2 MEI 2019. - Decreet tot wijziging van het Wetboek der successierechten en het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten met het oog op de ondersteuning van de hervorming van de pacht (1)

Het Waalse Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt:

Artikel 1. Er wordt een artikel 60quater ingevoegd in het Wetboek van successierechten, luidend als volgt:

"Art. 60quater. In afwijking van artikel 48 wordt er een vermindering op de bedragen van de verschuldigde rechten als volgt toegepast:

  1. wanneer een onbebouwd onroerend goed, gelegen in het Waalse Gewest, dat het voorwerp uitmaakt van een successie, bezwaard is met een langdurige pacht in de zin van artikel 8, § 2, van afdeling 3 ("Regels betreffende de pacht in het bijzonder") van boek III, titel VIII, hoofdstuk II van het Burgerlijk Wetboek:

    1. vijfenvijftig percent op de eerste vier overgedragen hectaren die het voorwerp van deze pacht vormen;

    2. dertig percent op de overgedragen hectaren die het voorwerp van deze pacht vormen, na de hectaren bedoeld onder a);

  2. wanneer een onbebouwd onroerend goed, gelegen in het Waalse Gewest, dat het voorwerp uitmaakt van een successie, bezwaard is met een loopbaanpacht in de zin van artikel 8, § 3, van afdeling 3 ("Regels betreffende de pacht in het bijzonder") van boek III, titel VIII, hoofdstuk II van het Burgerlijk Wetboek:

    1. vijfenzeventig percent op de eerste vier overgedragen hectaren die het voorwerp van deze pacht vormen;

    2. vijftig percent op de overgedragen hectaren die het voorwerp van deze pacht vormen, na de hectaren bedoeld onder a).

    Voor de toepassing van lid 1, 1° en 2°, wordt de vermindering toegekend als de langdurige of loopbaanpacht:

  3. medegedeeld wordt aan het Grondwaarnemingscentrum overeenkomstig artikel D.357 van het Waals Landbouwwetboek;

  4. bij authentieke akte gesloten wordt overeenkomstig artikel 3, § 3, van afdeling 3 ("Regels betreffende de pacht in het bijzonder") van boek III, titel VIII, hoofdstuk II van het Burgerlijk Wetboek.

    De vermindering bedoeld in lid 1, 1° en 2°, is tien percentpunt lager dan de percentages bedoeld in lid 1 wanneer de pacht gesloten wordt met een pachter, ouder dan vijfendertig jaar op het tijdstip van het sluiten van de overeenkomst.".

    Art. 2. Er wordt een artikel 131septies ingevoegd in het Wetboek van registratie-, hypotheek- en griffierechten, luidend als volgt :

    "Art. 131septies. In afwijking van artikel 131 wordt er een vermindering op de verschuldigde rechten als volgt toegepast:

  5. wanneer een onbebouwd onroerend goed, gelegen in het Waalse Gewest, dat het voorwerp uitmaakt van een schenking onder de levenden, bezwaard wordt met een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT