15 JULI 2022. - Decreet over de instroom en het optimaliseren van de studie-efficiëntie in het hoger onderwijs en overige organisatorische aspecten van het hoger onderwijs (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

DECREET over de instroom en het optimaliseren van de studie-efficiëntie in het hoger onderwijs en overige organisatorische aspecten van het hoger onderwijs

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijziging van het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap

Art. 2. In artikel 26 van het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap, vervangen bij het decreet van 4 juli 2008, wordt paragraaf 2 vervangen door wat volgt:

" § 2. Het jokerkrediet omvat bij de eerste aanvraag voor een studietoelage zestig studiepunten. Het jokerkrediet wordt aangevuld met het aantal studiepunten dat aan een student die met een diplomacontract was ingeschreven werd teruggegeven conform de bepalingen, vermeld in artikel II.204, § 3, van de Codex Hoger Onderwijs van 11 oktober 2013.

Het jokerkrediet geldt voor de hele studieduur.".

HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van de Codex Hoger Onderwijs van 11 oktober 2013

Art. 3. In artikel I.3 van de Codex Hoger Onderwijs van 11 oktober 2013, het laatst gewijzigd bij het decreet van 3 juli 2020, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. er wordt een punt 19° /2 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "19° /2 deliberatiecijfer: een resultaat verworven na het examen op een opleidingsonderdeel waarvoor een student geen creditbewijs verwerft, maar waarvoor een examencommissie beslist dat dit opleidingsonderdeel niet hernomen moet worden;";

  2. er wordt een punt 58° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "58° /1 starttoets: een instellingsneutrale toets waaraan de student moet deelnemen als voorwaarde voor de eerste inschrijving in bepaalde bacheloropleidingen als vermeld in artikel II.188/1;";

  3. in punt 69° wordt punt f) vervangen door wat volgt:

    "f) het opleggen van een individuele maatregel van studievoortgangsbewaking, bedoeld in artikel II.246, § 1 tot en met § 6, § 8 en § 9;";

  4. aan punt 69° wordt een punt k) toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "k) een beslissing over substantiële verschillen in competenties als een creditbewijs meer dan vijf jaar geleden is verworven als vermeld in artikel II.225, § 3, tweede lid;";

  5. er wordt een punt 70° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "70° /1: tolerantie: regeling in examenreglement van een instelling hoger onderwijs waarbij de student geen credits verwerft maar voor een beperkt aantal studiepunten toch het vak niet moet hernemen en waarbij de student zelf beslist voor welke vakken hij dit inzet;";

  6. aan punt 76° worden de volgende zinnen toegevoegd:

    "Het programma beoogt de ontbrekende competenties van het diploma dat op rechtstreekse wijze toelating verleent bij te brengen. Indien meerdere diploma's rechtstreekse toelating verlenen, gaat het om de gemeenschappelijke ontbrekende competenties;".

    Art. 4. In artikel II.66/1, eerste lid, van dezelfde codex, ingevoegd bij het decreet van 8 december 2017 en gewijzigd bij het decreet van 1 maart 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  7. in punt 4° worden de woorden "het studiegebied Geneeskunde" vervangen door de woorden "de studiegebieden Geneeskunde en Tandheelkunde";

  8. in punt 6° worden de woorden "het studiegebied Geneeskunde" vervangen door de woorden "de studiegebieden Geneeskunde en Tandheelkunde".

    Art. 5. In artikel II.92, § 2, van dezelfde codex, ingevoegd bij het decreet van 25 april 2014 en vervangen bij het decreet van 4 mei 2018, wordt het woord "Diepenbeek" vervangen door het woord "Genk".

    Art. 6. In artikel II.153/5 van dezelfde codex, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 2018, wordt de zinsnede "bij succesvolle voltooiing ervan leiden tot een gezamenlijk diploma als vermeld in artikel II.172, § 3," vervangen door de zinsnede "samen een geïntegreerd curriculum aanbieden dat bij succesvolle voltooiing ervan leidt tot multi- of gezamenlijke diplomering,".

    Art. 7. Aan artikel II.160 van dezelfde codex, gewijzigd bij de decreten van 19 juni 2015 en 18 mei 2018, wordt een paragraaf 9 toegevoegd, die luidt als volgt:

    " § 9. De studieomvang van de volgende masteropleidingen wordt uitgebreid tot 180 studiepunten:

  9. de masteropleiding in de klinische biologie;

  10. de masteropleiding in de specialistische tandheelkunde;

  11. de masteropleiding in de specialistische mondzorg.

    De opleiding waarvan de studieomvang wordt uitgebreid wordt geacht geaccrediteerd te zijn tot en met het einde van het tweede academiejaar dat volgt op het einde van het academiejaar waarin de nieuw bepaalde studieomvang voor de eerste keer geheel doorlopen werd.".

    Art. 8. In artikel II.164 van dezelfde codex, gewijzigd bij de decreten van 17 juni 2016 en 4 mei 2018, wordt een paragraaf 1/1 ingevoegd, die luidt als volgt:

    " § 1/1. Studenten die ingeschreven waren in een masteropleiding klinische biologie, specialistische tandheelkunde of specialistische mondzorg in het academiejaar voorafgaand aan het academiejaar waarin de uitbreiding van de studieomvang van deze masteropleiding, vermeld in artikel II.160, § 9, wordt ingevoerd, kunnen deze masteropleiding voltooien binnen de twee daaropvolgende academiejaren of kunnen inschrijven voor de in studieomvang uitgebreide masteropleiding met behoud van de verworven creditbewijzen.".

    Art. 9. In artikel II.170/9, § 1, eerste lid, van dezelfde codex, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 2018, wordt een punt 2° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "2° /1 voor de opleidingen, vermeld in artikel II.160, § 9, waarvan de studieomvang is uitgebreid;".

    Art. 10. In artikel II.170/12, vierde lid, van dezelfde codex, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 2018, wordt de zinsnede "bij succesvolle voltooiing ervan leiden tot een gezamenlijk diploma als vermeld in artikel II.172, § 3," vervangen door de zinsnede "samen een geïntegreerd curriculum aanbieden dat bij succesvolle voltooiing ervan leidt tot multi- of gezamenlijke diplomering,".

    Art. 11. In artikel II.176, tweede lid, van dezelfde codex, gewijzigd bij het decreet van 4 mei 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  12. er wordt een punt 1° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "1° /1 een diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 3, uitgereikt vanaf het schooljaar 2024-2025;";

  13. aan punt 2° wordt een zinsnede toegevoegd, die luidt als volgt: ", uitgereikt tot en met het schooljaar 2024-2025;";

  14. er wordt een punt 2° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "2° /1 een diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 4, uitgereikt vanaf het schooljaar 2024-2025;".

    Art. 12. In artikel II.178, eerste lid, van dezelfde codex worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  15. aan punt 1° wordt een zinsnede toegevoegd, die luidt als volgt: ", uitgereikt tot en met het schooljaar 2024-2025;";

  16. er wordt een punt 1° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "1° /1 een diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 4, uitgereikt vanaf het schooljaar 2024-2025;";

  17. er wordt een punt 4° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: "4° /1 een diploma van bachelor of master;".

    Art. 13. In dezelfde codex wordt een artikel II.187/1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. II.187/1. § 1. Voor de inschrijving in een bacheloropleiding in het studiegebied Diergeneeskunde geldt naast de algemene toelatingsvoorwaarde, als bijkomende toelatingsvoorwaarde het gunstig gerangschikt zijn op basis van een toelatingsexamen, hierna het toelatingsexamen dierenarts te noemen. Het toelatingsexamen dierenarts wordt georganiseerd door een examencommissie.

    Het toelatingsexamen dierenarts beoogt het toetsen van de bekwaamheid van de studenten om een diergeneeskundige opleiding met succes af te ronden.

    § 2. Het toelatingsexamen dierenarts is vergelijkend van aard.

    De kandidaten die ten minste de helft van de punten behalen op elk examenonderdeel, voldoen aan de voorwaarde voor rangschikking. Kandidaten die aan deze voorwaarde voldoen, worden gerangschikt in de volgorde van de behaalde numerieke totaalscore.

    De gerangschikte kandidaten met de hoogst behaalde scores worden gunstig gerangschikt, rekening houdend met het startquotum, vermeld in paragraaf 3.

    De lijst met de gunstig gerangschikte kandidaten wordt definitief bekendgemaakt uiterlijk vóór 1 augustus van het jaar waarin het toelatingsexamen dierenarts is georganiseerd.

    § 3. Het startquotum voor de bacheloropleiding in het studiegebied Diergeneeskunde bedraagt 240 kandidaten en is gebaseerd op beroeps- en opleidingsgerelateerde parameters.

    Afhankelijk van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT