11 MAART 2021. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 december 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, betreffende de lonen, premies, vergoedingen en indexering (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 5 december 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, betreffende de lonen, premies, vergoedingen en indexering.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 11 maart 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 5 december 2019

Lonen, premies, vergoedingen en indexering

(Overeenkomst geregistreerd op 11 februari 2020 onder het nummer 157032/CO/317)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtdiensten.

Onder "werknemer" wordt verstaan : zowel de mannelijke als de vrouwelijke arbeider of bediende.

HOOFDSTUK II. - Arbeiders

Afdeling I. - Lonen

Art. 2. § 1. De minimum uurlonen en de effectief betaalde uurlonen aan de arbeiders, bedoeld in artikels 2 tot 9 inbegrepen, van de collectieve overeenkomst van 12 december 2013 (koninklijk besluit van 31 augustus 2014 - Belgisch Staatsblad van 28 november 2014) betreffende de classificatie van de beroepen, worden verhoogd met 1,1 pct. op 1 januari 2020.

§ 2. De minimum uurlonen van toepassing vanaf 1 januari 2020, voor een effectieve gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 37 uren, zijn opgenomen in bijlage 1 aan onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

§ 3. Het aanvangsloon, dat niet van toepassing is op de militaire basissen, is vastgesteld op 95 pct. van het loon van de categorie van de uitgeoefende functie en dit voor een maximumduur van 3 maanden. De aanvangslonen die vanaf 1 januari 2020 van toepassing zijn, zijn in bijlage 1 opgenomen.

§ 4. De minimumuurlonen en de werkelijke uitbetaalde lonen zijn verschuldigd voor alle aanwezigheidsuren.

Art. 3. Functie van de waardevervoerder

  1. Criteria voor de toekenning van de functie

    Als vervoerder van fondsen en/of waarden wordt aangezien iedere werknemer die een activiteit van vervoerder van fondsen en/of waarden verricht welke 70 pct. van het totaal van zijn werkelijke arbeidsprestaties tijdens de drie maanden die voorafgaan vertegenwoordigt.

    Wanneer een werknemer wordt beschouwd als vervoerder van fondsen en/of waarden, wordt met alle verrichte arbeidsprestaties, van welke aard ook, rekening gehouden bij de berekening van de overuren. Indien de vervoerder om economische redenen die worden erkend na overleg tussen de werkgever en de vakorganisaties gedurende drie maanden minder dan 50 pct. van het totaal van zijn werkelijke arbeidsprestaties als vervoerder moet verrichten, wordt hij niet langer beschouwd als fondsenvervoerder totdat hij opnieuw voldoet aan de vereiste voorwaarden.

  2. Voordelen verbonden aan de functie van vervoerder van fondsen en/of waarden

    De toekenning van de functie van vervoerder van fondsen en/of waarden impliceert automatisch het genot van het loon, de arbeidstijdregeling en andere voordelen die verbonden zijn aan het vervoer van fondsen en/of waarden, naar verhouding van de werkelijk gewerkte uren bij het vervoer van fondsen en/of waarden.

    De arbeidsprestaties verricht in een andere functie worden betaald volgens de bedragen die gelden voor de betrokken categorie.

    De niet verrichte, maar gelijkgestelde uren, alsmede de overuren, worden betaald volgens het loon van de vervoerder van fondsen en/of waarden.

  3. Bijzondere bepalingen

    In overleg met de vakbondsafvaardiging wordt de individuele toestand inzake het vervoer van fondsen en/of waarden driemaandelijks onderzocht.

    Iedere nieuwe werknemer die wordt tewerkgesteld in het vervoer van fondsen en/of waarden verkrijgt de genoemde functie na een termijn van drie maanden, voor zover hij minstens 70 pct. van het totaal van zijn werkelijke arbeidsprestaties in het vervoer van fondsen en/of waarden heeft verricht.

    Voor iedere praktische moeilijkheid die het gevolg is van de toepassing van deze paragraaf moet het paritair comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten een beslissing treffen.

    Afdeling II. - Premies

    Art. 4. § 1. Wapenpremie :

    De premie per uur, die wordt toegekend sinds 1 juli 1987 blijft van toepassing voor arbeidsprestaties met een wapen. Sinds 1 oktober 2018 bedraagt de premie 0,1992 EUR per uur.

    Deze premie wordt geïndexeerd, zoals het loon.

    Deze premie is niet van toepassing in de militaire basissen en voor de waardevervoerders.

    § 2. Premie voor zaterdagen, zondagen en feestdagen :

  4. Een premie voor arbeidsprestaties op zondag (van 00.00 uur tot 24.00 uur) die gelijk is aan 20 pct. van het loon van categorie SB wordt toegekend aan alle categorieën van arbeiders met uitzondering van de waardevervoerders (het rijdend personeel) en de vaultmedewerkers voor alle uren aanwezigheid.

    Vanaf 1 januari 2020 wordt deze premie gebracht op 23 pct. van het werkelijk betaalde uurloon (zonder premies).

    Voor de waardentransporteurs en de medewerkers in de vault is de premie voor zondagwerk gelijk aan 100 pct. van het effectieve uurloon, zoals voorzien in de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 december 2019 betreffende het weekendwerk in het waardenvervoer.

  5. Een premie voor arbeidsprestaties gedurende de 11 feestdagen (van 00.00 uur tot 24.00 uur). Deze is gelijk aan 30 pct. van het loon van categorie SB en wordt toegekend aan alle categorieën van arbeiders.

    Vanaf 1 januari 2020 wordt deze premie berekend op basis van het werkelijk betaalde uurloon (zonder premies).

    Sinds 1 januari 2008 wordt deze premie verdubbeld vanaf de 7de gepresteerde feestdag.

    Naast de wettelijke feestdagen :

    - 1 januari : Nieuwjaar;

    - Paasmaandag;

    - 1 mei : Feest van de arbeid;

    - O.L.H.- Hemelvaart;

    - Pinkstermaandag;

    - 21 juli : Nationale feestdag;

    - 15 augustus : O.L.V.- Hemelvaart;

    - 1 november : Allerheiligen;

    - 11 november : Wapenstilstand;

    - 25 december : Kerstmis,

    worden ook als feestdagen beschouwd de communautaire feestdagen, met name :

    - 21 juli : Vlaamse gemeenschap;

    - 27 september : Franse gemeenschap;

    - 15 november : Duitstalige gemeenschap.

  6. Sinds 1 maart 2011, een premie voor prestaties op een zaterdag (van 00.00 uur tot 24.00 uur). Deze is gelijk aan 15 pct. van het loon van categorie SB en wordt toegekend aan alle categorieën van arbeiders, met uitzondering van de waardevervoerders (het rijdend personeel) en de vaultmedewerkers voor alle uren aanwezigheid.

    Vanaf 1 januari 2020 wordt deze premie gebracht op 18 pct. van het werkelijk betaalde uurloon (zonder premies).

    Voor de waardentransporteurs en de medewerkers in de vault is de premie voor zaterdagwerk gelijk aan 50 pct. van het effectieve uurloon, zoals voorzien in de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 december 2019 betreffende het weekendwerk in het waardenvervoer.

    § 3. Nachtpremie :

    Aan alle categorieën van arbeiders, voor alle uren aanwezigheid tussen 22.00 uur en 6.00 uur, wordt een nachtpremie toegekend die gelijk is aan 22,5 pct. van het loon van categorie SB.

    De premies voor nachtarbeid en arbeidsprestaties op zaterdagen, zondagen en feestdagen zijn cumuleerbaar.

    § 4. Stand-by premie :

    Een premie wordt toegekend aan de arbeiders die gedurende minstens 12 uren "stand-by" zijn. Deze premie bedraagt 6,05 EUR per 24 uren of 42,35 EUR per kalenderweek (bedragen geldig vanaf 1 oktober 2018). Een minimum van 3,03 EUR wordt gewaarborgd voor een "stand by" van minder dan 12 uur.

    Sinds 1 januari 2014 wordt deze premie geïndexeerd, zoals het loon.

    Onder "stand by" wordt verstaan, de toestand waarin de arbeider, hoewel hij volgens een voorafgaand akkoord met de werkgever niet van dienst is, oproepen moet beantwoorden om onmiddellijk alarminterventies uit te voeren.

    Deze premie is niet van toepassing in de militaire basissen.

    § 5. Anciënniteit :

  7. premie

    Sinds 1 januari 2001 wordt aan alle arbeiders een niet-recurrente anciënniteitspremie toegekend. Sinds 1 januari 2012 is deze premie gelijk aan :

    - 99,16 EUR na 5 jaar anciënniteit;

    - 198,31 EUR na 10 jaar anciënniteit;

    - 247,89 EUR na 15 jaar anciënniteit;

    - 371,84 EUR na 20 jaar anciënniteit;

    - 495,79 EUR na 25 jaar anciënniteit;

    - 619,73 EUR na 30 jaar anciënniteit.

    Voor deze premie verstaat men onder "anciënniteit" : ofwel de contractuele anciënniteit, ofwel de conventionele anciënniteit, ofwel deze die het gevolg is van een overname van een commercieel contract, met inbegrip van de overnames van vóór 1997.

  8. anciënniteitsverlof

    Worden toegekend :

    - één betaalde recurrente anciënniteitsverlofdag na 10 jaar anciënniteit;

    - twee betaalde recurrente anciënniteitsverlofdagen na 15 jaar anciënniteit;

    - drie betaalde recurrente anciënniteitsverlofdagen na 20 jaar anciënniteit;

    - sinds 1 januari 2014, vier betaalde recurrente ancienniteitsverlofdagen na 25 jaar anciënniteit;

    - sinds 1 januari 2016, vijf betaalde recurrente ancienniteitsverlofdagen na 30 jaren anciënniteit.

    De hierboven genoemde recurrente anciënniteitsverlofdagen zijn niet cumuleerbaar.

    Sinds 1 januari 2012 wordt de anciënniteit berekend op het niveau van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT