15 MAART 2021. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 22 november 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende de rapporteringsprocedure aan de vzw if-ic (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 22 november 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende de rapporteringsprocedure aan de vzw if-ic.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 15 maart 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 november 2019

Rapporteringsprocedure aan de vzw if-ic

(Overeenkomst geregistreerd op 4 februari 2020 onder het nummer 156721/CO/330)

Artikel 1. Toepassingsgebied

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van :

- de inrichtingen die aan de wet op de ziekenhuizen onderworpen zijn, met uitzondering van de autonome categorale ziekenhuizen (dit is elk ziekenhuis dat uitsluitend beschikt over een G-dienst (revalidatie van geriatrische patiënten) en/of een Sp-dienst (gespecialiseerde dienst voor behandeling en revalidatie) als vermeld in artikel 5, § 1, I, eerste lid, 3) en 4°, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen), de psychiatrische verzorgingstehuizen en de initiatieven van beschut wonen;

- de forensisch psychiatrische centra;

- de revalidatiecentra meer bepaald, de instellingen waarmee het Verzekeringscomité van het Riziv op voorstel van het College van geneesheren-directeurs, in uitvoering van artikel 22, 6° van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, een overeenkomst heft gesloten en die niet vallen onder de toepassing van artikel 5, § 1, I, 5° van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen;

- de diensten voor het bloed van het Rode Kruis van België;

- de thuisverpleging;

- de medisch-pediatrische centra;

- de wijkgezondheidscentra.

§ 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is niet van toepassing op het leidinggevend personeel zoals bedoeld in artikel 4, 4° van de wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen, noch op de artsen, met uitzondering van de artsen in de wijkgezondheidscentra.

Art. 2. Doel

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst geeft uitvoering aan punt 1 "if-ic" van het sociaal akkoord van 25 oktober 2017 in die zin dat ze beoogt de reële kost van de invoering van fase 1 te evalueren en dat ze de mogelijkheden voor de opstart van fase 2 simuleert.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst geeft bovendien uitvoering aan artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 december 2017 betreffende de invoering van een nieuw loonmodel voor de federale gezondheidsdiensten.

§ 2. Rekening houdend met het feit dat geen enkele nieuwe fase van de invoering van de nieuwe loonschalen kan worden opgestart zolang de globale reële kost van de vorige fase niet volledig wordt gedekt door het ter beschikking gestelde budget, moet de correlatie worden nagekeken tussen het door de overheid beschikbaar gestelde budget en de globale reële kost van fase 1.

§ 3. Om deze correlatie te controleren, heeft deze collectieve arbeidsovereenkomst als doel het volgende vast te stellen :

- enerzijds, welke gegevens moeten aan de vzw if-ic worden gerapporteerd (het "wat");

- anderzijds, de manier waarop deze gegevens aan de vzw if-ic moeten worden gerapporteerd (het "hoe").

§ 4. Deze collectieve arbeidsovereenkomst bepaalt eveneens de informatie die de werkgever moet communiceren aan lokale sociale partners van zijn instelling (de ondernemingsraad, of bij ontstentenis aan het comité voor preventie en bescherming op de werkplaats, of bij comité ontstentenis aan de lokale vakbondsafvaardiging) nadat hij van de vzw if-ic het naar behoren ingevulde formulier, zoals opgenomen in bijlage 3 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, heeft ontvangen.

Art. 3. Gerapporteerde gegevens (het "wat")

§ 1. De rapporteringsperiode loopt van 29 november 2019 tot 2 maart 2020. De werkgever moet tijdens deze periode, en ten laatste op 2 maart 2020, de gegevens rapporteren die opgenomen zijn in bijlage 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst aan de vzw if-ic, en dit in overeenstemming met de instructies beschreven in dezelfde bijlage.

§ 2. De sociale partners benadrukken het belang dat alle werkgevers waarvan de instellingen onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen, alle verwachte gegevens rapporteren aan vzw if-ic binnen de gestelde termijn vermeld in § 1 van onderhavig artikel en volgens de modaliteiten vastgelegd in artikel 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 4. Wijze van rapporteren van de gegevens (het "hoe")

§ 1. De rapportering wordt op een elektronische manier uitgevoerd, en dit uitsluitend aan de hand van de rapporteringstool opgenomen in bijlage 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst. De vzw if-ic stelt deze tool ter beschikking van de werkgevers op de eerste dag van de rapporteringsperiode, namelijk 29 november 2019.

§ 2. Vóór het overmaken aan de vzw if-ic, zullen de gegevens anoniem gemaakt worden door de instelling.

§ 3. De door de werkgevers gerapporteerde gegevens worden aan de vzw if-ic overgemaakt via een beveiligd platform. De toegangsprocedures van dit platform zullen ter beschikking gesteld worden van de werkgevers op de website van if-ic.

§ 4. De gerapporteerde gegevens mogen enkel worden gebruikt om de berekeningen en analyses uit te voeren ten behoeve van de sociale partners, teneinde de doelstellingen te realiseren die beschreven staan in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

§ 5. De sociale partners, gemandateerd binnen de besluitvormingsorganen van if-ic vzw, zorgen voor de strikte naleving van de volgende clausules :

- de vzw if-ic mag in geen enkel geval de gegevens van de individuele werkgevers of van de individuele werknemers ter beschikking stellen van de sociale partners of van derden;

- de vzw if-ic maakt bovendien geen enkel instellingsrapport op aan de hand van de gerapporteerde gegevens, met uitzondering van de berekeningen die nodig zijn in uitvoering van artikel 5 van deze collectieve arbeidsovereenkomst en met strikte inachtneming van de modaliteiten vastgelegd in dit artikel.

Art. 5. Communicatie van de resultaten

§ 1. De sociale partners, gemandateerd binnen de besluitvormingsorganen van if-ic vzw, zorgen ervoor dat :

- na ontvangst van de gegevens, de vzw if-ic voor elke instelling de nodige berekeningen uitvoert zodat aan de werkgever het naar behoren ingevulde formulier, zoals opgenomen in bijlage 3 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, kan worden gecommuniceerd;

- dit formulier door de vzw if-ic aan de werkgever bezorgd wordt;

- het formulier in geen enkel geval door de vzw if-ic kan worden doorgegeven aan derden.

§ 2. De werkgever moet de volgende informatie aan de lokale sociale partners (de ondernemingsraad, of bij ontstentenis aan het cpbw, of bij ontstentenis aan de lokale vakbondsafvaardiging) communiceren :

- een lijst met de looncomponenten die in het startbarema of het referentiebarema werden geïntegreerd conform artikel 7, § 3 of artikel 12, § 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 december 2017 betreffende de invoering van een nieuw loon model voor de federale gezondheidsdiensten, en dit...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT