15 JULI 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de verhouding van de stemrechten tussen de gemeenten en OCMW'S die in het werkingsgebied voor woonmaatschappijen 'Midwest-West' liggen

Rechtsgrond

Dit besluit is gebaseerd op:

- de Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 4.39/2, § 2, ingevoegd bij het decreet van 9 juli 2021.

Vormvereiste

De volgende vormvereiste is vervuld:

- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 30/06/2022.

Motivering

Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:

- Artikel 4.39/2, § 2, van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat de Vlaamse Regering de verhouding vaststelt van de stemrechten tussen de gemeenten en OCMW's die in een bepaald werkingsgebied liggen, aan de hand van objectieve criteria die verband houden met het woonbeleid, zoals bepaald in artikel 4.102/2, § 1, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW van 2021).

- De Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed heeft de lokale besturen op 7 februari 2022 om advies gevraagd. Daarbij werden ze uitgenodigd om uiterlijk op 13 mei 2022 een concreet en gedragen gemotiveerd voorstel van onderlinge verhouding van stemrechten in te dienen. Het lokale draagvlak was een belangrijk criterium.

- De gemeenten Ardooie, Hooglede, Izegem, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Moorslede, Poperinge, Roeselare, Torhout, Vleteren en Zonnebeke uit het werkingsgebied Midwest-West hebben een advies ingediend dat rekening houdt met de voormelde criteria van artikel 4.102/2, § 1, tweede lid, van het BVCW van 2021, waarin wordt voorgesteld om aan de twee verplichte objectieve criteria de volgende gewichten toe te kennen:

  1. de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen: 60%;

  2. de verhouding tussen het aantal huishoudens: 40%.

    - Er is geen nieuw advies ontvangen van de gemeente Staden uit het werkingsgebied Midwest-West, maar in het advies uit 2021 over de afbakening van het werkingsgebied werd voorgesteld om aan de twee verplichte objectieve criteria de volgende gewichten toe te kennen:

  3. de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen: 60%;

  4. de verhouding tussen het aantal huishoudens: 40%.

    - Er is geen nieuw advies ontvangen van de gemeenten Ledegem en Ingelmunster uit het werkingsgebied Midwest-West, maar in hun advies uit 2021 over de afbakening van het werkingsgebied werd voorgesteld om aan de twee verplichte objectieve criteria de volgende gewichten toe te kennen:

  5. de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen: 50%;

  6. de verhouding tussen het aantal huishoudens: 50%.

    - Uit het bovenstaande blijkt dat er geen vraag is naar de toepassing van bijkomende criteria als vermeld in artikel...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT