19 DECEMBER 2022. - Wet houdende toekenning van een tweede federale elektriciteits- en gaspremie (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen, hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Definities

Art. 2. Voor de toepassing van deze wet wordt verstaan onder:

  1. "EAN-code ": European Article Numbering Code, uniek numeriek veld van 18 posities voor de identificatie van een aansluitingspunt op het elektriciteits- of aardgasdistributienet;

  2. "overschrijving": betalingsdienst zoals bedoeld in artikel I.9., 31°, van het Wetboek van Economisch Recht;

  3. "noodleverancier": de leverancier die optreedt met toepassing van artikel 4.3.3 van het Vlaams Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel 25noviesdecies van de Ordonnantie van 19 juli 2001 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, artikel 20sexiesdecies van de Ordonnantie van 1 april 2004 betreffende de organisatie van de gasmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreffende wegenisdistributies inzake gas en elektriciteit en houdende wijziging van de ordonnantie van 19 juli 2001 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, artikel IV.7 van het Technisch reglement van 27 mei 2021 voor het beheer van de elektriciteitsdistributienetten in het Waalse Gewest en de toegang daartoe, goedgekeurd door het besluit van de Waalse regering van 27 mei 2021 of de artikelen 2, 32°, 8 en 14, 12° van het Waals Decreet van 19 december 2002 betreffende de organisatie van de gewestelijke gasmarkt;

  4. "FOD Economie": de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie;

  5. "FOD Financiën": de Federale Overheidsdienst Financiën;

  6. "Rijksregister": het Rijksregister van de natuurlijke personen, ingesteld door de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

  7. "werkdagen": het geheel van alle kalenderdagen met uitsluiting van de zondagen en wettelijke feestdagen. Als een termijn, uitgedrukt in werkdagen, op een zaterdag afloopt, wordt hij verlengd tot de eerstvolgende werkdag;

  8. "gezin ": de persoon of groep van personen die op basis van de gegevens in het Rijksregister van de natuurlijke personen rond de gezinssamenstelling een gezin vormt;

  9. "huishouden": de persoon of groep van personen die effectief in eenzelfde woning verblijft zonder onderlinge familiale banden;

  10. "commissie": de Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG), zoals gedefinieerd in artikel 2, 26°, van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt en in artikel 1, 28°, van de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige produkten en andere door middel van leidingen.

    HOOFDSTUK 3. - Federale elektriciteitspremie

    Afdeling 1. - Definities eigen aan dit hoofdstuk

    Art. 3. De definities vervat in artikel 2 van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt, hierna genoemd "de Elektriciteitswet", zijn van toepassing op dit hoofdstuk.

    Afdeling 2. - Rechthebbenden

    Art. 4. § 1. Aan elke huishoudelijke afnemer die op 31 december 2022 een leveringsovereenkomst voor elektriciteit voor diens woonplaats heeft:

  11. ofwel met een vaste prijs, die afgesloten of hernieuwd werd na 30 september 2021

  12. ofwel met een variabele prijs

    wordt een federale elektriciteitspremie toegekend van 183 euro.

    Aan huishoudelijke afnemers in de zin van het eerste lid, die op 31 december 2022 deel uitmaakten van hetzelfde gezin of huishouden, en op hetzelfde adres woonden, wordt de federale elektriciteitspremie slechts één keer toegekend.

    § 2. De federale elektriciteitspremie is niet van toepassing op:

  13. de tweede verblijfplaatsen;

  14. de occasionele klanten, tijdelijke aansluitingen;

  15. de huishoudelijke afnemer die een toegangspunt verlaat zonder dit te laten afsluiten en wanneer de opvolger de nodige stappen niet onderneemt om zijn verhuistoestand op dit toegangspunt te regelen of wanneer er geen opvolger is;

  16. de personen binnen een gezin of huishouden waarvan een lid kwalificeerde als beschermde residentiële afnemer in de zin van artikel 20, § 2/1 van de Elektriciteitswet op 1 januari 2023.

    § 3. Na advies van de Commissie en ten laatste op 31 december 2022, kan de Koning, bij een in Ministerraad overlegd besluit, het bedrag van de federale elektriciteitspremie proportioneel verlagen met de door de Commissie vastgestelde, bestendige daling van de marktprijzen voor elektriciteit.

    Afdeling 3. - Toekenning van de federale elektriciteitspremie

    Art. 5. § 1. Het bedrag van de federale elektriciteitspremie wordt toegekend aan de rechthebbende door de leverancier die voorziet in de levering van elektriciteit op 31 december 2022.

    § 2. In afwijking van paragraaf 1, wordt de federale elektriciteitspremie uitbetaald door de noodleverancier in de volgende gevallen:

  17. in geval van faillissement van de leverancier die voorzag in de levering van elektriciteit op 31 december 2022;

  18. in geval van de opening van een procedure van gerechtelijke reorganisatie als bedoeld in boek XX, titel V, van het Wetboek van Economisch Recht ten aanzien van de leverancier die voorzag in de levering van elektriciteit op 31 december 2022;

  19. in geval van de opheffing of schorsing van de gewestelijke leveringsvergunning van de leverancier die voorzag in de levering van elektriciteit op 31 december 2022;

  20. of in geval van het ontzeggen van de toegang tot het distributienet, zoals gedefinieerd in artikel 2, 12°, van de Elektriciteitswet, aan de leverancier die voorzag in de levering van elektriciteit op 31 december 2022.

    De Koning kan voor de in deze paragraaf aangeduide gevallen de nadere regels bepalen van de uitbetaling van de federale elektriciteitspremie en de daartoe noodzakelijke uitwisseling van gegevens, overeenkomstig de bepalingen onder Hoofdstuk 4.

    Art. 6. § 1. Het bedrag van de federale elektriciteitspremie wordt automatisch toegekend aan de rechthebbenden opgenomen in de lijst opgemaakt krachtens artikel 21, § 1 en verrekend op een voorschot- of afrekeningsfactuur in de periode vóór 1 april 2023. De toekenning van de premie wordt voor diezelfde datum meegedeeld via een voorschot- of afrekeningsfactuur of via een kredietnota of via een afzonderlijke communicatie die de datum van de toekenning attesteert.

    § 2. Ongeacht of er een levering van elektriciteit heeft plaatsgevonden bij de rechthebbende, wordt de federale elektriciteitspremie toegekend.

    Indien de factuur waarop de federale elektriciteitspremie wordt verrekend krachtens paragraaf 1 lager is dan de premie, wordt het resterende bedrag van de federale elektriciteitspremie verrekend op een van de volgende manieren:

  21. via overschrijving overgemaakt ten laatste op 18 april 2023;

  22. via verrekening op het moment van het versturen voor 1 april 2023 van een voorschot- of afrekeningsfactuur, volgend op de factuur bedoeld in § 1;

  23. via verrekening op openstaande schulden.

    Indien aan de rechthebbenden na toepassing van het tweede lid, 2° en 3° nog een resterend bedrag van de federale elektriciteitspremie toekomt, maakt de leverancier dit bedrag onverwijld over aan de rechthebbenden via overschrijving.

    § 3. De rechthebbenden aan wie geen federale elektriciteitspremie werd toegekend overeenkomstig paragraaf 1, kunnen vanaf 23 april 2023 tot en met 31 juli 2023 een schriftelijke of elektronische aanvraag indienen bij de FOD Economie. Over de aanvraag wordt beslist binnen de maand na ontvangst ervan. De beslissing wordt ter kennis gebracht aan de leverancier, via de lijsten opgemaakt krachtens artikel 21, § 1, of § 2, die over een termijn beschikt van een maand voor het overmaken van de federale elektriciteitspremie:

  24. via overschrijving;

  25. via verrekening met een voorschot- of afrekenings- factuur;

  26. via verrekening met openstaande schulden.

    De Koning kan de gegevens bepalen die te vermelden zijn op de aanvraag overeenkomstig het eerste lid.

    § 4. In het geval waarin de leverancier niet beschikt over de betaalgegevens van de rechthebbende, verzoekt de leverancier de rechthebbende, via zijn gebruikelijke communicatiekanaal, om de betaalgegevens over te maken.

    § 5. In de toekenning van de federale elektriciteitspremie, zoals bepaald bij de paragrafen 1 en 2, vermeldt de leverancier duidelijk de manier van verrekening van de federale elektriciteitspremie en vermeldt daarbij de woorden "Federaal basispakket elektriciteit 2023".

    Elke leverancier voorziet bovendien in een communicatie via het gebruikelijke communicatiekanaal met de rechthebbende. Deze communicatie bevat:

  27. de berichtgeving, naar aanleiding van elke uitkering van de federale elektriciteitspremie, die luidt: "Het federaal basispakket elektriciteit van 61 euro per maand wordt u voor [...] toegekend door de Federale Overheid in het kader van de hoge energieprijzen" en die door de leverancier aangevuld wordt met de maand of maanden, "januari 2023", "februari 2023" en/of "maart 2023", waarop de uitkering van de federale elektriciteitspremie betrekking heeft;

  28. de bijkomende informatie over de manier waarop de federale elektriciteitspremie aan de betrokken rechthebbende zal worden toegekend;

  29. hoe zich beter te informeren over de federale elektriciteitspremie, met een verwijzing naar de website van de FOD Economie, met link naar de relevante webpagina.

    § 6. De federale elektriciteitspremie is niet vatbaar voor overdracht of voor beslag. Zij wordt toegekend aan de rechthebbende, niettegenstaande elke toestand van samenloop of insolvabiliteit van diezelfde rechthebbende.

    Art. 7. In afwijking van de voorafgaande bepalingen van deze afdeling wordt, aan de rechthebbenden met een budgetmeter, de federale elektriciteitspremie toegekend op een van de volgende manieren:

    - via de jaarlijkse afrekening volgend op het moment waarop de toekenning ter kennis gebracht wordt van de leverancier via de lijsten opgemaakt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT