14 AUGUSTUS 2021. - Koninklijk besluit tot aanpassing aan de welvaart van bepaalde pensioenen in de regeling voor zelfstandigen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Wij hebben de eer het voorliggend ontwerp van koninklijk besluit ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen. Dit ontwerp heeft als doel de pensioenen van zelfstandigen die daadwerkelijk uitbetaald worden of betaalbaar zijn op 1 juli 2021 te verhogen met 1,7%.

Die verhoging kadert in de aanpassing van de pensioenen aan de evolutie van de welvaart.

De huidige maatregel vervolledigt de verhogingen die voorzien zijn in de artikelen 46 tot 49 in de wet van 18 juli 2021 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie en het geheel van deze maatregelen verzekeren een herwaardering met 1,7% van het pensioenbedrag met betrekking tot de loopbaanjaren vóór 1984 en van 1984 tot 2020 voor alle gepensioneerde en toekomstig gepensioneerde zelfstandigen die een proportioneel pensioen, berekend op grond van de beroepsinkomsten, genieten.

Commentaar van de artikelen

Artikel 1

Artikel 1 bevat de verhoging met 1,7% van de pensioenen die betaalbaar zijn op 1 juli 2021.

Deze welvaartsaanpassing geldt voor alle pensioenen van de zelfstandigen ongeacht de datum waarop ze vóór 1 juli 2021 zijn ingegaan.

De verhoging wordt echter niet voorzien voor de pensioenen die berekend werden in functie van het bedrag van het minimumpensioen en evenmin voor de onvoorwaardelijke pensioenen.

Artikel 2

Artikel 2 bevat de datum van inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel 3

Artikel 3 preciseert dat de Minister bevoegd voor Pensioenen en de Minister bevoegd voor de Zelfstandigen, ieder wat hem betreft, belast is met de uitvoering van dit besluit.

Wij hebben de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaars,

De Minister van Pensioenen,

K. LALIEUX

De Minister van de Zelfstandigen

D. CLARINVAL

Raad van State

afdeling Wetgeving

Advies 69.618/1 van 22 juni 2021 over een ontwerp van koninklijk besluit `tot aanpassing aan de welvaart van bepaalde pensioenen in de regeling voor zelfstandigen'

Op 16 juni 2021 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Zelfstandigen verzocht binnen een termijn van vijf werkdagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `tot aanpassing aan de welvaart van bepaalde pensioenen in de regeling voor zelfstandigen'.

Het ontwerp is door de eerste kamer onderzocht op 22 juni 2021 . De kamer was samengesteld uit Marnix Van Damme, kamervoorzitter, Chantal Bamps en Bert Thys, staatsraden, Johan Put, assessor, en Wim...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT