18 JULI 2021. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2020, gesloten in het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers, betreffende de vaststelling van de voorwaarden voor de uitsluiting uit het toepassingsgebied van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2020, gesloten in het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers, betreffende de vaststelling van de voorwaarden voor de uitsluiting uit het toepassingsgebied van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 18 juli 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers

Collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2020

Vaststelling van de voorwaarden voor de uitsluiting uit het toepassingsgebied van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel (Overeenkomst geregistreerd op 10 december 2020 onder het nummer 162263/CO/120.01)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle werkgevers die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Subcomité van de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers (PSC 120.01) en op de arbeiders die ze tewerkstellen.

§ 2. Met "arbeiders" wordt bedoeld : de mannelijke en vrouwelijke arbeiders.

HOOFDSTUK II. - Voorwerp

Art. 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als doel om, in uitvoering van artikel 8 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2020 tot invoering van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel, de voorwaarden en de modaliteiten te bepalen voor de uitsluiting uit het toepassingsgebied van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel.

HOOFDSTUK III. - Voorwaarden en modaliteiten voor de uitsluiting van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel

Art. 3. Voorwaarden tot uitsluiting

§ 1. De (vestigingseenheden van de) werkgevers die onder het toepassingsgebied vallen van deze collectieve arbeidsovereenkomst en die ten laatste op 31 januari 2021 aantonen dat zij voorzien in één of meerdere aanvullende pensioenstelsels op ondernemingsniveau dat/die uiterlijk op 1 januari 2021 :

- van toepassing is/zijn op alle arbeiders die zij tewerkstellen, met uitsluiting van studenten en leerlingen; en

- minstens gelijkwaardig is/zijn aan het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel zoals hierna bepaald in artikel 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst,

worden uitgesloten uit het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst en van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor zolang zij verder voldoen aan de bovenvermelde voorwaarden.

§ 2. Daarnaast worden ook de (vestigingseenheden van de) werkgevers die op of na 1 januari 2021 (dit is de datum van de invoering van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel) voor het eerst onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Subcomité van de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers (PSC 120.01) naar aanleiding van hun oprichting of ten gevolge van een juridische wijziging zoals onder andere een fusie, een splitsing of een overname, uitgesloten uit het toepassingsgebied van de collectieve arbeidsovereenkomst tot invoering van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel, op voorwaarde dat zij aantonen dat zij voorzien in één of meerdere aanvullende pensioenstelsels op ondernemingsniveau dat/die :

- van toepassing is/zijn op alle arbeiders die zij tewerkstellen, met uitsluiting van studenten en leerlingen; en

- minstens gelijkwaardig is/zijn aan het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel zoals hierna bepaald in artikel 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

§ 3. De (vestigingseenheden van de) werkgevers die wensen gebruik te maken van deze mogelijkheid tot uitsluiting uit het toepassingsgebied van het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel, dienen hiervoor de procedure te volgen zoals bepaald in artikel 6 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 4. Gelijkwaardigheid van het aanvullend pensioenstelsel op ondernemingsniveau met het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel

§ 1. Voor ondernemingspensioenstelsels die deels gefinancierd worden met persoonlijke bijdragen, wordt de gelijkwaardigheid uitsluitend gemeten op basis van : (i) de werkgeversbijdragen in de ondernemingspensioenstelsels bedoeld in artikel 4, § 2 en § 3; en (ii) het door de werkgeversbijdragen opgebouwde aanvullend pensioen in de ondernemingspensioenstelsels bedoeld in artikel 4, § 3.

§ 2. De gelijkwaardigheid aan het sociaal sectoraal aanvullend pensioenstelsel, wordt voor ondernemingspensioenstelsels van het type vaste bijdragen gemeten op basis van de laagste werkgeversbijdrage per werknemer zoals die in het pensioenreglement/de pensioenreglementen van de ondernemingspensioenstelsels is bepaald. Deze gelijkwaardigheidstoets dient te gebeuren op basis van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT