17 FEBRUARI 2023. - Decreet tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

Decreet tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewest- en gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Art. 2. In artikel 4, § 3, tweede lid, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. tussen het woord "januari" en de zinsnede ", bekendgemaakt" worden de woorden "van het jaar waarin de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden" ingevoegd;

  2. de zinsnede "vanaf 1 januari" wordt vervangen door de zinsnede "vanaf 1 december".

    Art. 3. In artikel 6, § 3, van hetzelfde decreet wordt het tweede lid vervangen door wat volgt:

    "De voorzitter van de installatievergadering legt, als die herkozen is als gemeenteraadslid, de eed af in handen van het oudste gemeenteraadslid, of, als de voorzitter van de installatievergadering zelf het oudste raadslid is, in handen van het op een na oudste gemeenteraadslid.".

    Art. 4. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij decreet van 16 juli 2021, wordt een artikel 7/1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 7/1. § 1. De gemeenteraad kan een constructieve motie van wantrouwen aannemen tegen de voorzitter van de gemeenteraad.

    § 2. De constructieve motie van wantrouwen voldoet aan al de volgende voorwaarden:

  3. ze is ondertekend door de meerderheid van de raadsleden;

  4. ze is ondertekend door ten minste twee derde van de raadsleden van elke fractie die de motie ondersteunt. Als een fractie slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen;

  5. ze draagt voor de voorzitter van de gemeenteraad een kandidaat-opvolger voor;

  6. er is een ontvankelijke akte van voordracht bijgevoegd als vermeld in artikel 7, § 1 en § 2. Als een lijst in twee fracties is opgesplitst, wordt, in afwijking van artikel 7, de akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter ondertekend door de meerderheid van de gemeenteraadsleden die deel uitmaken van de fractie van de kandidaat-voorzitter. Als de fractie van de kandidaat-voorzitter slechts twee verkozenen telt, volstaat de handtekening van een van hen;

  7. ze is uiterlijk acht dagen voor de gemeenteraadszitting aan de algemeen directeur bezorgd.

    Tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht hetzelfde aantal leden te behouden, zoals vastgelegd op de installatievergadering, voor wat betreft het gewicht van de fracties voor de berekening van de meerderheidsvereisten, vermeld in het eerste lid. Het aantal zetels per fractie kan enkel wijzigen ten gevolge van een opvolging tussen twee fracties die een gezamenlijke lijst vormden.

    De constructieve motie van wantrouwen kan niet bij spoedeisendheid in bespreking worden gebracht als vermeld in artikel 23.

    De constructieve motie van wantrouwen kan niet worden ingediend op de volgende momenten:

  8. in de periode van één jaar na de installatie van de gemeenteraad;

  9. in de periode van twaalf maanden voor de dag van de verkiezingen voor de volledige vernieuwing van de gemeenteraden;

  10. als er tegen de voorzitter een constructieve motie van wantrouwen is aangenomen, voor een termijn van één jaar vervallen is.

    De algemeen directeur bezorgt de constructieve motie van wantrouwen met de bijgevoegde akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter aan de voorzitter van de gemeenteraad. De voorzitter van de gemeenteraad agendeert de akte op de eerstvolgende vergadering.

    § 3. De gemeenteraad beoordeelt op de eerstvolgende vergadering na het indienen van de motie van wantrouwen bij stemming of de motie voldoet aan de voorwaarden, vermeld in paragraaf 2. Als de gemeenteraad vaststelt dat niet aan de voorwaarden is voldaan, verklaart hij de motie zonder voorwerp. Als de motie ontvankelijk is verklaard, stemt de gemeenteraad over de aanname van de motie van wantrouwen.

    § 4. Als de gemeenteraad de constructieve motie van wantrouwen aanneemt, is de voorzitter ontslagen. De voorgedragen kandidaat-voorzitter wordt verkozen verklaard.".

    Art. 5. In artikel 17, § 5, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  11. in het tweede lid worden de woorden "deze paragraaf" vervangen door de woorden "het eerste lid";

  12. het derde lid wordt vervangen door wat volgt:

    "De gemeente sluit naast de verzekering, vermeld in het eerste lid, de volgende verzekeringen af:

  13. een verzekering om de bestuurdersaansprakelijkheid te dekken die persoonlijk ten laste komt van gemeenteraadsleden bij de normale uitoefening van hun mandaat, als ze de gemeente vertegenwoordigen als lid van de raad van bestuur of als dagelijks bestuurder in een rechtspersoon indien die rechtspersoon geen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten voor de vertegenwoordigende mandataris;

  14. een verzekering voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun mandaat.".

    Art. 6. In artikel 37, § 3, van hetzelfde decreet wordt tussen het tweede en het derde lid een lid ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "In afwijking van het tweede lid worden de commissies opnieuw samengesteld na de aanname van een collectieve of een individuele constructieve motie van wantrouwen als door de aanname van de collectieve of een individuele constructieve motie van wantrouwen het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen niet hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.".

    Art. 7. In artikel 38, eerste lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021, wordt punt 9° opgeheven.

    Art. 8. Aan artikel 40, § 1, van hetzelfde decreet wordt de zinsnede ", § 1 en § 2" toegevoegd.

    Art. 9. In artikel 41 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 18 mei 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  15. in het derde lid wordt de zinsnede "de bevoegdheid tot het bepalen van vrijstellingen en verminderingen, of elke andere vorm van differentiëring met lagere tarieven" vervangen door de woorden "de bevoegdheid tot het bepalen van elke vorm van differentiëring van de tarieven";

  16. in het derde lid, 1°, wordt de zinsnede "een voorstel van gemeenteraadsbesluit dat vrijstellingen, verminderingen of differentiëring met lagere tarieven vaststelt" vervangen door de woorden "een voorstel van gemeenteraadsbesluit dat een differentiëring van tarieven vaststelt";

  17. in het derde lid, 3°, worden de woorden "vrijstellingen of verminderingen" vervangen door het woord "differentiëring";

  18. er wordt een vijfde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "In het geval, vermeld in het tweede lid, 23°, bepalen de subsidiereglementen en de beslissingen tot toekenning van nominatieve subsidies steeds als een van de subsidievoorwaarden dat de gesubsidieerde zich engageert om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteiten.".

    Art. 10. In artikel 42, § 2, van hetzelfde decreet wordt de zinsnede ", § 1 en § 2" opgeheven.

    Art. 11. In artikel 43, § 4, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  19. tussen de zinsnede "benoeming in." en de woorden "De schepen" wordt de zin "De gemeenteraad kan in elk geval de rangorde van de schepenen wijzigen." ingevoegd;

  20. na de woorden "de laatste schepen in rang" wordt de zinsnede ", tenzij de gemeenteraad de rangorde van die schepen wijzigt." ingevoegd.

    Art. 12. In artikel 44, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  21. het woord "burgemeester" wordt vervangen door de woorden "voorzitter van de gemeenteraad";

  22. de volgende zin wordt toegevoegd: "Als de voorzitter van de gemeenteraad zelf verkozen is als schepen, legt hij de eed als schepen af in handen van het oudste gemeenteraadslid.".

    Art. 13. In artikel 46 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 16 juli 2021, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  23. in paragraaf 2 wordt tussen het eerste en het tweede lid een lid ingevoegd dat luidt als volgt:

    "Tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht hetzelfde aantal leden te behouden, zoals vastgelegd op de installatievergadering, voor wat betreft het gewicht van de fracties voor de berekening van de meerderheidsvereisten, vermeld in het eerste lid. Het aantal zetels per fractie kan enkel wijzigen ten gevolge van een opvolging tussen twee fracties die een gezamenlijke lijst vormden.";

  24. in paragraaf 5 worden de woorden "en aan de provinciegouverneur" toegevoegd.

    Art. 14. Aan artikel 47 van hetzelfde decreet worden een punt 8° en 9° toegevoegd, die luiden als volgt:

    "8° de schepen die als gemeenteraadslid geschorst is op grond van artikel 199 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011;

  25. de schepen die het mandaat uitoefent van voorzitter van een federaal, Vlaams of Europees parlement als de schepen daar schriftelijk om verzoekt. In voorkomend geval geldt de verhindering zolang de schepen dat mandaat als voorzitter uitoefent.".

    Art. 15. In artikel 49, § 1, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  26. in het eerste lid wordt de zinsnede "beslist de gemeenteraad met behoud van de toepassing van artikel 42, § 3, eerste lid, of het opengevallen schepenmandaat wordt ingevuld" vervangen door de zinsnede "kan de gemeenteraad met behoud van de toepassing van artikel 42, § 3, eerste lid, beslissen om het opengevallen schepenmandaat niet in te vullen. Deze mogelijkheid bestaat niet als er in de akte van voordracht een opvolger is vermeld overeenkomstig artikel 43 en de opvolger geïnstalleerd wordt";

  27. aan het eerste lid worden de volgende zinnen toegevoegd: "De voorzitter van de gemeenteraad gaat de ontvankelijkheid na van de akte van voordracht op de vergadering van de gemeenteraad waarop de akte geagendeerd is. In voorkomend geval wordt de voorgedragen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT