19 APRIL 2018. - Bijzondere ordonnantie tot wijziging van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen en ertoe strekkende de directe democratie te versterken door afschaffing van de lijst van de opvolgers voor de gewestverkiezingen (1)

Het Brusselse Hoofdstedelijke Parlement heeft aangenomen en Wij, Executieve, bekrachtigen, het geen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze bijzondere ordonnantie regelt, met toepassing van de artikelen 39 en 118, § 2 van de Grondwet en artikel 4 van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, een aangelegenheid als bedoeld in de artikelen 16bis en 20 van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen.

HOOFDSTUK 2. - Wijziging van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen

Art. 2. In § 1 van artikel 16bis van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, worden het eerste en het tweede lid opgeheven. Het derde en het vierde lid worden als volgt vervangen :

De akte van voordracht van de kandidaten voor een mandaat van parlementslid geeft de volgorde aan waarin die kandidaten voorgedragen worden.

Geen enkele lijst mag een aantal kandidaten tellen dat groter is dan dat van de te verkiezen leden.

.

Het zevende lid wordt als volgt vervangen :

De eerste twee kandidaten voor een mandaat van parlementslid op elk van de lijsten mogen niet tot hetzelfde geslacht behoren.

.

Art. 3. In artikel 20 van dezelfde bijzondere wet, wordt § 3, eerste lid, als volgt vervangen :

Het gewestbureau verdeelt vervolgens, indien nodig, de zetels die elke groep van lijsten aldus behaald heeft onder de lijsten waaruit de groep bestaat en gaat over tot de zetelverdeling volgens de nadere regels vervat in de artikelen 20bis en 20ter en in de artikelen 29ter, 29quater, 29octies, eerste, derde, vierde en vijfde lid, 29nonies, vierde lid en 29nonies1, van de bijzondere wet.

.

Art. 4. In dezelfde bijzondere wet, wordt een artikel 20bis ingevoegd, luidend :

Art. 20bis. Wanneer het aantal kandidaten van een lijst hoger is dan dat van de aan de lijst toekomende zetels, worden de zetels toegewezen aan de kandidaten in dalende volgorde van het aantal stemmen die zij behaald hebben. Bij staking van stemmen, primeert de volgorde van voordracht. Voorafgaand aan de aanwijzing van de gekozenen, gaat het gewestbureau over tot de individuele toekenning, aan de kandidaten, van de helft van het aantal lijststemmen die gunstig zijn voor de volgorde van voordracht van die kandidaten. Die helft wordt verkregen door het totaal van het aantal lijststemmen te delen door twee.

De toekenning van die lijststemmen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT