15 MEI 2018. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 januari 2017, gesloten in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, betreffende het statuut van de vakbondsafvaardigingen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 9 januari 2017, gesloten in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, betreffende het statuut van de vakbondsafvaardigingen.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 15 mei 2018.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het verzekeringswezen

Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 januari 2017

Statuut van de vakbondsafvaardigingen

(Overeenkomst geregistreerd op 6 maart 2017 onder het nummer 138201/CO/306)

Inleiding

In uitvoering van het sectorakkoord 2015-2016 van 18 januari 2016 (artikel 17) hebben de sociale partners deze collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten.

De (in de originele overeenkomst van 5 december 1977) aangebrachte wijziging hebben tot doel de verkiezingen van de (bestaande) vakbondsafvaardigingen te laten samenvallen met de sociale verkiezingen voor de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk (die elke 4 jaar plaatsvinden).

In artikel 12 hebben de sociale partners echter de mogelijkheid open gelaten om nieuwe afgevaardigden aan te duiden tijdens het mandaat. Normaal loopt het mandaat af de dag van de volgende sociale verkiezingen.

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het verzekeringswezen.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft betrekking op het statuut van de vakbondsafvaardigingen die representatief zijn voor het gehele personeel; wat de oprichting van de vakbondsafvaardigingen betreft, die representatief zijn voor het georganiseerd personeel, doet zij geen afbreuk aan de toepassing van de op 24 mei 1971 in de Nationale Arbeidsraad gesloten collectieve arbeidsovereenkomst betreffende het statuut van de vakbondsafvaardigingen van het personeel der ondernemingen; deze collectieve arbeidsovereenkomst werd bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1971.

HOOFDSTUK II. - Algemene bepalingen

Art. 2. De werkgevers van de verzekeringsondernemingen die ten minste honderd werknemers tewerkstellen, alsook de werkgevers van de verzekeringsondernemingen die vijftig tot negenennegentig werknemers tewerkstellen en in welke ondernemingen een comité voor preventie en bescherming op het werk bestaat, erkennen dat al hun personeelsleden het recht hebben zich bij hen te laten vertegenwoordigen door een vakbondsafvaardiging waarvan het statuut bij deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt geregeld.

Onder "onderneming", in de zin van deze collectieve arbeidsovereenkomst, moet worden verstaan : de zetel of het filiaal; de technische bedrijfseenheid wordt als één enkele onderneming beschouwd, zelfs indien zij uit verschillende juridische entiteiten is samengesteld, voor zover hun personeel zich in éénzelfde gebouw bevindt en éénzelfde administratieve directie heeft.

Zulk een afvaardiging wordt opgericht op verzoek van één of verschillende werknemersorganisaties die representatief zijn voor het personeel van de onderneming.

Ingeval de werkgever de representativiteit voor het ondernemingspersoneel van één of verschillende eisende organisaties betwist, wordt het personeel verzocht zich door een referendum, bij eenvoudige meerderheid, uit te spreken over zijn wens om door de geëiste vakbondsafvaardiging te worden vertegenwoordigd.

Te dien einde vult het personeel het referendumbulletin in, waarvan het model als bijlage wordt overgenomen, en steekt het in de omslag welke er is bijgevoegd.

Alle maatregelen worden getroffen opdat de meest volledige geheimhouding betreffende dit referendum in acht zal worden genomen.

Voor de toepassing van dit artikel wordt onder "werknemers" verstaan : al de personen gebonden door een arbeidsovereenkomst, die afhankelijk zijn van de technische bedrijfseenheid in kwestie, met inbegrip van de inspecteurs en de agenten.

Art. 3. De representatieve werknemers- en werkgeversorganisaties betuigen instemming met de volgende principes :

- de werknemers erkennen de noodzakelijkheid van een gewettigd gezag van de ondernemingshoofden en rekenen het zich tot een eer hun werk nauwgezet te verrichten;

- de werkgevers ontzien de waardigheid van de werknemers en rekenen het zich tot een eer hen rechtvaardig te behandelen. Zij verbinden zich ertoe hun vrijheid van vereniging en de vrije ontplooiing van hun organisatie in de onderneming direct noch indirect te hinderen.

Art. 4. De B.V.V.O. Beroepsverening der Belgische en buitenlandse verzekeringsondernemingen in België werkzaam) verbindt zich ertoe haar leden aan te bevelen geen enkele druk uit te oefenen op het personeel om het te verhinderen zich bij een werknemersorganisatie aan te sluiten, en aan het niet-aangesloten personeel...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT