19 MAART 2023. - Koninklijk besluit houdende de verlenging van de uitbreiding van de maximumprijzen voor de beschermde residentiële afnemers tot personen met een recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming tot 1 juli 2023

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het koninklijk besluit dat ik aan Uwe Majesteit ter ondertekening voorleg, heeft als doel de verlenging van de uitbreiding van de maximumprijzen voor de beschermde residentiële afnemers tot personen met een recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming tot 1 juli 2023.

Indien de prijzen het niveau van het prijsbeschermingsmechanisme overschrijden (100 euro/MWh (TTF) voor gas en/of 250 euro/MWh (ENDEX) voor elektriciteit), evalueert de regering de herinvoering van de maximumprijzen voor deze categorie of de invoering van een aangepast systeem.De leveranciers, gelet op het overleg gehouden op 15 februari 2023, zullen aan de betrokken residentiële afnemers communiceren: "De maximumprijs voor de beschermde residentiële afnemer met recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming eindigt op 1 juli 2023."

Dit koninklijk besluit heeft het voorwerp uitgemaakt van het advies nr. 73.141/3 van 27 februari 2023 van de afdeling wetgeving van de Raad van State. In dit advies formuleert de Raad van State bedenkingen met betrekking tot de termijn en het niet-discriminerend karakter van de toepassing van het op dat moment goedkoopste product bij de eindiging van de verlenging van de uitbreiding van de maximumprijzen voor de beschermde residentiële afnemers tot personen met een recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming. Er werd rekening gehouden met de opmerkingen in dit advies door dit recht op bescherming te beperken tot drie maanden en door de onderscheidende behandeling van deze specifieke groep beschermde residentiële afnemers te verantwoorden in het licht van de aanhoudende historisch hoge niveaus van de energieprijzen. Ten slotte dient te worden opgemerkt dat onder goedkoopste product van de leverancier moet worden verstaan het goedkoopst actief product.

Wij hebben de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaars,

De Minister van Economie,

P.-Y. DERMAGNE

De Minister van Justitie,

V. VAN QUICKENBORNE

De Minister van Energie,

T. VAN DER STRAETEN

De Staatssecretaris voor Consumentenbescherming,

A. BERTRAND

Raad van State, afdeling Wetgeving, advies 73.141/3 van 27 februari 2023 over een ontwerp van koninklijk besluit `houdende de verlenging van de uitbreiding van de maximumprijzen voor de beschermde residentiële afnemers tot personen met een recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming tot 1 juli 2023.'

Op 20 februari 2023 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Energie verzocht binnen een termijn van vijf werkdagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `houdende de verlenging van de uitbreiding van de maximumprijzen voor de beschermde residentiële afnemers tot personen met een recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming tot 1 juli 2023'.

Het ontwerp is door de derde kamer onderzocht op 23 februari 2023. De kamer was samengesteld uit Jeroen VAN NIEUWENHOVE, kamervoorzitter, Koen MUYLLE en Inge VOS, staatsraden, en Astrid TRUYENS, griffier.

Het verslag is uitgebracht door Tim CORTHAUT, eerste auditeur.

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder toezicht van Jeroen VAN NIEUWENHOVE, kamervoorzitter.

Het advies, waarvan de tekst hierna volgt, is gegeven op 27 februari 2023.

  1. Volgens artikel 84, § 1, eerste lid, 3°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, moeten in de adviesaanvraag de redenen worden opgegeven tot staving van het spoedeisende karakter ervan.

    In het onderhavige geval wordt het verzoek om spoedbehandeling gemotiveerd als volgt:

    "Wij [dienen] U echter te verzoeken om de bepalingen van dit ontwerp van koninklijk besluit houdende de verlenging van de uitbreiding van de maximumprijzen voor de beschermde residentiële afnemers tot personen met een recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming tot 1 juli 2023 op een beperkte termijn te onderzoeken, gezien het in de praktijk niet mogelijk is om hiervoor de gebruikelijke adviestermijn van dertig dagen in acht te nemen.

    Gelet op het verzoek om spoedbehandeling, gemotiveerd door de volgende elementen:

    - gezien de noodzaak om financiële steun te verlenen aan huishoudens met...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT