14 JULI 2021. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 september 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de warenhuizen, betreffende de lonen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de warenhuizen;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 23 september 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de warenhuizen, betreffende de lonen.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 14 juli 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de warenhuizen

Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 september 2019

Lonen

(Overeenkomst geregistreerd op 30 oktober 2019 onder het nummer 154927/CO/312)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de warenhuizen.

§ 2. Met "werknemers" worden de mannelijke en vrouwelijke werknemers bedoeld.

HOOFDSTUK II. - Loonschalen

Afdeling 1. Minimummaandlonen van de bedienden

  1. Barema's

    1) Algemeen barema (barema "B")

    Art. 2. De maandelijkse minimumlonen van de bedienden worden vastgesteld op 1 juli 2019, ten overstaan van index 106,01, spil van de stabilisatieschijf 103,93 - 106,01 - 108,13 (basis 2013) zoals bepaald in bijlage 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

    2) Specifiek barema "C"

    Art. 3. De maandelijkse minimumlonen van de bedienden in de onderneming Carrefour worden vastgesteld op 1 juli 2019, ten overstaan van index 106,01, spil van de stabilisatieschijf 103,93 - 106,01 - 108,13 (basis 2013) zoals bepaald in bijlage 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

  2. Opklimming in de loonschaal

    Art. 4. De opklimming in de minimumloonschaal geschiedt jaarlijks en gelijkmatig. Zij wordt gespreid over een periode van 22 jaar voor de bedienden, in functie van de anciënniteit in de onderneming.

    De opklimming in de loonschalen wordt verdeeld als volgt :

    1. voor de bedienden aangeworven zonder beroepservaring : 100 pct. in functie van de anciënniteit in de onderneming;

    2. voor de bedienden aangeworven met beroepservaring : 50 pct. in functie van de verworven ervaring vóór de indiensttreding bij de onderneming en 50 pct. in functie van de anciënniteit in de onderneming.

    De kaderleden van de zesde en zevende categorie hebben recht op een bijkomende verhoging die wordt toegekend ter gelegenheid van de uitbetaling van de verhoging verschuldigd ingevolge de opklimming in de loonschaal op grond van anciënniteit. Deze bijkomende verhoging is gelijk aan 33 pct. van de nominale waarde van de jaarlijkse verhoging.

    Art. 5. De verhogingen welke voortspruiten uit de in artikel 2 bepaalde opklimming in de loonschaal, worden betaald naar keuze van de werkgever :

    - hetzij de eerste maand volgend op deze waarin de bediende in dienst is getreden;

    - hetzij op 1 februari van elk jaar voor het personeel waarvan de verjaardag van de indiensttreding tussen 1 november en 30 april valt;

    - hetzij op 1 augustus van elk jaar voor het personeel waarvan de verjaardag van de indiensttreding tussen 1 mei en 31 oktober valt.

  3. Studentenbarema's

    Art. 6. Voor werknemers onder studentenstatuut (de werknemers verbonden met een arbeidsovereenkomst voor tewerkstelling van studenten, zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten) bestaat een apart studentenbarema zoals bepaald in bijlagen 1 en 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

  4. Conventionele verhoging

    Art. 7. Vanaf 1 juli 2019 zullen de minimumloonschalen en de werkelijk betaalde lonen van de bedienden verhoogd worden met 26 EUR bruto per maand.

    Aan de deeltijdse werknemers zal deze verhoging naar verhouding tot hun prestaties toegekend worden.

    Afdeling 2. Minimumuurlonen van de arbeiders

  5. Barema's

    1) Algemeen barema (barema "B")

    Art. 8. De maandelijkse minimumlonen van de arbeiders worden vastgesteld op 1 juli 2019, ten overstaan van index 106,01, spil van de stabilisatieschijf 103,93 - 106,01 - 108,13 (basis 2013) zoals bepaald in bijlage 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

    2) Specifiek barema "C"

    Art. 9. De maandelijkse minimumlonen van de arbeiders in de onderneming Carrefour worden vastgesteld op 1 juli 2019, ten overstaan van index 106,01, spil van de stabilisatieschijf 103,93 - 106,01 - 108,13 (basis 2013) zoals bepaald in bijlage 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

  6. Opklimming in de loonschaal

    Art. 10. Afgezien van de uitwerking van de loonsverhogingen in absolute bedragen geschiedt de opklimming in de minimumloonschaal jaarlijks en gelijkmatig. Zij wordt gespreid over een periode van 20 jaar, in functie van de anciënniteit in de onderneming.

    Art. 11. De verhogingen welke voortspruiten uit de in artikel 8 bepaalde opklimming in de loonschaal, worden betaald naar keuze van de werkgever :

    - hetzij de eerste maand volgend op deze waarin de arbeider in dienst is getreden;

    - hetzij op 1 februari van elk jaar voor het personeel waarvan de verjaardag van de indiensttreding tussen 1 november en 30 april valt;

    - hetzij op 1 augustus van elk jaar voor het personeel waarvan de verjaardag van de indiensttreding tussen 1 mei en 31 oktober valt.

  7. Studentenbarema's

    Art. 12. Voor werknemers onder studentenstatuut (de werknemers verbonden met een arbeidsovereenkomst voor tewerkstelling van studenten, zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten) bestaat een apart studentenbarema zoals bepaald in bijlagen 1 en 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

  8. Conventionele verhoging

    Art. 13. Vanaf 1 juli 2019 zullen de minimumloonschalen en de werkelijk betaalde lonen van de arbeiders verhoogd worden met 0,1714 EUR bruto per uur.

    Aan de deeltijdse werknemers zal deze verhoging naar verhouding tot hun prestaties toegekend worden.

    Afdeling 3. Gemeenschappelijke bepalingen

  9. In rekening te nemen anciënniteit

    Art. 14. Voor de toepassing van de loonschalen wordt rekening gehouden met de anciënniteit, verworven in de uitoefening van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur en van vervangingscontracten bij dezelfde werkgever.

  10. Toekenning van de verhogingen verschuldigd ingevolge de opklimming in de loonschalen

    Art. 15. Het bedrag van de jaarlijkse of tweejaarlijkse loonschaalverhoging wordt gevoegd bij de werkelijk uitbetaalde lonen.

  11. Overgang naar een andere categorie

    Art. 16. De bediende die naar een hogere categorie overgaat, geniet integraal de loonschaal van de categorie waarin hij wordt ondergebracht met ingang van de datum van zijn bevordering.

    Art. 17. In geval van onmiddellijke bevordering van een basisbediende van de zelfbediening, zoals is bepaald in artikel 11 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de functieclassificatie, tot een functie van de vijfde categorie, gebeurt de overgang naar de loonschaal van de vijfde categorie als volgt : onmiddellijke toekenning van 50 pct. van het verschil tussen het vorige loonschaalniveau van de betrokkene en het nieuwe loonschaalniveau van de vijfde categorie; het toekennen van de overige 50 pct. wordt gespreid over vier jaar.

  12. Ziekte of ongeval - gewaarborgd maandloon

    Art. 18. In geval van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte of ongeval, omvat het loon waarop de werknemer recht heeft gedurende de eerste dertig dagen van zijn ongeschiktheid eveneens dit voor de arbeidsprestaties verricht na achttien uur, voor zover deze contractueel zijn vastgelegd.

    Art. 19. Voor het personeel dat tewerkgesteld is met een onvolledige dienstbetrekking houdt de werkgever rekening met het loon voor de contractueel bepaalde arbeidsprestaties na achttien uur, alsook met dit voor het gemiddelde van de overschrijdingen (bijkomende uren) van het aantal contractueel bepaalde arbeidsuren gedurende de drie voorafgaande maanden.

    Art. 20. Het gewaarborgd maandloon wordt betaald vanaf de eerste afwezigheidsdag.

  13. Personeel tewerkgesteld met onvolledige dienstbetrekking

    Art. 21. De lonen van het personeel dat tewerkgesteld is met een onvolledige dienstbetrekking worden berekend volgens één van de twee hiernavolgende formules :

    1. uurloon :

      loonschaalbedrag van de categorie / 151,66;

    2. maandloon :

      loonschaalbedrag van de categorie x aantal maandelijkse arbeidsuren / 151,66.

      HOOFDSTUK III. - Slotbepalingen

      Art. 22. De collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen, geregistreerd onder het nummer 142264/CO/312 wordt opgeheven op 1 juli 2019.

      Art. 23. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2019. Zij is gesloten voor onbepaalde tijd.

      Zij kan door elk van de ondertekenende partijen worden opgezegd mits een opzeggingstermijn van drie maanden gegeven bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de warenhuizen.

      Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 14 juli 2021.

      De Minister van Werk,

      P.-Y. DERMAGNE

      Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 september 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de warenhuizen, betreffende de lonen

      Annexe 1ère à la convention collective de travail du 23 septembre 2019, conclue au sein de la Commission paritaire des grands magasins, relative aux salaires

      Algemeen barema/Barème général

      Loonschalen van de bedienden*/Barèmes des employés*

      * Barema's van toepassing vanaf 1 juli 2019 (inclusief conventionele verhoging van 26 EUR)/

      * Barèmes applicables à partir du 1er juillet 2019 (augmentation conventionnelle de 26 EUR incluse)

      Categorie I/Catégorie I - Uitvoerend personeel/Employés d'exécution

      Ervaring/Expérience...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT