2 MAART 2023. - Wet tot wijziging van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen, hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen

Art. 2. In artikel 2, § 3, eerste lid, eerste streepje, van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen, vervangen bij de wet van 12 augustus 2000, worden de woorden "bedoeld in de artikelen 2, k), en 33, eerste lid," vervangen door de woorden "bedoeld in artikel 2, k),".

Art. 3. In artikel 3, vierde lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 26 april 2010, worden de woorden "tak 2 van bijlage 1 van het koninklijk besluit van 22 februari 1991 houdende algemeen reglement betreffende de controle op de verzekeringsondernemingen, noch een dekking organiseren van de risico's die behoren tot de hulpverlening zoals bedoeld in tak 18 van bijlage 1 van voornoemd koninklijk besluit" vervangen door de woorden "tak 2 van bijlage 1 van de wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, noch een dekking organiseren van de risico's die behoren tot de hulpverlening zoals bedoeld in tak 18 van bijlage 1 van voornoemde wet".

Art. 4. In artikel 7 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 29 januari 2022, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in § 2, tweede lid, worden de woorden "tak 2 van bijlage 1 van het koninklijk besluit van 22 februari 1991 houdende algemeen reglement betreffende de controle op de verzekerings-ondernemingen noch een dekking organiseren van de risico's die behoren tot de hulpverlening zoals bedoeld in tak 18 van bijlage 1 van voornoemd koninklijk besluit" vervangen door de woorden "tak 2 van bijlage 1 van de wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, noch een dekking organiseren van de risico's die behoren tot de hulpverlening zoals bedoeld in tak 18 van bijlage 1 van voornoemde wet";

  2. in § 3, worden in het vijfde lid, 1°, de woorden "elke andere commissie bedoeld in artikel 23, tweede lid" vervangen door de woorden "elk comité bedoeld in artikel 23, § 2".

    Art. 5. In artikel 9 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 26 april 2010, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. in § 1, eerste lid, wordt de bepaling onder 9° vervangen als volgt:

    "9° de zitpenningen die desgevallend, wanneer ze de vergaderingen van deze organen bijwonen, aan de personen die zetelen in de algemene vergadering of in de raad van bestuur of in een comité bedoeld in artikel 23, § 2, van een ziekenfonds of van een landsbond van ziekenfondsen, de kosten verbonden aan het bijwonen van de vergaderingen van deze organen die terugbetaald kunnen worden en desgevallend de forfaitaire vergoeding, bedoeld in artikel 22, § 1, tweede lid, die maandelijks of jaarlijks toegekend wordt aan een voorzitter of aan een ondervoorzitter bedoeld in artikel 21, alsook de aspecten die deze forfaitaire vergoeding omvat. Deze gegevens worden opgenomen in de bijlagen van de statuten en maken er integraal deel van uit.";

  4. in § 1septies worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  5. in het eerste lid, worden de woorden "artikel 70, §§ 6, 7 en 8" vervangen door de woorden "artikel 70, §§ 6 en 7";

  6. in het tweede lid, 4°, worden de woorden "tak 2 van bijlage 1 van het koninklijk besluit van 22 februari 1991 houdende algemeen reglement betreffende de controle op de verzekeringsondernemingen aan te bieden, alsook om, op bijkomende wijze, risico's te dekken die behoren tot de hulpverlening zoals bedoeld in tak 18 van bijlage 1 van voornoemd koninklijk besluit" vervangen door de woorden "tak 2 van bijlage 1 van de wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen aan te bieden, alsook om, op bijkomende wijze, risico's te dekken die behoren tot de hulpverlening zoals bedoeld in tak 18 van bijlage 1 van voornoemde wet";

  7. in het tweede lid, wordt de bepaling onder 14° vervangen als volgt:

    "14° de zitpenningen die desgevallend, wanneer ze de vergaderingen van deze organen bijwonen, aan de personen die in de algemene vergadering of in de raad van bestuur of in een comité bedoeld in artikel 23, § 2, de kosten verbonden aan het bijwonen van de vergaderingen van deze organen die terugbetaald kunnen worden en desgevallend de forfaitaire vergoeding, bedoeld in artikel 22, § 1, tweede lid, die maandelijks of jaarlijks toegekend wordt aan een voorzitter of aan een ondervoorzitter bedoeld in artikel 21, alsook de aspecten die deze forfaitaire vergoeding omvat. Deze gegevens worden opgenomen in de bijlagen van de statuten en maken er integraal deel van uit;";

  8. in het vijfde lid, worden de woorden ", aan de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst en aan de wet van 27 maart 1995 betreffende de verzekerings- en herverzekeringsbemiddeling en de distributie van verzekeringen" vervangen door de woorden "en aan de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen";

  9. in § 1octies, worden de woorden "70, §§ 6, 7 en 8" vervangen door de woorden "70, §§ 6 en 7".

    Art. 6. In artikel 10 van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 12 augustus 2000, worden de woorden "aanwezig en vertegenwoordigd is" vervangen door de woorden "aanwezig of vertegenwoordigd is".

    Art. 7. In artikel 12, § 1, van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 12 augustus 2000, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  10. in het eerste lid worden de woorden ", waaraan de lijst van bestuurders wordt toegevoegd," geschrapt;

  11. het tweede lid wordt vervangen als volgt:

    "De lijst van de bestuurders en de wijzigingen aan deze lijst worden echter bekendgemaakt in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op initiatief van het ziekenfonds of van de landsbond.".

    Art. 8. Artikel 13 van dezelfde wet wordt aangevuld met een lid, luidende als volgt:

    "Voor de toepassing van artikel 7, § 3, vijfde lid, worden de comités bedoeld in artikel 23, § 2, eveneens beschouwd als organen van een ziekenfonds of van een landsbond".

    Art. 9. In artikel 14 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 19 juli 2021, wordt een § 2ter ingevoegd, luidend als volgt:

    § 2ter. De personen die in de algemene vergadering van een ziekenfonds of van een landsbond zetelen kunnen, wanneer ze de vergaderingen van deze algemene vergadering bijwonen:

    1° een zitpenning ontvangen;

    2° de terugbetaling krijgen van kosten verbonden aan het bijwonen van deze vergaderingen;.

    Het bedrag van de zitpenningen die per vergadering toegekend worden, het maximumbedrag van die zitpenningen dat op jaarbasis kan worden toegekend en de aard van de kosten van de betrokken mandatarissen die, in toepassing van het eerste lid, worden terugbetaald:

    1° moeten verenigbaar zijn met het doel van de opdrachten en met het ontbreken van een winstoogmerk van de ziekenfondsen en de landsbonden, zoals voorzien in artikel 2, § 1;

    2° worden opgetekend in de notulen van de algemene vergadering waarin die beslissing werd genomen;

    3° worden in de bijlagen van de statuten opgenomen.

    De Koning kan het volgende vastleggen bij een in Ministerraad overlegd besluit:

    1° het maximumbedrag van de zitpenning dat kan worden toegekend per vergadering van de algemene vergadering;

    2° het maximumaantal van deze vergaderingen per jaar die aanleiding kunnen geven tot de betaling van een zitpenning en tot de terugbetaling van kosten.

    Art. 10. In artikel 15, van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 29 januari 2022, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  12. § 1, 3bis°, wordt vervangen als volgt:

    3bis° de toekenning van zitpenningen, of van de terugbetaling van kosten verbonden aan de uitvoering van het mandaat en de toekenning van een forfaitaire onkostenvergoeding voor deze kosten aan de bestuurders en aan de leden van de algemene vergadering;

  13. in § 2, wordt de bepaling onder 4° vervangen als volgt:

    "4° de toekenning van zitpenningen, of van de terugbetaling van kosten verbonden aan de uitvoering van het mandaat en de toekenning van een forfaitaire onkostenvergoeding voor deze kosten aan de bestuurders en aan de leden van de algemene vergadering;".

    Art. 11. In artikel 17, § 1, van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 2 augustus 2002, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  14. ° in de bepaling onder 5°, worden de woorden "artikel 43, § 4" vervangen door de woorden "artikel 43, § 1";

  15. de paragraaf wordt aangevuld met een 6° en een 7°, luidende als volgt:

    "6° de voorstellen tot wijziging van de statuten;";

    "7° de beslissingen die na de vorige algemene vergadering door de Raad van de Controledienst werden genomen aangaande statutenwijzigingen.".

    Art. 12. In artikel 18, § 1, van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 22 december 2003, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  16. in het eerste lid, worden de woorden "aanwezig zijn" vervangen door de woorden "aanwezig of vertegenwoordigd zijn";

  17. in het tweede lid, worden de woorden "aanwezige leden" vervangen door de woorden "aanwezige of vertegenwoordigde leden".

    Art. 13. In artikel 20, van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 19 juli 2021, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  18. § 2 wordt vervangen als volgt:

    " § 2. De raad van bestuur van een ziekenfonds mag niet voor meer dan één derde zijn samengesteld uit personen die door het ziekenfonds of door de landsbond waarbij het ziekenfonds is aangesloten worden bezoldigd.

    De raad van bestuur van een landsbond mag niet voor meer dan één derde zijn samengesteld uit personen die door de landsbond of door een aangesloten ziekenfonds worden bezoldigd.";

  19. § 3 wordt vervangen als volgt:

    " § 3. De raad van bestuur van een ziekenfonds en van een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT