19 JUNI 2020. - Besluit van de Waalse Regering houdende diverse bepalingen betreffende de vormingswerkers en de subsidiëring van de opleidingsactiviteiten van de opleidingscentra van het IFAPME-net

Verslag aan de Regering en bespreking van de artikelen

De gezondheidscrisis in verband met het coronavirus heeft de opleidingsactiviteiten van IFAPME sterk beïnvloed.

Sinds 14 maart zijn de opleidingscentra gesloten, waardoor het niet meer mogelijk is om face-tot-face cursussen te blijven organiseren in de verschillende opleidingsfilières: alternerende opleidingen (leren), opleidingen tot bedrijfsleider en coördinatie- en begeleidingsopleidingen.

Om de continuïteit van het leren van de leerlingen tijdens de lockdownperiode te verzekeren, heeft de minister IFAPME dringend verzocht een opleiding op afstand te organiseren en de leerlingen op te volgen.

Het IFAPME-net heeft zeer snel een voorziening voor de voorbereiding en uitvoering van afstandsopleiding en -opvolging ingevoerd.

Deze voorziening is in twee fasen ingevoerd, met een eerste pilootfase van 14 maart tot 5 april, die alle cursussen omvat. Vanaf 6 april is de voorziening, rekening houdend met een eerste beoordeling, aangepast om beter tegemoet te komen aan de pedagogische eisen van een leersituatie.

Overwegende dat de opleidingsactiviteiten uitsluitend worden georganiseerd en gesubsidieerd op basis van face-to-face-leren, moet de wetgeving tijdens de gezondheidscrisis worden aangepast.

Het beheerscomité van het IFAPME heeft op 10 april een gunstig advies uitgebracht over het ontwerpbesluit van de Waalse Regering houdende diverse bepalingen betreffende de vormingswerkers en de subsidiëring van de opleidingsactiviteiten van de opleidingscentra van het IFAPME-net.

Het ontwerpbesluit van de Waalse regering staat een afwijking toe van het besluit van 23 oktober 2008 tot bepaling van de financiële tegemoetkomingen van het IFAPME.

Artikel 1 bevat verschillende definities voor het leesgemak.

Art. 1.

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. "erkende opleidingscentra" : de opleidingscentra bedoeld in artikel 2, 10°, van het decreet van 17 juli 2003 houdende oprichting van een " Institut wallon de formation en alternance et des indépendants et petites et moyennes entreprises " (Waals instituut voor alternerende opleiding, zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen);

  2. "financieel besluit": het besluit van 23 oktober 2008 tot bepaling van de financiële tegemoetkomingen van het " Institut wallon de formation en alternance et des indépendants et petites et moyennes entreprises " (Waals instituut voor alternerende opleiding zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen);

  3. "Instituut": Instituut opgericht bij het decreet van 17 juli 2003 houdende oprichting van een " Institut wallon de formation en alternance et des indépendants et petites et moyennes entreprises" (Waals instituut voor alternerende opleiding, zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen).

    Artikel 2 betreft de betaling van alle vormingswerkers tijdens de eerste fase van 14 maart tot 5 april.

    Art. 2.

    In afwijking van artikel 11 van het financieel besluit en voor de periode van 14 maart 2020 tot 5 april 2020 geeft het aantal uren dat de vormingswerkers niet face-tot-face geven als gevolg van de sluiting van erkende opleidingscentra aanleiding tot subsidies.

    De artikelen 3 en 4 betreffen de betaling van de vormingswerkers vanaf 6 april. Het gaat om vaste vormingswerkers, hulpvormingswerkers die deelnemen aan de voorbereiding en uitvoering van de opleiding en de opvolging op afstand, alsook de vormingswerkers die te maken hebben met een cursusuitstel.

    Art. 3.

    De prestaties van de in artikel 11 van het financieel besluit bedoelde vormingswerkers in het kader van de voorbereiding en uitvoering van de opleiding en de opvolging op afstand worden gelijkgesteld met de prestaties in erkende opleidingscentra die recht geven op de subsidie.

    Art. 4.

    De vormingswerkers bedoeld in artikel 11, § 1, 2°, van het financieel besluit:

    1. die deelnemen aan de voorziening voor de voorbereiding en de uitvoering van de opleiding en de opvolging op afstand, ontvangen de desbetreffende bezoldiging bedoeld in artikel 11, § 1, 2° hierboven, volgens het contractueel overeengekomen uurrooster;

    2. die niet deelnemen aan de voorziening voor de voorbereiding en de uitvoering van de opleiding en de opvolging op afstand, in geval van uitstel van de betrokken cursus, genieten van het betrokken uurloon zoals bepaald in artikel 11, § 1, 2° hierboven, wanneer de prestaties face-tot-face worden uitgevoerd in het erkende centrum in geval van uitstel van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT