11 JUNI 2020. - Besluit van de Waalse Regering van bijzondere machten nr. 44 waarbij het houden van de hoorzitting bedoeld in artikel D.IV.66 van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling tijdelijk wordt toegestaan via videoconferentie

VERSLAG AAN DE REGERING

De buitengewone gezondheidscrisis in verband met COVID-19 die heden België treft en de huidige en komende regels, genomen om de verspreiding van het virus onder de bevolking te beperken, zijn van dien aard dat ze iedere vorm van activiteit op het grondgebied van het Waalse Gewest vertragen. Ze zijn in ieder geval bedoeld om, in wisselende mate afhankelijk van de richtlijnen van de Federale Regering, de contacten tussen mensen te beperken.

Dit probleem heeft een invloed gehad voor het houden van de hoorzittingen die voorzien zijn voor de beroepen inzake stedenbouw bedoeld in artikel D.IV.66 van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling. Deze hoorzittingen worden immers in principe gehouden in aanwezigheid van de aanvragers, het betrokken gemeentecollege, de betrokken gemachtigd ambtenaar of hun vertegenwoordigers, de leden van de Adviescommissie over de beroepen en de administratie.

Door het besluit van de Waalse Regering van bijzondere machten nr. 2 van 18 maart 2020 betreffende de tijdelijke opschorting van dwingende termijnen en termijnen voor het indienen van beroepen, opschorting die bij het besluit van de Waalse Regering van bijzondere machten nr. 20 van 18 april 2020 werd verlengd, werden de betrokken termijnen, zoals bepaald in het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling, opgeschort van 18 maart 2020 tot en met 30 april 2020. De burgers hebben bijgevolg de mogelijkheid niet gehad om al hun rechten in het kader van de administratieve beroepsprocedures inzake stedenbouw effectief en efficiënt uit te oefenen, aangezien de Adviescommissie over de beroepen sinds de door de federale overheid opgelegde lockdown niet meer bijeen is geroepen en er sinds die datum tot 30 april 2020 geen fysieke hoorzittingen zijn gehouden.

De continuïteit van de openbare dienst moest echter worden gewaarborgd door maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat geen enkele burger werd gehinderd bij de uitoefening van zijn rechten: daarom werden er hoorzittingen per videoconferentie vanaf 22 april 2020 gehouden.

Krachtens artikel 1 van het decreet van 17 maart 2020 tot toekenning van bijzondere machten aan de Waalse Regering in het kader van de gezondheidscrisis COVID-19, is de Regering bevoegd om alle nuttige maatregelen te nemen om iedere situatie te voorkomen en te behandelen die problemen stelt in het strikte kader van de pandemie Covid-19 en haar gevolgen en die dringend behandeld moeten worden op straffe van ernstig gevaar.

Dit besluit van bijzondere machten biedt de mogelijkheid om virtuele hoorzittingen tijdelijk te organiseren met terugwerkende kracht op 22 april 2020. De terugwerkende kracht is gerechtvaardigd door het feit dat er sinds die datum hoorzittingen per videoconferentie hebben plaatsgevonden, in het belang van de continuïteit van de openbare dienst en de inachtneming van de rechten van de burgers, en dat het noodzakelijk is om de rechtszekerheid te waarborgen voor reeds genomen of nog te nemen beslissingen in beroep wanneer de hoorzitting per videoconferentie heeft plaatsgevonden zonder dat er daartoe een expliciete basis bestond.

De Regering die in het kader van de bijzondere machten beslist, zorgt ervoor om de maatregel van een tijdelijk karakter te voorzien. Er wordt bijgevolg een periode voorgesteld die...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT