15 JUNI 2022. - Koninklijk besluit van 15 juni 2022 houdende de samenstelling en de maximumbedragen van de kosten van het onderzoek bedoeld in artikel 34, eerste lid van het Consulair Wetboek alsook de nadere regels met betrekking tot de betaling en terugbetaling van deze kosten

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Ik heb de eer U hierbij een ontwerp van koninklijk besluit voor te leggen in uitvoering van het financiële luik van de wijziging aan artikel 34, zesde lid van het Consulair Wetboek door de wet van 3 juli 2019 tot wijziging van de wet van 21 december 2013 houdende het Consulair Wetboek.

Met dit koninklijk besluit worden de samenstelling en maximumbedragen van de kosten van het onderzoek waarvan sprake in artikel 34, eerste lid van het Consulair Wetboek bepaald, alsook de nadere regels met betrekking tot de betaling en terugbetaling van deze kosten.

De Belgische overheden kunnen slechts werken op basis van correcte documenten. Naast het onderzoek naar de vorm eigen aan de legalisatie, rijzen er soms ernstige twijfels over de inhoudelijke authenticiteit van buitenlande rechterlijke beslissingen of buitenlandse authentieke akten. In dat geval laat artikel 34, eerste lid van het Consulair Wetboek toe om een onderzoek te voeren naar de echtheid, conformiteit aan de lokale wetgeving of inhoudelijke authenticiteit van het document.

Artikelsgewijze bespreking

Het KB start in artikel 1 met de kosten voor het uitvoeren van een onderzoek.

Het bedrag van de kosten van het onderzoek dat ten laste valt van de persoon die een document voorlegt aan een Belgische overheid, wordt vastgelegd op 50 euro per document.

Het is de bedoeling dat dit bedrag van 50 euro herzien wordt in lijn met de evolutie van de gemiddelde reële kosten voor een onderzoek. Die zijn gelinkt aan de situatie op het terrein. Zo kan bijvoorbeeld een veranderende veiligheidssituatie een impact hebben op de kosten of kunnen de kosten onderhevig zijn aan inflatie. Werken met een gemiddelde kost in plaats van een individuele kostenraming per onderzoek zorgt niet enkel voor een efficiëntere werkwijze maar houdt de kosten die de persoon die het document voorlegt moet betalen overzichtelijk.

De betalingswijze wordt gedelegeerd aan de overheid die de aanvraag tot onderzoek behandelt, zijnde de consulaire beroepspost of de dienst "legalisatie en bestrijding documentaire fraude" van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Er dient namelijk rekening te worden gehouden met de reglementaire en technologische evolutie van betaalmogelijkheden zowel in binnen- als buitenland.

Artikel 2.

Vanaf het moment dat de persoon die het document heeft voorgelegd, schriftelijk ingelicht wordt over de noodzaak van een onderzoek, begint de betaaltermijn van dertig kalenderdagen te lopen.

Zolang er geen betaling plaatsvond of de betaling onvolledig is, wordt het onderzoek niet uitgevoerd.

Indien de betaling niet binnen de vastgelegde termijn correct is gebeurd, wordt dit vermeld op de akte als resultaat van het geopende maar niet uitgevoerde onderzoek. Dit is belangrijke informatie waarover de ontvangende overheid van het document ingelicht moet worden. De ernstige twijfel kon immers niet weggenomen worden.

Artikel 3 bepaalt de nadere regels voor de terugbetaling van de kosten.

Een onderzoek kan uitwijzen dat een document vals en/of niet conform en/of inhoudelijk niet authentiek is, maar het kan ook dat een onderzoek niets problematisch aan het licht brengt. In dat laatste geval is de terugbetaling van het bedrag van 50 euro voorzien binnen de dertig kalenderdagen na de teruggave van het document met het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT