vlaamse Gewest gesloten samenwerkingsakkoord (samenwerkingsakkoord van 3 april 2015 gesloten tussen de Federale Staat en het Vlaamse Gewest betreffende de uitvoering van artikel 16 van de wet van 15 mei 2014 houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance) zal in overleg met het Vlaamse Gewest bij de hernieuwing van dit samenwerkingsakkoord naar een oplossing worden gezocht.

Dit is, Sire, de draagwijdte van het besluit dat U wordt voorgelegd.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Financiën,

V. VAN PETEGHEM

ADVIES 69.780/1/V VAN 29 JULI 2021 OVER EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT `TOT EENMALIGE VERLENGING VAN DE TOEPASSINGSPERIODE VAN DE STEUNZONES RONDOM GENK, TURNHOUT EN ZAVENTEM VILVOORDE'

Op 2 juli 2021 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Financiën verzocht binnen een termijn van dertig dagen, van rechtswege verlengd tot 18 augustus 2021, (*) een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `tot eenmalige verlenging van de toepassingsperiode van de steunzones rondom Genk, Turnhout en Zaventem-Vilvoorde'.

Het ontwerp is door de eerste vakantiekamer onderzocht op 20 juli 2021. De kamer was samengesteld uit Marnix Van Damme, kamervoorzitter, Chantal Bamps en Bert Thys, staatsraden, Bruno Peeters, assessor, en Astrid Truyens, griffier.

Het verslag is uitgebracht door Frédéric Vanneste, eerste auditeur.

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder toezicht van Marnix Van Damme, kamervoorzitter.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT