12 NOVEMBER 2021. - Decreet betreffende de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding van werkzoekenden (1)

Het Waalse Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt:

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit decreet regelt overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet een aangelegenheid bedoeld in artikel 127 ervan.

Art. 2. Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder:

  1. FOREm : de "Office wallon de la Formation professionnelle et de l'Emploi", opgericht bij het decreet van 6 mei 1999 betreffende de "Office wallon de la formation professionnelle et de l'Emploi" ;

  2. het decreet van 6 mei 1999: het decreet van 6 mei 1999 betreffende de "Office wallon de la formation professionnelle et de l'emploi" (Waalse dienst voor beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling);

  3. de gebruiker: de particuliere gebruiker bedoeld in artikel 1bis, 1°, van het decreet van 6 mei 1999;

  4. de werkzoekende: elke werkzoekende in de zin van artikel 1bis, 2°, van het decreet van 6 mei 1999;

  5. de verplicht ingeschreven werkzoekende: elke werkzoekende in de zin van artikel 1bis, 2° /1, van het decreet van 6 mei 1999;

  6. de verplicht ingeschreven jonge werkzoekende: elke werkzoekende in de zin van artikel 1bis, 2° /2, van het decreet van 6 mei 1999;

  7. de verplicht ingeschreven werkzoekende onderworpen aan een verplichting van aangepaste beschikbaarheid: elke werkzoekende in de zin van artikel 1bis, 2° /3, van het decreet van 6 mei 1999;

  8. de niet-werkende werkzoekende: elke werkzoekende in de zin van artikel 1bis, 2°, van het decreet van 6 mei 1999 die voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

    a) geen betaalde beroepsactiviteit uitoefent ;

    b) een onvrijwillig deeltijdse werknemer is, zoals bedoeld in artikel 29 van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering;

    c) uitsluitend een bezoldigde beroepsactiviteit uitoefent als zelfstandige in bijberoep;

  9. de beroepspositionering: identificatie, die zich waarschijnlijk gedurende de gehele loopbaan zal ontwikkelen, van het beroep waarin de werkzoekende werk wil zoeken, ongeacht of hij al dan niet over alle vereiste vaardigheden beschikt;

  10. de begeleidingspartner: elke rechtspersoon die een opdracht van openbare dienstverlening uitvoert, toevertrouwd door of krachtens een wettelijke of reglementaire bepaling, die bijdraagt tot de socio-professionele inschakeling van werkzoekenden en die met FOREm samenwerkt bij de uitvoering van de coaching- en de oplossingsgerichte begeleiding, overeenkomstig hoofdstuk 4, afdeling 2;

  11. de derde : elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die tussenkomt in het kader van coaching- en oplossingsgerichte begeleiding, overeenkomstig hoofdstuk 4, afdeling 3;

  12. het enkel dossier: het enkel dossier van de gebruiker bedoeld in artikel 1bis, 16°, van het decreet van 6 mei 1999;

  13. de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding: alle door FOREm gecoördineerde diensten, die door FOREm of door begeleidingspartners of derden worden uitgevoerd, zodra de werkzoekende zich inschrijft, mobiliseren deze in het kader van zijn professionele inschakelingsparcours en zijn gericht op het profiel en de aspiraties van de werkzoekende, analyse van zijn behoeften, zijn mate van autonomie bij het zoeken naar werk en met betrekking tot het gebruik van digitale kanalen, zijn mate van nabijheid tot de arbeidsmarkt, de sociaaleconomische omgeving waarin hij zich ontwikkelt en de realiteit van de arbeidsmarkt, met het oog op zijn duurzame inschakeling op de arbeidsmarkt;

  14. doorverwijzen: proces met het oog op het organiseren door FOREm van het in contact brengen van de werkzoekende met de begeleidingspartner of de derde van wie is vastgesteld dat het dienstenaanbod beantwoordt of kan beantwoorden aan de behoeften van de werkzoekende.

    De definities opgenomen in het eerste lid kunnen nader bepaald worden door de Regering.

    Art. 3. Onverminderd het feit dat de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding op een andere manier en met een andere intensiteit worden verstrekt naar gelang van het profiel van elke werkzoekende, garandeert FOREm een gelijke behandeling bij de uitvoering van de hem toevertrouwde opdrachten en van de daaruit voortvloeiende diensten, ongeacht de modaliteiten van de interactie met de werkzoekende, hetzij face-to-face, hetzij op afstand.

    HOOFDSTUK 2. - Inschrijving als werkzoekende

    Art. 4. § 1. Onverminderd de artikelen 64 en 65 van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels, kan iedere natuurlijke persoon die in het Franse taalgebied verblijft overeenkomstig artikel 1 van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten, en die het recht heeft zich op de arbeidsmarkt te begeven, zich als werkzoekende inschrijven bij FOREm.

    FOREm is voorstander van de inschrijving op afstand en garandeert tegelijkertijd dat alle in lid 1 bedoelde natuurlijke personen zich rechtstreeks tot zijn diensten kunnen wenden om zich in te schrijven.

    § 2. Vóór zijn inschrijving als werkzoekende registreert de in paragraaf 1, eerste lid, bedoelde natuurlijke persoon zich bij FOREm als gebruiker, autonoom of met de hulp van FOREm. Deze registratie geeft toegang tot een persoonlijke ruimte en, via deze ruimte, tot de online diensten van FOREm en genereert, na authentificatie van de gebruiker, de aanmaak van zijn enkel dossier.

    Om zich te kunnen inschrijven en om FOREm in staat te stellen hem te authenticeren, identificeert de in paragraaf 1, eerste lid, bedoelde natuurlijke persoon zich online of met behulp van de diensten van FOREm, door middel van zijn identiteitskaart of enig ander identificatiemiddel dat een hoge mate van garantie biedt, als bedoeld in Verordening (EU) nr. 910/2014 van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/EG, en deelt de gegevens mee bedoeld in artikel 4/1, § 1, 1° tot 11°, van het decreet van 6 mei 1999.

    Wanneer de in lid 2 bedoelde gegevens beschikbaar zijn uit authentieke bronnen waartoe FOREm toegang heeft, past FOREm het beginsel van eenmalige verzameling toe en verkrijgt zij deze gegevens rechtstreeks uit de authentieke bron.

    Onverminderd artikel 4 van het decreet van 27 maart 2014 betreffende de communicaties via elektronische weg tussen de gebruikers en de Waalse openbare overheden, geeft FOREm de voorkeur aan de elektronische mededeling van het inschrijvingsbewijs, waarbij het recht van de werkzoekende om het bewijs per post of bij de diensten van FOREm te ontvangen, wordt gewaarborgd.

    § 3. Om het parcours van de werkzoekende naar duurzame inschakeling op de arbeidsmarkt te optimaliseren, zorgt FOREm er via het enkel dossier voor:

  15. de informatie met betrekking tot de werkzoekende, zijn inschakelingsparcours en zijn toenadering tot FOREm, tot de begeleidingspartners en tot derden, gedurende het hele parcours, te centraliseren, te bewaren en te aggregeren;

  16. in het kader van de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding van de werkzoekende, de onderlinge uitwisseling van informatie met de begeleidingspartners of derden mogelijk te maken.

    § 4. De Regering kan de modaliteiten van de inschrijving als werkzoekende nader bepalen.

    Art. 5. § 1. De inschrijving als werkzoekende is drie maanden geldig. Ze eindigt automatisch wanneer een van de volgende omstandigheden zich voordoet:

  17. het verstrijken van de geldigheidsduur van drie maanden; 2° de werkzoekende verzoekt om te worden uitgeschreven;

  18. de werkzoekende heeft niet langer recht op toegang tot de arbeidsmarkt.

    § 2. In afwijking van paragraaf 1 wordt de werkzoekende die op het ogenblik van de inschrijving beantwoordt aan de definitie bedoeld in artikel 2, eerste lid, 8°, ingeschreven voor onbepaalde duur. In dit geval eindigt de inschrijving wanneer een van de volgende omstandigheden zich voordoet:

  19. de werkzoekende verzoekt om te worden uitgeschreven ;

  20. de werkzoekende heeft niet langer recht op toegang tot de arbeidsmarkt;

  21. de werkzoekende beantwoordt niet langer aan de definitie, vermeld in artikel 2, eerste lid, 8°, gedurende achtentwintig opeenvolgende dagen;

  22. de werkzoekende verblijft niet langer in het Franse taalgebied overeenkomstig artikel 4, § 1, eerste lid.

    In afwijking van het eerste lid, 3°, blijft de verplicht ingeschreven jonge werkzoekende als werkzoekende ingeschreven wanneer hij niet voldoet aan de definitie bedoeld in artikel 2, 8°, gedurende meer dan achtentwintig opeenvolgende dagen.

    De Regering kan de omstandigheden waaronder de inschrijving eindigt, aanvullen.

    § 3. Teneinde het recht op sociale zekerheid te verzekeren, moet een werkzoekende die tijdens de geldigheidsduur van de in paragraaf 1 bedoelde inschrijving een niet-werkende werkzoekende wordt, zich opnieuw bij FOREm inschrijven.

    Art. 6. Bij de inschrijving informeert FOREm de werkzoekende over zijn rechten en plichten en over de diensten die FOREm hem ter beschikking stelt om zijn inschakeling op de arbeidsmarkt te ondersteunen.

    HOOFDSTUK 3. - Coaching- en oplossingsgerichte begeleiding

    Art. 7. § 1. Om hun duurzame socio-professionele inschakeling in een kwaliteitsbaan te bevorderen, krijgen alle werkzoekenden, zodra zij zich inschrijven, coaching- en oplossingsgerichte begeleiding, die is aangepast aan hun profiel, hun professionele aspiraties, de analyse van hun behoeften, hun mate van autonomie bij het zoeken naar werk en met betrekking tot het gebruik van digitale kanalen, hun mate van nabijheid tot de markt, hun sociaaleconomische omgeving en de realiteiten van de arbeidsmarkt.

    De intensiteit en de aard van de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding houden rekening met de prioriteit die moet worden toegekend aan niet-werkende werkzoekenden en kunnen variëren naar gelang van het adaptieve karakter van de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding, met name naar gelang van de mate waarin de werkzoekende dichter bij de arbeidsmarkt staat en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT