15 MEI 2020. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 maart 2020 tot bestrijding van de negatieve gevolgen van het COVID-19 virus voor de gezinnen en de organisatoren in kinderopvang

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op :

-het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters, artikel 10, 3° en artikel 12, § 1, tweede lid.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld :

- De Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, heeft zijn akkoord gegeven op 13 mei 2020.

- Er is geen advies gevraagd aan de Raad van State, met toepassing van artikel 3, § 1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Er is een dringende noodzakelijkheid omdat de financiële gevolgen van de coronamaatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad genomen werden om de volksgezondheid te vrijwaren zo snel mogelijk moeten worden ingeperkt, en dit zowel voor gezinnen als voor de organisatoren van buitenschoolse opvang. Op 24 maart 2020 werd met dezelfde dringende noodzakelijkheid het besluit van de Vlaamse Regering tot bestrijding van de negatieve gevolgen van het COVID-19 virus voor de gezinnen en de organisatoren in kinderopvang goedgekeurd. Dit besluit bepaalt dat een organisator van gezinsopvang of groepsopvang die werkt met kinderbegeleiders in het sociaal statuut van de aangesloten onthaalouders of met kinderbegeleiders in het project werknemersstatuut voor onthaalouders een compensatiesubsidie ontvangt van 18,50 euro. Op het moment dat dit besluit werd goedgekeurd was er echter nog geen duidelijkheid hoe de diensten van de RSZ de kostenvergoeding zou kwalificeren die de organisator en de kinderbegeleiders zelf moet betalen. Ondertussen blijkt dat RSZ hierop RSZ-bijdragen zal berekenen waardoor dit een kost is voor de organisator die niet ingerekend was in het subsidiebedrag van 18,50 euro. Om hier het financieel nadeel te beperken is het dus absoluut noodzakelijk het subsidiebedrag voor deze organisatoren onmiddellijk en met terugwerking te verhogen zodat zij in staat zijn deze RSZ-bijdragen te financieren.

Die urgente omstandigheden maken het niet mogelijk om te...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT